Τη σταθερή θέση της Ελλάδας υπέρ της ενταξιακής πορείας χωρών όπως τα Σκόπια και η Αλβανία επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση με τον Σέρβο ομόλογό του Νίκολα Σελάκοβιτς. Την Τετάρτη (03.11) η συνάντηση με τον Σλοβένο ΥΠΕΞ, Άνζε Λόγκαρ.
Τη δέσμευση της Ελλάδας για την περαιτέρω ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων με τη Σερβία και την υποστήριξη της ενταξιακής της πορείας προς την ΕΕ, τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την συνάντησή της, με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Νίκολα Σελάκοβιτς, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στη διάρκεια της συνάντησης, παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών και οι δυνατότητες διεύρυνσής τους.
Παράλληλα, η κυρία Σακελλαροπούλου επανέλαβε πως η χώρα μας υποστηρίζει σθεναρά την ενταξιακή πορεία της Σερβίας και υπενθύμισε ότι η διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια είναι στρατηγικός στόχος, μια πάγια θέση που έχει ήδη εκφραστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003.
Τέλος, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον κ. Σελάκοβιτς για την στήριξη της χώρας του στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών το περασμένο καλοκαίρι.
Η δήλωση του Νίκου Δένδια
Αγαπητέ μου Nikola καλώς ήρθες στην Αθήνα. Χαίρομαι πολύ που σε υποδέχομαι εδώ λίγους μήνες, αλλά πρέπει να σου πω ότι μου φαίνεται πολύς καιρός μετά την επίσκεψή μου στο Βελιγράδι.
Και ξεκινώντας θα ήθελα να σου εκφράσω και δημόσια, εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τις θερμές ευχαριστίες μας προς τη Σερβική κυβέρνηση, προς τον Πρόεδρο Βούτσιτς, προς τοv Σερβικό λαό για την βοήθεια που μας δώσατε για την κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών του καλοκαιριού.
Ήταν αυτό μια ακόμα ευκαιρία σύσφιξης των δεσμών μεταξύ των κοινωνιών μας, μεταξύ των λαών μας. Επίσης, δεν μπορώ παρά να παρατηρήσω τη σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης από τη Σερβία προς την Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι.
Βεβαίως λέω το αυτονόητο. Υπάρχουν ιστορικοί, υπάρχουν θρησκευτικοί δεσμοί μεταξύ μας. Δεσμοί αιώνων. Ο ελληνικός και ο σερβικός λαός πριν από δύο αιώνες επαναστάτησαν και οι δύο εναντίον της οθωμανικής καταπίεσης και πολέμησαν με επιτυχία για την ελευθερία τους.
Εμείς γιορτάζουμε φέτος τα 200 χρόνια του νέου ελληνικού κράτους, της ανεξαρτησίας μας. Και μαζί με τη Σερβία ήμασταν πάντα στην ίδια πλευρά του ιστορικού εγχειρήματος.
Στεκόμαστε, λοιπόν, και σήμερα στο πλευρό του σερβικού λαού, της σερβικής κοινωνίας, προκειμένου να καταστείτε αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας γιατί πιστεύουμε ότι εκεί ανήκετε.
Πιστεύουμε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αφουγκράζονται αυτό το λαϊκό αίσθημα της κοινότητας μεταξύ των λαών μας. Οι οικονομικές μας σχέσεις, αγαπητέ Nikola, βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο. Έλληνες επιχειρηματίες έχουν επενδύσει περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ στη Σερβία.
Είμαστε υπερήφανοι γιατί οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν δημιουργήσει τουλάχιστον 25.000 θέσεις εργασίας. Και πρόθεσή μας είναι να προσεγγίσουμε τις νέες ευκαιρίες ώστε να υπάρξει αμοιβαίο όφελος για αυτό και βεβαίως να αντιμετωπίσουμε τις όποιες δυσκολίες έχουν παρουσιαστεί.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, ο αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, όπως είπαμε προηγουμένως, θα έρθει στο Βελιγράδι σε δύο εβδομάδες και χαίρομαι που θα τον βοηθήσετε στο να διευρύνει το πλαίσιο της συνεργασίας μας.
Επίσης υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες προοπτικές στην ενέργεια, στις μεταφορές. Υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες για την ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας μεταξύ μας, σε διμερές επίπεδο, σε πολυμερές επίπεδο με τη συμμετοχή και άλλων κρατών της περιοχής μας.
Συζητήσαμε, και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για αυτό, τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ μας. Ο Υπουργός Άμυνας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, θα ενημερωθεί από εμένα για το αποτέλεσμα της κουβέντας μας και ελπίζω ότι τα δύο Υπουργεία Άμυνας, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας και της Σερβίας θα συνεργαστούν πολύ στενά στο εγγύς μέλλον.
