Δύσκολη είναι η κατάσταση με τον κορονοϊό στη χώρα μας καθώς τα κρούσματα βρίσκονται στα ύψη, ενώ το σύστημα υγείας πιέζεται.
Μέσα σε έναν μήνα οι εισαγωγές αυξήθηκαν ραγδαία και από 146 στις 4 Οκτωβρίου εκτοξεύτηκαν σε 356 στις 4 Νοεμβρίου.
Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι στο κόκκινο, ενώ εφιαλτικές είναι οι εφημερίες και στα νοσοκομεία της Αθήνας. Στην εφημερία του Σαββάτου στο Λαϊκό Νοσοκομείο έγιναν 30 εισαγωγές ασθενών covid. Οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής μιλούν για εκατόμβη νεκρών και ζητούν νέα μέτρα και επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.
Ωστόσο ένα καλό νέο είναι πως τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν τα ραντεβού που έκλεισαν για την πρώτη δόση του εμβολίου.
Πότε θα έρθουν στην Ελλάδα τα χάπια της Merck και της Pfizer
Από το επόμενο έτος θα έχουμε στην Ελλάδα το χάπι της Merck για τον κορονοϊό, ενώ το αντίστοιχο σκεύασμα της Pfizer θα ακολουθήσει χρονικά, καθώς η εταιρεία πρόκειται να καταθέσει τα στοιχεία της έρευνας στον FDA στο τέλος Νοεμβρίου.
«Ενώ τα μονοκλωνικά αντισώματα θα τα έχουμε μέσα σε αυτή την χρονιά, το χάπι της Μerck δεν νομίζω ότι θα το έχουμε πριν το τέλος του έτους» παραδέχτηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.
Τα δύο φάρμακα που συνιστούν ισχυρά όπλα της ανθρωπότητας έναντι του φονικού ιού, μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην αλλαγή πορείας της πανδημίας, σώζοντας ζωές και μειώνοντας την σοβαρότητα των μολύνσεων.
Μείωση νοσηλείας και θανάτου κατά 50% – Εως 1.000 ευρώ η τιμή
Η μολνουπιραβίρη (molnupiravir) είναι ένα ερευνητικό από του στόματος αντιικό φάρμακο, που δρα εμποδίζοντας τη διαδικασία της αντιγραφής και τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2 στο ανθρώπινο σώμα και μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου.
O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δήλωσε έτοιμος να συστήσει στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη χρήση για έκτακτη ανάγκη του αντιιικού χαπιού κατά του Covid-19 το οποίο ανέπτυξαν από κοινού η Merck και η Ridgeback Biotherapeutics, το οποίο έλαβε έγκριση στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο EMA προσπαθεί επίσης, να επιταχύνει την αξιολόγηση που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα για το χάπι πριν από την πιθανή διάθεσή του στην αγορά στην ΕΕ, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο κύμα μολύνσεων.
«Θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε την αξιολόγησή μας για να λάβουμε έγκριση το συντομότερο δυνατό», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής στρατηγικής εμβολίων στον EMA, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να δώσει ακόμη μια ακριβή ημερομηνία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει αποφασίσει το αντιικό φάρμακο να διατεθεί στην ίδια τιμή στην Ευρώπη, είτε η προμήθεια γίνει μέσω του μηχανισμού της ΕΕ είτε με διμερή συμφωνία. Κατά πληροφορίες, η τιμή κάθε συσκευασίας θα κυμαίνεται στα 700-1.000 ευρώ.
Στο 89% η αποτελεσματικότητα του χαπιού της Pfizer
Η Pfizer ανακοίνωσε ότι το χάπι της για τον κορονοϊό μειώνει τις νοσηλείες και τους θανάτους ασθενών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο κατά 89%. Η μετοχή της εταιρείας εκτινάχθηκε 11% μετά την ανακοίνωση.
Το αποτέλεσμα αυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, μπορεί να μεταβάλει ριζικά τη θεραπεία της Covid-19 και να αλλάξει την πορεία της πανδημίας.
Η φαρμακοβιομηχανία ανέφερε ότι έχει σταματήσει την κλινική δοκιμή της θεραπείας «λόγω της συντριπτικής αποτελεσματικότητάς της» και σχεδιάζει να υποβάλει τα ευρήματα στις αμερικανικές εποπτικές Αρχές για να λάβει έκτακτη άδεια το συντομότερο δυνατόν.
Η μετοχή της Pfizer σημείωνε κέρδη 11% στη συνεδρίαση πριν την έναρξη των συναλλαγών στην Wall Street, ενώ της Merck υποχώρησε 6,6%.
Εκπρόσωπος της Pfizer δήλωσε ότι η εταιρεία θα υποβάλει αιτήματα για άδεια και σε άλλες ρυθμιστικές Αρχές μόλις καταθέσει το αίτημά της στις Αρχές των ΗΠΑ.
Στην κλινική δοκιμή της Pfizer, στην οποία έλαβαν μέρος 1.219 ανεμβολίαστοι ενήλικοι, πέντε ημέρες θεραπείας με το φάρμακό της μείωσε δραματικά το ποσοστό των νοσηλειών, όταν η θεραπεία άρχιζε μέσα σε τρεις ή πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
Συνολικά, μόλις το 0,8% των ανθρώπων που ξεκίνησαν τη θεραπεία μέσα σε τρεις ημέρες από την εκδήλωση της αρρώστιας κατέληξαν σε νοσοκομείο και κανείς δεν πέθανε, ενώ το 7% όσων έλαβαν placebo (εικονικό φάρμακο) στο διάστημα αυτό κατέληξαν αργότερα σε νοσοκομείο ή πέθαναν.
Αντίστοιχα ήταν τα αποτελέσματα και όταν άρχιζε κανείς να παίρνει το χάπι μέσα σε πέντε ημέρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων.