Κώστας Καραμανλής: «Η Τουρκία είναι ένας πιθανός ταραξίας στην περιοχή μας»

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής πραγματοποίησε ομιλία στο «Κέντρο Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοοικονομικών Κώστας Γραμμένος», με αφορμή την 35η επέτειο του κέντρου σε συνδυασμό με την 9η Διετή Συνάντηση του City του Λονδίνου.

Ο κ. Καραμανλής έκανε μία εφ’ όλης της ύλης ομιλία, αναλύοντας την παγκόσμια συγκυρία και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος, τόσο σε οικονομικό όσο και σε επίπεδο κοινωνικής συνοχής και διεθνών σχέσεων.

Ξεκινώντας ο Κώστας Καραμανλής μίλησε για τη σημερινή παγκόσμια πραγματικότητα αλλά και το επερχόμενο Brexit:

«Είναι σαφές ότι αντιμετωπίζουμε ένα κόσμο πολύ λιγότερο προβλέψιμο από ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν. Συμβαίνουν τώρα πράγματα που θα ήταν αδιανόητα, πριν από μερικά χρόνια. Κοιτάξτε το Brexit».

Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής μίλησε και για την περιπέτεια της κρίσης που βίωσε η Ελλάδα, τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση με τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί προσφέρει ένα πιο φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις και μία πιο αισιόδοξη προοπτική.

«Η χώρα μου, η Ελλάδα, επίσης υπήρξε, επί σχεδόν μια δεκαετία, στη μέση μιας οδυνηρής εμπειρίας, λόγω της οικονομικής κρίσης. Μιας εμπειρίας που δοκίμασε πολύ τη χώρα και τους πολίτες. Η νέα κυβέρνηση, ωστόσο, δείχνει την προθυμία να δράσει γρήγορα και τολμηρά, προσφέροντας έτσι μια ρεαλιστική προοπτική ενός πιο αισιόδοξου μέλλοντος».

«Η Τουρκία είναι ένας πιθανός ταραξίας στην περιοχή»

Ο κ. Καραμανλής δεν απέφυγε να μιλήσει και για τη στάση της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, βασιζόμενος στην πρόσφατη στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας στη Συρία:

«Η μονομερής στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη Συρία θα υπονομεύσει περαιτέρω τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής και θα θέσει σε κίνδυνο την επιτευχθείσα πρόοδο για την ήττα του ISIS. Σε συνδυασμό με την επιθετική προσέγγισή της έναντι της Κύπρου, η Τουρκία δείχνει ότι γίνεται σταθερά μια αναθεωρητική χώρα, με άλλα λόγια ένας πιθανός ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή. Η συμπεριφορά της στο Αιγαίο ενισχύει ακόμα περισσότερο αυτήν την αίσθηση».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο Ισλαμικό Κράτος:

«Η τρομοκρατία έχει μεταμορφωθεί με τρόπο δραστικό. Και, παρόλο που ο ISIS έχει σχεδόν ηττηθεί, παραμένει μια σημαντική απειλή για τη διεθνή ασφάλεια. Την ίδια στιγμή, η Ισλαμική τρομοκρατία δεν αποτελεί πλέον μόνο μια εξωτερική απειλή κάπου πέρα από τη σφαίρα των δυτικών κοινωνιών. Έχει μεταφερθεί μέσα στις πόλεις μας. Η εσωτερική και η εξωτερική ασφάλεια αλληλοσυνδέονται όλο και περισσότερο και απαιτούν κατάλληλες απαντήσεις».

Ο Κώστας Καραμανλής μίλησε για το σοβαρό πρόβλημα της μετανάστευσης και την επίδραση που έχει στις χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα.

«Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα διογκώνεται. Πέρα από τους πολέμους ή άλλες κρίσεις που το επιδεινώνουν περιστασιακά, οι μαζικές μετακινήσεις ανθρώπων, σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος, δεν θα σταματήσουν. Οι Ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως στο Νότο, βιώνουν μια ολοένα αυξανόμενη εισροή προσφύγων, καθώς και μεταναστών. Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ζήτημα μόνη της. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει φανεί ικανή να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική πολιτική. Πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα, στο πνεύμα πιο ισόρροπης κατανομής βαρών, για τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη. Επιπλέον χώρες σαν την Τουρκία θα πρέπει να υποχρεωθούν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο τέλος της ομιλίας του και στην ποιότητα της σύγχρονης δημοκρατίας, την αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος αλλά και στους κινδύνους του λαϊκισμού και τον ρόλο των ΜΜΕ.

«Η αστάθεια και η σύγχυση αντανακλάται στον κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος. Το δικομματικό σύστημα, το οποίο επικράτησε στο παρελθόν σε όλα σχεδόν τα Ευρωπαϊκά κράτη, ήταν το προϊόν ενός πιο οριοθετημένου προσανατολισμού του εκλογικού σώματος, εξαιτίας της ρεαλιστικής προσδοκίας μιας σταθερής βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου. Σήμερα, νέοι πολιτικοί σχηματισμοί έχουν επισκιάσει ή σχεδόν αντικαταστήσει πλήρως τα παραδοσιακά, παλιά κόμματα.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσθέτουν στην σύγχυση των ημερών μας. Μπορεί, αφενός, να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή και να επισύρουν την προσοχή σε συγκεκριμένες ανησυχίες της κοινωνίας, αλλά, από την άλλη πλευρά, fake news που διαδίδονται μέσω αυτού του καναλιού και ο επακόλουθος αποπροσανατολισμός και η παραπληροφόρηση που προκαλούνται είναι ένα κρίσιμο ζήτημα. Η απογοήτευση και η ανησυχία, ο λαϊκισμός και η ριζοσπαστικοποίηση της πολιτικής, οι αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες ρίχνουν βαριά σκιά στην ομαλή λειτουργία των δημοκρατιών μας».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 26χρονο- Σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για ληστεία
7 Ιανουαρίου, 2025
Φρεντέρικσεν: «Η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς»
7 Ιανουαρίου, 2025
Μπάιντεν για Τριντό: «Η συμμαχία μας είναι ισχυρότερη και ο κόσμος καλύτερος χάρη σε αυτόν»
7 Ιανουαρίου, 2025
Θεοδωρικάκος: Με σχέδιο και σκληρή δουλειά συνεχίζουμε την προσπάθεια αποκλιμάκωσης των τιμών
7 Ιανουαρίου, 2025
ΔΥΠΑ: 17.000 ευρώ για τη δημιουργία επιχείρησης από ανέργους
7 Ιανουαρίου, 2025
Γερμανία: Πυροβολισμοί σε εργοστάσιο – Δύο νεκροί
7 Ιανουαρίου, 2025
Χάρης Δούκας: Ο κύριος Χαρδαλιάς πήρε διαζύγιο από την αλήθεια
7 Ιανουαρίου, 2025
23χρονος σκιέρ: «Περπάτησα 18 χιλιόμετρα μέσα στο χιόνι και άναψα φωτιά»
7 Ιανουαρίου, 2025
Πορτογαλία: Eντοπίστηκε σε πτηνοτροφείο εστία της γρίπης των πτηνών
7 Ιανουαρίου, 2025
Θρήνος για το θάνατο του μόλις 1 έτους βρέφους στο Ηράκλειο Κρήτης
7 Ιανουαρίου, 2025