Τοπικά ισχυρές καταιγίδες, με μεγάλα ύψη βροχόπτωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις χαλαζοπτώσεις, αναμένονται σήμερα, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Μεταξύ άλλων, σημαντικές βροχοπτώσεις θα σημειωθούν σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.
Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα βροχές θα εκδηλωθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά και σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από αυξημένη κεραυνική δραστηριότητα, ενισχυμένους ανέμους και χαλαζοπτώσεις. Περισσότερο θα επηρεαστούν τα νησιά του Ιονίου, τα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, η Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, οι Σποράδες και το βράδυ το Βορειοανατολικό Αιγαίο, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη. Στις περιοχές που θα δεχθούν σημαντικές ποσότητες βροχής, συμπεριλαμβάνονται πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 18 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 7 έως 22, στην Ήπειρο από 9 έως 23 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 10 έως 23, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 26 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 23 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 14 έως 28 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 30-32 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο αρχικά θα πνέουν ασθενείς βορειοδυτικοί άνεμοι, αλλά από το απόγευμα θα επικρατήσουν δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ.
Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους μέχρι το απόγευμα. Τα φαινόμενα ενδέχεται παροδικά να είναι έντονα και να συνοδευτούν από χαλαζόπτωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ, Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 24 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά περιόδους, φαινόμενα που ενδέχεται να είναι παροδικά έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 14 έως 18 βαθμούς.
Λέκκας: Οι 10 περιοχές στη χώρα οι οποίες κινδυνεύουν άμεσα από τις πλημμύρες
Σύμφωνα με τον καθηγητή διαχείρισης καταστροφών, κ. Ευθύμη Λέκκα, υπάρχουν δέκα περιοχές στη χώρα οι οποίες κινδυνεύουν άμεσα από τις πλημμύρες.
Μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν πλημμυρικά φαινόμενα συγκεντρώνουν πέντε περιοχές στην Εύβοια και συγκεκριμένα η Λίμνη, η Αγία Άννα και η βορειοανατολική περιοχή.
Τρεις περιοχές στην Αττική, οι Αχαρνές, το Θριάσειο Πεδίο και τα Μέγαρα μαζί με τον Σχίνο και δύο στην Πελοπόννησο, ο δήμος Πύργου και η Αρχαία Ολυμπία.
«Οι περιοχές που υπέστησαν τις πυρκαγιές έχουν να αντιμετωπίσουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, φαινόμενα διάβρωσης, φαινόμενα κατολισθήσεων και ουσιαστικά αποκλεισμούς μεγάλων περιοχών όπως έγινε σήμερα στην Εύβοια. Χρειάζονται επείγοντα καινοτόμα μέτρα τα οποία ουσιαστικά θα μειώσουν τις επιπτώσεις από ένα φαινόμενο όπως αυτό στην Εύβοια σήμερα» δηλώνει ο ίδιος.
Όπως επισημαίνει ο κ. Λέκκας, τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν καθυστερήσει, ενώ ακόμα και μια μέτρια βροζόπτωση μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα.
«Εδώ είχαμε να κάνουμε ουσιαστικά με μια πολύ μικρή βροχόπτωση, της τάξης των 50 χιλιοστών. Δεν είχαμε να κάνουμε με μια βροχόπτωση τεράστια. Φανταστείτε αν εμφανιζόταν μια τεράστια βροχόπτωση πάνω από 100 χιλιοστά, πάνω από 200 χιλιοστά».
Και δεν είναι μόνο η Εύβοια…«Οι Αχαρνές έχουν ένα υψηλό δυναμικό διάβρωσης, έχουν ένα πυκνό υδρογραφικό δίκτυο, τα εδάφη είναι ευάλωτα σε διάβρωση και όλα αυτά μαζί ουσιαστικά συντείνουν όταν προκύψει μία μικρή βροχόπτωση να έχουμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα» αναφέρει ο καθηγητής.
Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Εύβοια από την κακοκαιρία
Εικόνες καταστροφής, σπίτια πλημμυρισμένα, περιουσίες θαμένες στη λάσπη.
Οι πυρόπληκτες περιοχές της βόρειας Εύβοιας δέχθηκαν ακόμα ένα χτύπημα. Το χαμηλό βαρομετρικό «Αθηνά» έπληξε την περιοχή με ισχυρές βροχοπτώσεις. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους και τα πάντα σκεπάστηκαν με λάσπη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χτυπήθηκαν οι παραθαλάσσιες περιοχές. Οι τεράστιες εκτάσεις που κατέκαψε η πυρκαγιά του καλοκαιριού σε Αγια Άννα, Αχλάδι, Κοτσικιάς και Ψαροπούλι δέχθηκαν χιλιάδες κυβικά νερού που κατέβηκαν από τον ορεινό όγκο καθώς δεν υπήρχε δάσος για να εμποδίσει τα πλημμυρικά φαινόμενα.
