Ο κ. Χατζάκης είπε για το νέο στέλεχος ότι αυτή η παραλλαγή έχει 24 μεταλλάξεις, πολύ περισσότερες από το συνηθισμένο
Για την μετάλλαξη της Μποτσουάνα και κατά πόσο πιο είναι πιο επικίνδυνη από άλλα στελέχη του κορονοϊού μίλησε ο καθηγητής επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής «αυτή η παραλλαγή έχει 24 μεταλλάξεις, πολύ περισσότερες από το συνηθισμένο» συμπληρώνοντας ότι αυτό οδηγεί σε μειωμένη μολυσματικότητα, «δηλαδή ένας ιός με τόσες πολλές μεταλλάξεις, συνήθως δεν είναι πάρα πολύ μολυσματικός», ανέφερε ο κ. Χατζάκης.
«Ευτυχώς τα δεδομένα θα συλλεχθούν πολύ γρήγορα για να φανεί αν είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό το στέλεχος, αν δεν είναι μεταδοτικό, θα μπει στην βιβλιοθήκη με τις άλλες μεταλλάξεις ενδιαφέροντος. Αν είναι μεταδοτικό, μας ενδιαφέρει αν κάνει βαριά νόσο. Προς το παρόν ας αφήσουμε τους ειδικούς να ανησυχούν, αλλά ακόμα είναι πολύ πρόωρο να συζητήσουμε για την σημασία αυτής της παραλλαγής σε επίπεδο δημόσιας υγείας», ανέφερε ο καθηγητής μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα».
Σχολιάζοντας μια πρόσφατη εκτίμηση Ιαπώνων γενετιστών σύμφωνα με την οποία, ο ιός πλέον αυτοκαταστρέφεται, ο κ. Χατζάκης, την θεωρεί υπεραισιόδοξη, μια επέκταση της εργαστηριακής γνώσης στην δημόσια υγεία. Ο ιός αυτός είναι κινούμενη άμμος, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζάκης και «πολλές φορές τα συμπεράσματα που έχουμε κάνοντας μια αυστηρά εργαστηριακή έρευνα δεν επαληθεύονται στην πράξη, γιατί η μετάδοση ενός στελέχους του ιού εξαρτάται από το επίπεδο διασποράς της πανδημίας. Ακόμα και αν έχεις ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, η δράση του εμβολίου είναι βραδύτερη σε μια περιοχή που είναι υψηλός ο επιπολασμός του ιού».