Το συμπέρασμα είναι εύγλωττο… περισσότερα κρούσματα και νοσηλείες καταγράφονται στις περιοχές όπου μεγάλος αριθμός των πολιτών παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Αυξάνονται συνεχώς οι νοσηλείες ασθενών covid, με τις περισσότερες να αφορούν σε ΜΕΘ. 9 στους 10 ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι ανεμβολιαστοι . Και όμως όλα αυτά τα ανησυχητικά δεδομένα δεν φαίνεται να πείθουν εκείνους που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί.
Στη Δράμα , τις Σέρρες , το Κιλκίς την Πέλλα , την Πιερία, την Ευρυτανία, την Φωκίδα την Ηλεία τη Δυτική Αττική έχει εμβολιαστεί κάτω από το 50 % του πληθυσμού.
Την ίδια στιγμή την εβδομάδα 13 έως 19 Οκτωβρίου στη Δράμα τη Λάρισα , την Ημαθία την Ξάνθη και την Πιερία καταγράφηκαν τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
«Νομίζω αυτή την εβδομάδα θα δούμε λίγο παραπάνω. Δεν μεταφράζεται αυτό μέχρι στιγμής σε μεγαλύτερο αριθμό εισαγωγών. Αυτό είναι το ευτυχές στοιχείο της όλης υπόθεσης. Παρόλα αυτά όμως η θνητότητα παραμένει υψηλή και είναι κάτι που μας προβληματίζει και εμάς» δηλώνει ο πνευμονολόγος κ. Λουκίδης.
Μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ
Οι δείκτες της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης αποτυπώνονται και στο Εθνικό συστημα υγειας . 93,7 % η πληρότητα σε ΜΕΘ ΚΟΒΙΝΤ στην 3η και 4η υγειονομική περιφέρεια Μακεδονίας 77,6 στη Θεσσαλία, και 94,5 στη Στερεά Ελλάδα είναι τα ιδιαίτερα ανησυχητικά ποσοστά που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα .
«Αυτή τη στιγμή αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να περιχαρακώσουμε την Τρίτη δόση στους ηλικιωμένους ανοσοκατασταλμένους και τους χρόνιους ασθενείς διότι απ’ οτι φάνηκε από το παράδειγμα του Ισραήλ και μελέτες είναι σημαντικό στο να μειώσουμε την έκθεση τους» συμπληρώνει καθηγητής του ΕΚΠΑ, πνευμονολόγος κ. Λουκίδης.
Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και τους επιστήμονες είναι η συνεχής τήρηση των μέτρων και η αύξηση των εμβολιασμών έτσι ώστε να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσιας, που θα είναι το εισιτήριο για την επιστροφή στην κανονικότητα .