«Το ζήτημα της οπισθοδρόμησης της ελευθερίας και πολυφωνίας του Τύπου στην Ελλάδα» φέρνουν με ερώτησή τους προς την Κομισιόν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Την ερώτηση συνυπογράφουν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Δημήτρης Παπαδημούλης, και οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου, Έλενα Κουντουρά.
Οι Ευρωβουλευτές επικαλούνται μια σειρά από ενέργειες της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως μεταξύ άλλων: την απευθείας χρηματοδότηση ύψους σχεδόν 42 εκ. ευρώ προς ΜΜΕ με αδιαφανή κριτήρια, τις περιπτώσεις εταιριών δημοσκοπήσεων που διενεργούν δημοσκοπήσεις κατά παραγγελία των ΜΜΕ και παράλληλα αναλαμβάνουν την παροχή υπηρεσιών σε φορείς της κυβέρνησης και τρίτον, τη σφοδρή κριτική από εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς για τον κίνδυνο λογοκρισίας και διωγμού δημοσιογράφων σχετικά με πρόσφατη τροπολογία που κατατέθηκε για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν την Κομισιόν αφενός για το εάν «οι πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αρχές για την ελευθερία του Τύπου» και αφετέρου για το εάν «θα εντάξει την οπισθοδρόμηση της ελευθερίας και πολυφωνίας του Τύπου στην Ελλάδα στην έκθεσή της για το κράτος δικαίου».
Ακολουθεί πλήρης η ερώτηση:
Θέμα: Οπισθοδρόμηση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς παραιτήθηκε πρόσφατα από καγκελάριος της Αυστρίας, καθώς οι αρχές ερευνούν τον ίδιο και συνεργάτες του για τα αδικήματα της δωροδοκίας, της διασπάθισης δημοσίου χρήματος και της κατάχρησης εξουσίας για χαλκευμένες δημοσκοπήσεις και για τη δωροδοκία ομίλου μέσων ενημέρωσης για τη δημοσίευσή τους[1].
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση, επικαλούμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας, προχώρησε σε χρηματοδότηση ύψους σχεδόν 42 εκ. ευρώ προς ΜΜΕ με αδιαφανή κριτήρια (απευθείας ανάθεση, χωρίς δημοσίευση, πρόσκληση λίγων ημερών κλπ).
Υπάρχουν, επίσης, περιπτώσεις εταιριών δημοσκοπήσεων που διενεργούν δημοσκοπήσεις κατά παραγγελία των ΜΜΕ και παράλληλα αναλαμβάνουν τη παροχή υπηρεσιών σε φορείς της κυβέρνησης εγείροντας σοβαρά ερωτήματα αξιοπιστίας και δεοντολογίας.
Τέλος, τροπολογία που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων[2] έχει δεχτεί σφοδρή κριτική από εθνικούς[3] και ευρωπαϊκούς φορείς[4] που εφιστούν τον κίνδυνο λογοκρισίας και διώξεων δημοσιογράφων.
Σημειώνεται ότι, σχετική έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα τονίζει τη σοβαρή οπισθοδρόμηση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «υπέστη σοβαρό πλήγμα το 2020»[5].
Δεδομένου ότι η ποιοτική και ανεξάρτητη ενημέρωση των πολιτών αποτελεί βασικό πυλώνα της δημοκρατίας και δικλείδα ασφαλείας για τη λειτουργία του κράτους δικαίου, ερωτάται η Επιτροπή:
Συνάδουν οι πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης με τις ευρωπαϊκές αρχές για την ελευθερία του Τύπου;
Θα εντάξει την οπισθοδρόμηση της ελευθερίας και πολυφωνίας του Τύπου στην Ελλάδα στην έκθεσή της για το κράτος δικαίου;
Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:
Δημήτρης Παπαδημούλης
Κώστας Αρβανίτης
Αλέξης Γεωργούλης
Πέτρος Κόκκαλης
Στέλιος Κούλογλου
Έλενα Κουντουρά
[1] https://www.reuters.com/world/europe/prosecutors-raid-austrian-conservatives-hq-fresh-headache-kurz-2021-10-06/
[2]http://www.opengov.gr/ministryofjustice/wp-content/uploads/downloads/2021/09/%CE%A3%CE%A7%CE%95%CE%94%CE%99%CE%9F-%CE%9D%CE%9F%CE%9C%CE%9F%CE%A5.pdf
[3] https://www.esiea.gr/zitoyme-na-aposyrthei-amesos-i-tropopo/
[4] https://www.ecpmf.eu/greece-justice-ministry-must-withdraw-amendment-on-false-news/
[5] https://rsf.org/en/greece?fbclid=IwAR1x77_G2J6YXteH6o-E-TQ2Jpq9NG38Mcgodc7KD4pTe9Ung7xoRUUsUJs