Αρχίζει η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με κορονοϊό στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε επίσημα το υπουργείο Υγείας το απόγευμα της Πέμπτης (25.11.2021).
Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Ελλάδα έχει παραλάβει 2.000 μονοκλωνικά αντισώματα και η Επιστημονική Επιτροπή που συγκροτήθηκε θα εξετάζει τις σχετικές αιτήσεις για τη χορήγηση τους.
Η αίτηση
Ιατρική αίτηση για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με κορονοϊό θα υποβάλλεται αποκλειστικά από τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Η προτεραιοποίηση των αιτήσεων θα γίνεται με βάση τον χρόνο κατάθεσής τους στο ηλεκτρονικό σύστημα και δικαιούχοι είναι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια, όπως αυτά καθορίστηκαν από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου.
Ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να υποβάλει για έναν ασθενή Αίτηση Χορήγησης Μονοκλωνικών Αντισωμάτων, μόνο εάν ο ασθενής πληροί όλα τα παρακάτω κριτήρια:
•Έχει ηλικία 12 ετών και άνω
•Έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR test
•Το PCR test έχει διενεργηθεί στον ασθενή κατά το τελευταίο πενθήμερο
Ο θεράπων ιατρός θα συμπληρώνει τα στοιχεία του ασθενούς. Μόλις υποβληθεί η αίτηση, ο ασθενής θα λαμβάνει SMS στο κινητό του για την επιβεβαίωση παραλαβής της αίτησης. Τόσο ο γιατρός, όσο και ο ασθενής θα ενημερώνονται με SMS για την απόφαση της Επιτροπής, είτε είναι θετική, είτε απορριπτική.
Το ραντεβού
Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται από την Επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών. Για τις περιπτώσεις που εγκρίνεται η χορήγηση Μονοκλωνικών Αντισωμάτων, οι ασθενείς θα ενημερώνονται από το Νοσοκομείο υποδοχής και θα προσέρχονται στον καθορισμένο χρόνο του ραντεβού και θα κατευθύνονται, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα για COVID-19, στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της έγχυσης. Η χορήγηση είναι μία απλή διαδικασία όμοια με την έγχυση άλλων αντισωμάτων και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ο ασθενής θα παραμένει στην ειδική μονάδα περίπου δύο ώρες για την έγχυση και την παρακολούθηση.
Σε ποια νοσοκομεία θα χορηγούνται
Για την πρώτη φάση χορήγησης Μονοκλωνικών Αντισωμάτων επιλέχθηκαν δέκα νοσοκομεία με κριτήριο την εμπειρία που έχουν τόσο σε ασθενείς COVID-19, όσο και στην διαδικασία της έγχυσης με παράλληλη διερεύνηση της γεωγραφικής κατανομής των ευπαθών ομάδων υψηλού κινδύνου. Πρόκειται για τα Νοσοκομεία Π.Γ.Ν.Θ. «Σωτηρία», Γ.Ν. Σισμανόγλειο, ΑΧΕΠΑ, Γ.Ν. Παπαγεωργίου, Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Π.Γ.Ν. Λάρισας, Γ.Ν. Λαμίας, Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, Π.Γ.Ν. Πατρών-Ρίου, Π.Γ.Ν. Ηρακλείου.
Ποιοι θα προηγηθούν
Προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους πολίτες πάσχουν από νοσήματα, τα οποία εμποδίζουν τον οργανισμό τους να αναπτύξει αντισώματα μέσω του εμβολιασμού. (ανοσοκατασταλμένοι, καρκινοπαθείς κλπ).
Υπενθυμίζεται πως η θεραπεία θα χορηγείται τις πρώτες 72 ώρες από τη διάγνωση της μόλυνσης και εφόσον δεν έχουν εκδηλωθεί σοβαρά συμπτώματα.
Τα πρωτόκολλα που έχουν δημιουργηθεί από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, θα συνυπολογίζουν το ποσοστό του κινδύνου ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως είναι η ηλικία, οι συννοσηρότητες (διαβήτης, υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, αναπνευστικά προβλήματα κ.α.).