Στην παραλία της Αγίας Άννας πολλά σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν.
Βομβαρδισμένη περιοχή θυμίζει και το Αχλάδι. Σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει ενώ οι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν τώρα να σώσουν τις περιοχές τους.
Εκτεταμένες είναι και οι ζημιές που έχουν γίνει στο οδικό δίκτυο της βόρειας Εύβοιας κυρίως από κατολισθήσεις.
Πυροσβέστες κάνουν συνεχώς απάντληση υδάτων από κατοικίες ενώ κλιμάκια της περιφέρειας και των δήμων προσπαθούν να ανοίξουν τους δρόμους της περιοχής.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην βόρεια Εύβοια ενισχύθηκαν από νωρίς το πρωί με κλιμάκια που μετέβησαν στην περιοχή από την Στερεά Ελλάδα.
Βράχοι καταπλάκωσαν σπίτια και Ι.Χ. – Άνοιξαν οι δρόμοι
Η «Αθηνά» έπληξε και τη Θεσσαλία. Οι εικόνες από περιοχές του Πηλίου και της Λάρισας είναι ενδεικτικές των καταστροφών που προκλήθηκαν από την επέλαση της κακοκαιρίας.
Μετά από τρεις ημέρες βροχοπτώσεων, το βράδυ του Σαββάτου η κακοκαιρία επιδεινώθηκε, πλήττοντας πολλές περιοχές στο βόρειο και νότιο Πήλιο.
Οι εικόνες που καταγράφηκαν στην Μακρυρράχη Πηλίου καταδεικνύουν την καταστροφή. Δύο σπίτια υπέστησαν υλικές ζημιές στη Μακρυρράχη και τρία αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν ενώ δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.
«Οι ζημιές δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί όλες, έχουν γίνει σε πολλά σημεία του κεντρικού δικτύου. Έχουν γίνει μέσα στο Ανήλιο, στη Μακρυρράχη, στη Ζαγορά και το Πουρί, μέσα στους οικισμούς. Κυρίως, έχουν γίνει κατολισθήσεις, που έχουν κλείσει δρόμους και φρακάραν και σε κάποια σημεία αυτές οι κατολισθήσεις πέσαν και πάνω σε σπίτια» ανέφερε ο δήμαρχος Ζαγόρας – Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης.
Με μπουλντόζες και ερπυστριοφόρα μηχανήματα οι τοπικές αρχές επιχειρούν να ανοίξουν τις οδικές αρτηρίες και να απομακρύνουν τα φερτά υλικά από τους δρόμους.
«Είμαι πολύ ακραίο το φαινόμενο, οι εναλλαγές είναι πάρα πολύ γρήγορες και πιάνει όλο το φάσμα του δήμου μας. Προτεραιότητα μας είναι να απεγκλωβίσουμε όλο τον κόσμο που βρίσκεται στη δημοτική ενότητα Σηπιάδα και Αργαλαστής» σημείωσε ο δήμαρχος Νότιου Πηλίου Μιχαήλ Μίτσικος.
«Η περιοχή έχει υποστεί την επέλαση της κακοκαιρίας, της ”Αθηνάς”. Η εικόνα είναι άσχημη, ειδικά στο θαλάσσιο μέτωπο, έχει καταστραφεί πλήρως, έχει γίνει ένα θάλασσα μαζί με τη ροή των χειμάρρων από το βουνό» πρόσθεσε ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νάσικας.
Πλημμύρες στη Λάρισα
Σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα δημιουργήθηκαν στους παραλιακούς δρόμους στη Λάρισα σε περιοχές όπως ο Αγιόκαμπος, η Βελίκα και η Σωτηρίτσα.
Στον Αγιόκαμπο η ένταση και η ποσότητα του νερού ήταν τέτοια που ο παραλιακός δρόμος έγινε ένα με τη θάλασσα.
«Είχαμε μεγάλο ύψος βροχόπτωσης. Στη Ζαγορά είχαμε 728 λίτρα μέσα στα δύο τελευταία 24ωρα, δηλαδή, σε μέγεθος συγκριτικό όσο βρέχει δύο χειμώνες στην Αθήνα. Είχαμε προβλήματα στους αγροτικούς δρόμους, είχαμε προβλήματα σε νέα ρέματα» τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
Κατολισθήσεις υπήρξαν και στις περιοχές των Τρικάλων όπου δέντρο έπεσε στις σιδηροδρομικές γραμμές.