Τον κώδωνα του κινδύνου για τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη «χτύπησε» για ακόμη μια φορά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον Real Fm 107,1.
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο κ. Γιαννάκος από τους 7 διασωληνωμένους ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονταν εκτός ΜΕΘ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης πέθαναν σε απλή κλίνη covid-19, ενώ άλλοι τέσσερις παραμένουν στο ίδιο νοσοκομείο διασωληνωμένοι, αλλά εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. «Οι τρεις που κατέληξαν, αν ήταν στη ΜΕΘ, μπορεί να είχαν καλύτερη τύχη», τόνισε.
Στην αναμονή για ένα κρεβάτι ΜΕΘ βρίσκονται, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, διασωληνωμένοι ασθενείς και σε άλλα νοσοκομεία: Συγκεκριμένα σήμερα άλλοι τρεις διασωληνωμένοι νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ στο Παπανικολάου και άλλοι έξι στο Παπαγεωργίου, οι οποίοι νοσηλεύονται σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
Επίσης ο κ. Γιαννάκος περιέγραψε την εικόνα που επικρατεί σήμερα στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και ζήτησε για ακόμη μία φορά την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στα νοσοκομεία με δυο rapid test την εβδομάδα και τήρηση των μέτρων προστασίας, καθώς όπως είπε δεν είναι δυνατό να επιτρέπεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους συνοδούς ασθενών με ένα rapid test και να απαογορεύεται στους υγειονομικούς στους οποίους το τείχος ανοσίας έχει χτιστεί σε ποσοστό πλέον του 95%.
Θωμαΐδης σε ΣΚΑΪ: Η Β.Ελλάδα προσεγγίζει μια κορύφωση- Θα κρατήσει εβδομάδες»
«Νομίζω αυτή τη τη στιγμή η Βόρεια Ελλάδα προσεγγίζει μια κορύφωση, η οποία θα κρατήσει κάμποσες εβδομάδες» εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Aναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαϊδης.
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλες περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και εχουν αυτή τη στιγμή χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Όπως είπε «το επόμενο διάστημα και αυτές οι περιοχές θα μπουν μέσα».
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στην επικράτεια υπάρχουν περιοχές με υψηλό ιικο φορτίο όπως είναι η Θεσσαλία και η Βόρεια Ελλάδα.
«Υπάρχουν περιοχές που δεν εχουν εμβολιαστική κάλυψη, ειναι πολύ χαμηλή και εκεί ειναι αναμενόμενη η αύξηση», απάντησε στην ερώτηση αν θα παρατηρηθεί έξαρση το επόμενο διάστημα.
Ο κ. Θωμαϊδης τόνισε νότι «είναι πιθανό σε περιοχές που δεν έχουμε εμβολιαστική κάλυψη να ζήσουμε έναν δύσκολο χειμώνα όπως ήταν πέρσι ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος».
Παρατηρώντας τα λύματα, επισήμανε ο καθηγητής, υπάρχει μια σταθεροποίηση όλο το προηγούμενο διάστημα . Ωστόσο αυτή την εβδομάδα υπάρχει μια μικρή αύξηση στην Αττική αλλά μη στατιστικά σημαντική
Στην Αττική που υπάρχει καλή εμβολιαστική κάλυψη θα πάμε πιο ομαλά, συμπλήρωσε.
Πηγές: ΣΚΑΪ, grtimes.gr