Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι ήταν ανθρωπίνως αδύνατον να είχαν ολοκληρωθεί τα αντιπλημμυρικά- αντιδιαβρωτικά έργα στην Εύβοια και τόνισε ότι προχωρούν πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με το παρελθόν.
“Με το Θεό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα φυσικά φαινόμενα” δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε βροχή ερωτήσεων στο briefing για τις πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια.
Ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι ήταν ανθρωπίνως αδύνατον να είχαν ολοκληρωθεί τα αντιπλημμυρικά- αντιδιαβρωτικά έργα στις πυρόπληκτες περιοχές του νησιού, τονίζοντας πάντως ότι προχωρούν πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με το παρελθόν.
Ενώ δεν υιοθέτησε, αλλά και δεν απέρριψε πλήρως, τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα πως οι πλημμύρες στην Εύβοια δεν σχετίζονται με τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου: Παραδέχθηκε πως σαφώς το γεγονός ότι δεν υπήρξε δάσος έπαιξε ρόλο, αλλά υπενθύμισε ότι στο νησί πάντα σημειώνονται πλημμύρες και έκανε λόγο για δομικά προβλήματα, όχι μόνο στην Εύβοια, αλλά και στην Αττική, η οποία ανησυχεί τους ειδικούς ενόψει χειμώνα και μετά τη μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη.
Ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε πολύ στοχευμένες ενέργειες σε χρόνο που δε συγκρίνεται με την αντίδραση του κράτους στο παρελθόν και ότι σε συνεννόηση με τους ειδικούς, τα δασαρχεία, την αυτοδιοίκηση προτεραιοποιήθηκαν οι ενέργειες.
Αφού παρέπεμψε στο… Θεό, τόνισε ότι αυτό που μπορεί να κάνει η πολιτεία είναι πρώτον, να προετοιμάζεται καλύτερα, δεύτερον να δίνει τη μάχη την ώρα της εκδήλωσης των φαινομένων και τρίτον να αντιμετωπίζει τις συνέπειες. “Και στα τρία αυτά επίπεδα μπορεί να διακρίνει κανείς τη διαφορά σε σχέση με παρελθόν”, υποστήριξε.
“Για τις καταστροφές στη Βόρεια Εύβοια στο βαθμό που αυτές συνδέονται με τις πληγές που άφησε πίσω της η πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου θέλω να επισημάνω το εξής. Παρά τις εργώδεις προσπάθειες της Κυβέρνησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να επιλυθούν όλα τα προβλήματα μέσα σε τόσο λίγο χρόνο”, δήλωσε ο κ. Οικονόμου.
“Μέχρι σήμερα για να προκηρυχθεί μια μελέτη για ένα αντιπλημμυρικό έργο χρειαζόντουσαν 6 μήνες και για να υλοποιηθεί το έργο τουλάχιστον 2 χρόνια. Εμείς έχουμε συντμήσει τους 6 μήνες σε 1,5 και με ολοκληρωμένες μελέτες έχουμε ήδη ξεκινήσει να κάνουμε πράγματα” πρόσθεσε.
Συγκεκριμένα είπε ότι: “Από το τέλος Αυγούστου μέχρι σήμερα, έγιναν συντονισμένες προσπάθειες από τον κρατικό μηχανισμό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την Αυτοδιοίκηση, για ν’ απομακρυνθούν τα καμένα και ν’ να αποφευχθούν πολύ μεγαλύτερες ζημιές από αυτές που δυστυχώς συνέβησαν. Απομακρύνθηκαν καμμένοι κορμοί, έγιναν κορμοπλέγματα και μια σειρά από παρεμβάσεις που μπορούσαν να γίνουν. Ταυτόχρονα, ξεκίνησαν -και βρίσκονται σε εξέλιξη- ενέργειες για την αποκατάσταση και τα αντιπλημμυρικά έργα.”
Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε αναλυτικά στα εξής:
1. Ολοκληρώθηκε η υλοτομία της παρόδιας βλάστησης, κατόπιν των συνεχών παρεμβάσεων του ΥΠΕΝ για την ενεργοποίηση των Δασικών Συνεταιρισμών και τη χρηματοδότηση τους από το Πράσινο Ταμείο και τις εταιρείες δωρητές. Τα κομμένα δένδρα με ευθύνη των Δήμων Μαντουδίου-Λίμνης και Ιστιαίας δίνονται δωρεάν στους μόνιμους κατοίκους για την κάλυψη των ατομικών αναγκών θέρμανσης. Σε κάθε περίπτωση απομακρύνονται από τα πρανή των δρόμων με ευθύνη των Δήμων.
2. Υλοποιούνται ήδη τα αντιδιαβρωτικά έργα σε τρεις υδρολογικές λεκάνες του Δασαρχείου Λίμνης και θα ξεκινήσουν εντός της εβδομάδας και στις άλλες δύο. Επίσης ξεκινούν εντός των επόμενων ημερών και τα φράγματα βάρους. Αυτή τη στιγμή στη περιοχή της Λίμνης εργάζονται πάνω από 500 άτομα, σε μια κινητοποίηση που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε ταχύτητα, οργάνωση και αποτελεσματικότητα.
3. Υλοποιούνται ήδη τα αντιδιαβρωτικά έργα σε μια υδρολογική λεκάνη του Δασαρχείου Ιστιαίας και ξεκινούν άμεσα και στις υπόλοιπες προτεραιοποιημένες περιοχές.
Παράλληλα, επισήμανε ο κ.Οικόνομου, πέρα από τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται για τις πυρκαγιές ανακοινώθηκαν χθες επιπλέον μέτρα που αφορούν τις ενισχύσεις των ανθρώπων και των επιχειρήσεων.
“Όπως έχουμε αποδείξει παντού όπου υπήρξε ανάγκη, στην Θεσσαλία, την Στερεά Ελλάδα, την Κρήτη, την Εύβοια είμαστε δίπλα στους πολίτες που πλήττονται από φυσικά φαινόμενα” τόνισε και πρόσθεσε: “Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα φυσικά φαινόμενα. Μπορούμε όμως να ελέγξουμε τις συνέπειές τους. Μπορούμε να κάνουμε πράγματα για να περιορίσουμε μέσω της πρόληψης τις δυσμενείς συνέπειες και να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους για την γρήγορη αποζημίωση και την ταχύτατη αποκατάσταση των ζημιών.”
Ερωτηθείς εάν με τη φράση “στο βαθμό που οι πλημμύρες συνδέονται με τις πυρκαγιές”, υιοθετεί η κυβέρνηση τη δήλωση Πέτσα, ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για δομικά προβλήματα σε περιοχές όλης της χώρας με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν κάθε τόσο.
“Για παράδειγμα, δεν είναι η πρώτη φορά που πλημμυρίζει στην Εύβοια η Αγία Άννα, είχε πλημμυρίσει και πριν τις πυρκαγιές” σημείωσε, παραδεχόμενος όμως ότι βέβαια αν δεν είχε καεί το δάσος θα ήταν καλύτερα. Σύμφωνα όμως με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αυτή τη φορά το πρόβλημα δεν ήταν ότι έφραξαν τους δρόμους καμμένα και κορμοί, προφανώς όμως δεν βοήθησε και το γεγονός ότι δεν υπήρχαν πια δέντρα να συγκρατήσουν το νερό. “Λαμβάνουμε στοχευμένα μέτρα και αντιμετωπίζουμε δομικά προβλήματα”, υπογράμμισε και ανέφερε ότι και στην Αττική προχωρούν οι αντίστοιχες ενέργειες ταχύτατα, για να προληφθεί ο κίνδυνος πλημμύρας.