Γιατί θέλω να είμαι επίσης ειλικρινής μαζί σου, όπως ήμασταν και κατ’ ιδίαν, παρά τα κατά καιρούς βήματα που έχουν γίνει η συνεργασία μας στον αμυντικό τομέα υπολείπεται σε σχέση με τη συνεργασία μας σε άλλους τομείς. Μπορούμε να κάνουμε καλύτερα σε αυτόν τον τομέα.
Επίσης, ας μην κοροϊδευόμαστε, υπάρχουν χώρες στην περιοχή μας που δεν ασπάζονται απαραίτητα την ίδια θετική προσέγγιση της Σερβίας στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και άμυνα.
Είχαμε την ευκαιρία κατά τη μακρά συζήτησή μας να αναλύσουμε εκτενώς τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Επανέλαβα τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία των δυτικών Βαλκανίων βεβαίως υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα.
Δήλωσα στον φίλο μου τον Σέρβο Υπουργό την ετοιμότητα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να προσφέρει τεχνική βοήθεια εφόσον η σερβική πλευρά το επιθυμεί.
Συζητήσαμε το ζήτημα του Κοσόβου, δηλώνω την ικανοποίηση της ελληνικής Κυβέρνησης για τη μείωση της έντασης στο βόρειο Κόσοβο. Εμείς στηρίζουμε το έργο του Ειδικού Απεσταλμένου για το διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας.
Καλούμε όλες τις πλευρές να προσέλθουν με εποικοδομητική διάθεση στην επόμενη συνάντηση που, όπως μου είπε ο Nikola, θα γίνει σε λίγες εβδομάδες.
Επίσης υπογράμμισα ότι εμείς στηρίζουμε την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τη σύγκληση της πρώτης διακυβερνητικής Διάσκεψης το συντομότερο δυνατόν.
Προσέθεσα βέβαια όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία αυτό που έχει τονίσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, pacta sunt servanda, οι Συμφωνίες πρέπει να τηρούνται ανεξαρτήτως κυβερνήσεων.
Και εμείς προσβλέπουμε στην πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Εξέφρασα στον Σέρβο Υπουργό τη βαθιά μας ανησυχία για τις εξελίξεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και οφείλω να πω ότι του διατύπωσα τη σκέψη μας, την οποία αισθάνομαι ότι συμμερίζεται, ότι η στασιμότητα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, απειλούν όχι μόνο την εύθραυστη ισορροπία της ίδιας της χώρας αλλά και ολόκληρη τη σταθερότητα της περιοχής μας.
Επανέλαβα τη σταθερή αντίθεση της χώρας μας σε φυγόκεντρες δυνάμεις οι οποίες ενδεχομένως θα επιθυμούσαν να επαναχαράξουν τον χάρτη της περιοχής μας.
Αλλά οφείλω και εδώ να είμαι ειλικρινής, του έθεσα και ευθέως την επιρροή εξωγενών παραγόντων που με μανδύες όπως αναπτυξιακή βοήθεια και δήθεν ιστορικές πολιτιστικές, θρησκευτικές παραδόσεις προωθούν ακραίες ιδεολογίες και αποσταθεροποιητική ατζέντα στα Βαλκάνια.
Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος μπροστά τους κατά την άποψή μας. Και σε αυτή την κατεύθυνση, αγαπητέ Nikola, η Ελλάδα, η Ελληνική Δημοκρατία θα συνεχίσει να παρέχει τη βοήθειά της, θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες, θα συνεχίσει να εργάζεται.
Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη σημερινή σου επίσκεψη, νομίζω ήταν εξαιρετικά επωφελής.
Θα ήθελα, τελειώνοντας, να αναφέρω, επίσης, ότι θα επεκτείνουμε τη συνεργασία μας σε επίπεδο και τριμερών συναντήσεων. Μετά από λίγες εβδομάδες θα οργανώσουμε εμείς την τριμερή Συνάντηση μεταξύ Σερβίας, Κύπρου, Ελλάδας, αλλά επίσης και τετραμερών σχημάτων που είχες την καλοσύνη να προσφέρεις στη συζήτησή μας και βεβαίως νομίζω ότι εσύ πρέπει να το πεις και στο ελληνικό κοινό, αλλά θα ήθελα να πω ότι είμαστε ιδιαίτερα θετικοί και προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε ευχαριστώ πολύ για τη σημερινή σου παρουσία σήμερα εδώ.
Αύριο η συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβενία
Με τον Σλοβένο ομόλογό του Άνζε Λόγκαρ (Αnze Logar), η χώρα του οποίου ασκεί την τρέχουσα Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, θα συναντηθεί το πρωί της Τετάρτης, στις 11:00, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Μετά από το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών, θα πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις στον Τύπο, περί ώρα 12:20.
Οι συζητήσεις, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, αναμένεται να καλύψουν κυρίως τη διμερή συνεργασία, διεθνείς εξελίξεις, την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.