Για την πορεία της πανδημίας καθώς και τις πρωτοβουλίες και τη στρατηγική της κυβέρνησης για την αναχαίτιση του τέταρτου πανδημικού κύματος, θα απευθυνθεί στους πολίτες, σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο το απόγευμα με μήνυμά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Νέο τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες αναμένεται να απευθύνει αύριο ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στην πορεία της πανδημίας, αλλά και στις επιδημιολογικές εξελίξεις, ενόψει των Χριστουγέννων, αναδεικνύοντας την ανάγκη να ανεβάσει περαιτέρω ρυθμούς το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα, είτε αυτό σχετίζεται με τις πρώτες δόσεις, είτε με τις αναμνηστικές.
Στη στρατηγική που εφαρμόζει για την αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας επιμένει η κυβέρνηση, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να λάβει νέα μέτρα, παραμένοντας προσηλωμένη στο κράμα των παρεμβάσεων που έχει, όπως αναφέρουν στελέχη, αποτελέσματα.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία, έχουν αυξηθεί τα ραντεβού πρώτης δόσης, ανάλογη αύξηση παρατηρείται και στα ραντεβού της αναμνηστικής δόσης. Παράλληλα, τα μέτρα εφαρμόζονται από τους πολίτες, ενώ υπάρχει η εκτίμηση ότι μπορεί να έχουμε φτάσει και στο μέγιστο του κύματος.
Διάγγελμα Μητσοτάκη: Έτσι θα κάνουμε Χριστούγεννα
Η απόφαση να μην ληφθούν παραπάνω περιοριστικά μέτρα είναι ειλημμένη, ξεκαθαρίζουν κυβερνητικές πηγές. Στόχος, διευκρινίζει το Μαξίμου, είναι να συνεχισθεί η στρατηγική, που ακολουθείται ήδη. Τονίζεται, ωστόσο, πως δεν πρόκειται να χαλαρώσουν οι περιορισμοί που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους ενόψει της περιόδου των Χριστουγέννων, και εν προκειμένω η απαγόρευση της πρόσβασης τους στους κλειστούς χώρους σε εστίαση και διασκέδαση.
Επικαλούμενοι τα διαθέσιμα στοιχεία από τους κυριότερους δείκτες της πανδημίας του κορωνοϊού, στο Μαξίμου διαπιστώνουν σύμφωνα με πληροφορίες μία τάση σταθεροποίησης και μείωσης των κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ένδειξη, που όπως λέγεται, πιθανώς να σημαίνει πως βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες της κορύφωσης του τέταρτου πανδημικού κύματος. Παράλληλα, εκφράζεται ικανοποίηση για τη σημαντική αύξηση των αριθμών των ραντεβού τόσο για την πρώτη δόση όσο και για την αναμνηστική, ενώ τονίζεται πως παραμένουν εν ισχύ οι κυβερνητικές δεσμεύσεις περί διαρκούς ενίσχυσης του ΕΣΥ, όπου και όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Στην κυβέρνηση θεωρούν πως η στρατηγική που ακολουθείται – το συγκεκριμένο μείγμα μέτρων – αποδίδει καρπούς. Σχετικά με το θλιβερό θέμα των απωλειών από τον κορωνοϊό, από την κυβέρνηση παραπέμπουν σε ειδική ενημέρωση για το θέμα, που θα κάνει κατά πληροφορίες την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, και εν προκειμένω για τα συγκριτικά στοιχεία των θανάτων στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς, όπως σημειώνεται, όλες οι χώρες δεν καταγράφουν τις απώλειες από τον Covid με τα ίδια κριτήρια.
Το καλό και το κακό σενάριο για την πανδημία τα Χριστούγεννα
Αμείλικτοι αριθμοί στους πανδημικού δείκτες και νέα μέτρα ή αποκλιμάκωση. Τα δύο σενάρια για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία τα Χριστούγεννα έδωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.
Σύμφωνα με όσα είπε στον ΣΚΑΪ:
«Το καλό σενάριο, δείχνει ότι θα πάμε σε μια κορύφωση των κρουσμάτων τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, αλλά η κορύφωση των διασωληνώσεων και των θανάτων θα έρθει 2-3 εβδομάδες αργότερα. Η αύξηση που βλέπουμε είναι στα 200-300 κρούσματα επιπλέον από αυτά που έχουμε σήμερα. Άλλες μέρες θα είναι λίγο πάνω από τα 8.000, άλλες γύρω στα 7.000 και άλλες κάτω από τα 7.000. Πάντως, στις γιορτές θα έχουμε μια αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών».
Το κακό σενάριο, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνει κορύφωση της πανδημίας στα μέσα Ιανουαρίου με 8.000-9.000 κρούσματα, που θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες διασωληνώσεις και θανάτους.
Ωστόσο, ο κ. Τζανάκης εξέφρασε την εκτίμηση πως αυτό «δεν θα συμβεί», εξηγώντας ότι τα πολλά τεστ που διενεργούνται, «συγκρατούν» τη διασπορά.
Όσο για τον αριθμό θανάτων που είχε προβλέψει, ο καθηγητής ανέφερε: «Εύχομαι να είναι 3.500 και όχι 4.000 οι θάνατοι. Ήδη καταγράφονται 2.049 θάνατοι κι έχουμε 1,5 μήνα ακόμα μπροστά μας».
Για το ενδεχόμενο νέων μέτρων τα Χριστούγεννα, εφόσον ξεφύγει περαιτέρω η πανδημία, μίλησε σήμερα και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως είπε στον ΑΝΤ1, «αν χρειαστεί θα ληφθούν κι άλλα μέτρα, αλλά δεν πρόκειται να επιβληθεί lockdown».