Πέθανε το μεσημέρι της Δευτέρας η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου νοσηλευόταν από τις 12 Οκτωβρίου μετά την υποτροπή της βασικής της νόσου.
Η Φώφη Γεννηματά εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο στις 12 Οκτωβρίου καθώς παρουσίασε υποτροπή η βασική της νόσος. Η είδηση πως η Φώφη Γεννηματά εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο προκάλεσε κύμα συμπαράστασης από τον πολιτικό κόσμο της χώρας προς το πρόσωπο της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η οποία έδωσε ξανά τη μάχη με τον καρκίνο.
Με ανακοίνωσή του το νοσοκομείο Ευαγγελισμός γνωστοποίησε την είδηση: Σήμερα 25/10/2021 και ώρα 12:04 μμ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, απεβίωσε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά μετά από πολυετή μάχη και παρά τις προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της.
Η Φώφη Γεννηματά γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου του 1964 στους Αμπελόκηπους της Αθήνας και ήταν κόρη του Γιώργου Γεννηματά , ιδρυτικού μέλους και υπουργού του ΠΑΣΟΚ.
Φοίτησε στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα και στη συνέχεια σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1987, ενώ το 1986, προτού αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο, διορίστηκε υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα.
Έχει παντρευτεί δύο φορές και έχει τρία παιδιά. Πρώτος σύζυγος της Φώφης Γεννηματά ήταν ο Αλέξανδρος Ντέκας η εταιρεία του οποίου το 1994 ανέλαβε από την Κτηματολόγιο Α.Ε να υλοποιήσει το για πρώτη φορά συντασσόμενο ελληνικό κτηματολόγιο.
Παντρεύτηκαν όταν η Φώφη ήταν 22 ετών και απέκτησαν μαζί μία κόρη. Ο δεύτερος σύζυγός της είναι ο Ανδρέας Τσούνης τον οποίο παντρεύτηκε το 2003.
Ο Α. Τσούνης είναι οδοντίατρος και ο οποίος εργαζόταν στο νοσοκομείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ερρίκος Ντυνάν από το οποίο παραιτήθηκε το 2014 τη χρονιά που αυτό πέρασε στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς. Μαζί απέκτησαν μια κόρη και έναν γιό.
Το 2008 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού.
Την περίοδο 1982-87 συμμετείχε στη φοιτητική παράταξη ΠΑΣΠ του ΠΑΣΟΚ.
Το 2000 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην Α’ Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ. Ένα χρόνο αργότερα στο 6ο συνέδριο του Κινήματος στην Κεντρική Επιτροπή ανέλαβε Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ.
Το 2002 εξελέγη Υπέρ – Νομάρχης Αθηνών-Πειραιά ως επικεφαλής του συνδυασμού «Νομαρχία Πολιτών», θέση στην οποία επανεκλέχθηκε και το 2006.
Παράλληλα το 2003 εξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (Ε.Ν.Α.Ε).
Στις εθνικές εκλογές του 2009 επανεξελέγη βουλευτής και διετέλεσε Υφυπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στη συνέχεια Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών, μέχρι και το 2012.
Τον Μάρτιο του 2012 ανέλαβε καθήκοντα ως Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.
Από τον Ιούνιο του 2013 ως τον Ιανουάριο του 2015 διετέλεσε Αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Στις Εθνικές εκλογές του 2015 εξελέγη βουλευτής Β’ Αθήνας.
Στις 14 Ιουνίου του 2015 σε ανοιχτή διαδικασία εκλογής από τη βάση, εξελέγη Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Αμέσως μετά ανέλαβε την πρωτοβουλία για την ενοποίηση του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς και ως πρώτο βήμα συγκροτήθηκε η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗΣΥ) με την ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία και αργότερα με την συμμετοχή του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και της ΕΔΕΜ.
Τον Ιανουάριο του 2016 απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα για την ενότητα όλου του ευρύτερου χώρου της Προοδευτικής Παράταξης που με την συμμετοχή και του Κινήματος ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, οδήγησε στην ανοιχτή διαδικασία εκλογής επικεφαλής του νέου ενιαίου φορέα, του Κινήματος Αλλαγής κατά την οποία εκλέχθηκε Πρόεδρος τον Νοέμβριο του 2018 με ανοιχτή διαδικασία στην οποία συμμετείχαν 212.000 πολίτες και 9 συνολικά υποψήφιοι.
Μητσοτάκης – Εθνικό πένθος για την Φώφη Γεννηματά
Εθνικό πένθος κηρύσσεται, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η κηδεία της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά.
Τι θα συμβεί στην Ελλάδα
Σε ένδειξη πένθους, το κράτος αποφασίζει σε ορισμένες περιπτώσεις το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών ή σχολείων, την ανάρτηση των σημαιών μεσίστια για μία ή περισσότερες ημέρες. Παρόμοια εκδήλωση πένθους μικρότερης διάρκειας είναι η τήρηση ενός λεπτού σιγής σε συναθροίσεις και συγκεντρώσεις.
Το Ελληνικό κράτος έχει κηρύξει εθνικό πένθος στις εξής περιπτώσεις:
- Τον Μάρτιο του 1994 μετά το θάνατο της Μελίνας Μερκούρη,
- Τον Απρίλιο του 1998 για το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή,
- Το καλοκαίρι του 2007 για τις εκτενείς πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα σε πολλά μέρη της, με την Ηλεία να δέχεται την μεγαλύτερη καταστροφή και οι οποίες επέφεραν τον θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων,
- Τον Ιανουάριο του 2008 για το θάνατο του Μακαριστού Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας της Ελλάδος,
- Τον Νοέμβριο του 2017 για τις φονικές πλημμύρες της Δυτικής Αττικής που στην κόστισαν την ζωή σε 23 ανθρώπους στην Μάνδρα,
- Τον Ιούλιο του 2018 μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής που εκδηλώθηκαν στο Δυτικό και Ανατολικό τμήμα της και επέφεραν την απώλεια δεκάδων ανθρώπων στο δεύτερο με περιοχή με τους περισσότερους θανάτους και πληγέντες το Μάτι,
- Τον Σεπτέμβριο του 2021 για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη.