Κορονοϊός: Γιατί «τρομάζει» η νέα μετάλλαξη από την Μποτσουάνα – Πότε εμφανίστηκαν τα κρούσματα

Συναγερμός στους επιστήμονες έχει προκαλέσει η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, που ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική, γνωστή ως μετάλλαξη της Μποτσουάνα και η οποία προκαλεί ανησυχία καθώς είναι άγνωστο πόσο μεταδοτική είναι.

Πρόκειται για τη B.1.1.529, η οποία προκαλεί ανησυχία επειδή φέρει υπερβολικά μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων και συγκεκριμένα 32 μεταλλάξεις. Έως τώρα έχουν επιβεβαιωθεί δέκα κρούσματα της εν λόγω μετάλλαξης, τρία στη Μποτσουάνα, όπου αρχικά βρέθηκε το νέο στέλεχος του ιού, έξι στη Νότια Αφρική και ένα στο Χονγκ Κονγκ (σε ταξιδιώτη που επέστρεφε από τη Ν. Αφρική).

Πόσο απειλητική είναι;

Ο ιολόγος του Imperial College του Λονδίνου, Τoμ Πίκοκ χαρακτήρισε «φρικτό» τον συνδυασμό των 32 μεταλλάξεων της παραλλαγής. Όπως είπε «προς το παρόν είναι ελάχιστα τα κρούσματα της μετάλλαξης στην περιοχή της Αφρικής τα οποία έχουν ελεγχθεί. Αλλά θα πρέπει να αναλυθούν πολύ προσεκτικά λόγω του “τρομακτικού” προφίλ της παραλλαγής ως προς το προφίλ της πρωτεΐνης ακίδας».

Τόνισε ακόμα ότι, «πρέπει να παρακολουθείται πάρα πολύ λόγω του τρομερού προφίλ της πρωτείνης ακίδας της» ενώ πρόσθεσε πάντως ότι μπορεί να αποδειχθεί τελικά ότι δεν είναι πολύ μεταδοτική.

Από την πλευρά του ο ιολόγος Ravi Gupta, σχολιάζοντας την ύπαρξη της μετάλλαξης έγραψε στο twitter ότι «αυτό είναι ανησυχητικό και δεν είχα πει κάτι τέτοιο μετά τη μετάλλαξη Delta». Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για εμβολιασμό και για χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους.

Τον Νοέμβριο τα πρώτα κρούσματα

Τα πρώτα κρούσματα της παραλλαγής έγιναν αντιληπτά στη Μποτσουάνα στις 11 Νοεμβρίου και, τρεις μέρες μετά, εντοπίστηκαν επίσης στη γειτονική Νότια Αφρική. Στις 13 Νοεμβρίου η παραλλαγή βρέθηκε σε 36χρονο στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος είχε ταξιδέψει νωρίτερα στη Νότια Αφρική.

Ο καθηγητής υπολογιστικής βιολογίας Φρανσουά Μπαλού, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), εκτίμησε ότι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην ίδια παραλλαγή πιθανώς συσσωρεύτηκε μονομιάς στη διάρκεια μιας χρόνιας λοίμωξης σε κάποιον ασθενή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, πιθανώς κάποιον άνθρωπο με HIV/AIDA που δεν έκανε θεραπεία.

«Είναι δύσκολο να προβλεφθεί σε αυτό το στάδιο πόσο μεταδοτική είναι. Προς το παρόν θα πρέπει να παρακολουθείται στενά και να αναλύεται, όμως δεν υπάρχει λόγος υπερβολικής ανησυχίας, εκτός κι αν αρχίσει να αυξάνεται πολύ σε συχνότητα στο άμεσο μέλλον» ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σερβία: Φοιτήτρια παρασύρθηκε από όχημα κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης
16 Ιανουαρίου, 2025
Πέθανε στα 78 του χρόνια ο σπουδαίος σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λιντς
16 Ιανουαρίου, 2025
Μητσοτάκης για συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς: Ένα σημαντικό βήμα προς τη σταθερότητα στην περιοχή
16 Ιανουαρίου, 2025
Ο FDA απαγορεύει την κόκκινη χρωστική No.3 που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα
16 Ιανουαρίου, 2025
Αστυνομικοί έπαιζαν φρουτάκια σε περιπολία
16 Ιανουαρίου, 2025
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για χειροτέρευση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Υεμένη
16 Ιανουαρίου, 2025
Συγκλονίζουν οι γονείς του 25χρονου που τραυματίστηκε σε τροχαίο στην Πατρών – Πύργου
16 Ιανουαρίου, 2025
Λέκκας από Λος Άντζελες: Οι υπερκρίσιμοι παράγοντες που συντέλεσαν στη μεγάλη καταστροφή
16 Ιανουαρίου, 2025
Νέες αποκαλύψεις για τον καθηγητή που κατηγορείται ότι παρενοχλούσε μαθήτριες
16 Ιανουαρίου, 2025
ΕΕ: Ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 1,9 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση κρίσεων παγκοσμίως
16 Ιανουαρίου, 2025