Δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και των διασωληνωμένων έκανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή καταγράφεται «ρεκόρ πανδημίας» σε επίπεδο διασποράς.
«Μέσα στον Νοέμβριο περιμένουμε να συνεχιστεί αυτή η αυξητική πορεία και να φτάσουμε σίγουρα στα 5.000 κρούσματα μέχρι τα μέσα του μήνα. Αυτή τη στιγμή ο εβδομαδιαίος μέσος όρος είναι 3.600. Αν δεν πάρουμε μέτρα αναχαίτισης της διασποράς αυτή τη στιγμή, η τάση του αριθμού των θανάτων θα είναι αυξητική», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πρόταση για υποχρεωτικό test σε όλους
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά τα τεστ σε όλους τους εργαζομένους, ακόμα και στους. «Ο ανεμβολίαστος χρειάζεται δύο ή τρία τεστ την εβδομάδα και ο εμβολιασμένος ένα. Πρέπει να σταματάμε την αλυσίδα μετάδοσης, γιατί οι εμβολιασμένοι μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα ή πολύ ήπια και να μπερδεύονται», σχολίασε.
Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των διασωληνωμένων, ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται και ειδικά η Θεσσαλονίκη από τα μέσα του μήνα, μπορεί να μην έχει καν ελεύθερη ΜΕΘ. «Πανελλαδικά θα έχουμε πρόβλημα όχι πριν τις 10 Δεκεμβρίου. Όμως μέχρι τέλος Νοεμβρίου μπορεί να φτάσουμε σε επίπεδα που η Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, δε θα μπορεί να καλύψει το συνολικό της δυναμικό ΜΕΘ. Με το να μην υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ για Covid, οι γιατροί θα πρέπει να πάρουν από γενικές κλινικές ΜΕΘ», ανέφερε και υπογράμμισε ότι η πίεση στα νοσοκομεία θα είναι σαν του 2020 αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος χαρακτήρισε το μέτρο των SMS σε ανεμβολίαστους «αδύναμο» και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνουν δύο πράγματα:
1) Να πάει το εμβολιαστικό κέντρο στον κόσμο. «Αυτό που έχει γίνει με τις κινητές μονάδες είναι σημαντικό, ειδικά σε πιο μικρές περιοχές, όπως χωριά που υπάρχει μεγάλο έλλειμμα εμβολιασμού», σημείωσε.
2)Συμβολή προσωπικών γιατρών. «Σε συντονισμό με τον ιατρικό σύλλογο ο προσωπικός γιατρός πρέπει να έρθει σε επαφή ενεργά με τον ασθενή του και να του εξηγήσει τα θετικά το εμβολιασμού.
Εμβολιασμένοι – ανεμβολίαστοι: Τι εξετάζεται
Στο τραπέζι έχουν πέσει αρκετές σκέψεις και προτάσεις, όμως, οι αποφάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα παρθούν στην κρίσιμη σύσκεψη της Τετάρτης (03.11).
Εκεί θα οριστικοποιήσουν τις εισηγήσεις που θα κάνουν προς την κυβέρνηση, η οποία έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα lockdown, με την κοινωνία και την οικονομία να παραμένουν λειτουργικές τον χειμώνα που έρχεται.
Στο «μάτι» της επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται στην παρούσα φάση οι «κόκκινες» περιοχές και οι ανεμβολίαστοι.
Ειδικότερα, όσοι εξ αυτών είναι εργαζόμενοι σε κλάδους όπως η εστίαση και η ψυχαγωγία.
Πηγές αναφέρουν ότι σχετικά με την εστίαση θα προωθηθούν και πάλι αλλαγές στον διαχωρισμό των ανοικτών και κλειστών χώρων, γεγονός που αναμένεται για ακόμα μια φορά να πλήξει τον κλάδο και να φέρει αντιδράσεις.
Στις σκέψεις των ειδικών είναι να θεωρούνται κλειστοί χώροι και όσοι εξωτερικοί έχουν «κλείσει» με πλαϊνές τέντες, καθώς θεωρούν ότι κι εκεί δημιουργούνται εστίες υπερμετάδοσης καθώς μπορούν σε αυτούς να κάθονται χωρίς κανέναν περιορισμό και οι ανεμβολίαστοι πολίτες.
Οι χώροι αυτοί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αναμένεται να θεωρούνται πλέον κλειστοί συνεπώς κανένας ανεμβολίαστος δεν θα μπορεί να τους χρησιμοποιήσει.
Παράλληλα, υπάρχει σκέψη και για rapid test 48 ωρών για τους ανεμβολίαστους που επιθυμούν να καθίσουν ακόμα και σε κάποιον ανοικτό χώρο σε καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας.
Επίσης, προωθείται διεξαγωγή 2 – 3 rapid test την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, με δική τους επιβάρυνση. Μέχρι τώρα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι υποχρεώνονται σε ένα rapid test την εβδομάδα. Την ίδια ώρα, αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στην εβδομάδα και η μαζική αποστολή sms προς 450.000 ανεμβολίαστους πολίτες, έτσι ώστε να πειστούν και να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.
Θυμίζουμε πως υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις ειδικών για ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, όπως αυτή που κατέθεσε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, για ολοκληρωτικό κλείσιμο νυχτερινών κέντρων σε περιοχές όπου η επιδημιολογική εικόνα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη.