H νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Μποτσουάνα βάζει και πάλι τον πλανήτη στη διαδικασία «σφραγίσματος» και περιορισμών.
Οι επιστήμονες γνώριζαν από την πρώτη στιγμή εμφάνισης του κορονοϊού ότι ο ιός θα εμφανίζει μεταλλάξεις, αν αυτές θα εξελίσσονταν σε πιο απειλητικές για τη ζωή θα έμενε να φανεί. Από το Νοέμβριο του 2019 έως σήμερα ήρθαμε αντιμέτωποι με την «Βήτα», «Γάμα», «Δέλτα», «Δέλτα Plus», και καταφέραμε με τα εμβόλια και τα μέσα προστασίας, να ζούμε με αυτές. Όμως, όταν ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε την Πέμπτη την ανακάλυψη της παραλλαγής B.1.1.529, της «Όμικρον» δηλαδή, η οποία δείχνει ότι εξαπλώνεται γρήγορα, ήταν η πιο ισχυρή υπενθύμιση ότι η πανδημία του κορονοϊού δεν έχει τελειώσει και δεν θα τελειώσει τόσο γρήγορα.
Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αυτό που τρέμει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, αν τελικά η μετάλλαξη «Όμικρον» αντέχει στο εμβόλιο κάτι που οδηγούσε σε «πανδημία κορονοϊού Volume 2».
Ο πλανήτης «οχυρώνεται» απέναντι στη μετάλλαξη «Όμικρόν»
Η ανακοίνωση της Πέμπτης βρήκε τα κράτη σχετικά προετοιμασμένα, με Ευρώπη και Αμερική να λαμβάνουν άμεσα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της «Όμικρον».
Ωστόσο, η παραλλαγή «Όμικρον» έχει περάσει ήδη το κατώφλι της Ασίας, της Ευρώπης και της Αυστραλίας και μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα σε:
Ν. Αφρική 77
Μποτσουάνα 4
Xονγκ Κόνγκ 1
Ισραήλ 1
Βέλγιο 1
Μ. Βρετανία 2
Ιταλία 1
Γερμανία 2
Τσεχία 1
Αυστραλία 2
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ιδιαιτέρως προβληματισμένοι, καθώς η μετάλλαξη έχει ήδη περάσει τα ευρωπαϊκά σύνορα και έφτασε τόσο στα μεσογειακά κράτη όσο και στην κεντρική Ευρώπη, υιοθετούν περιοριστικά μέτρα προκειμένου να ανακάμψουν την πορεία της μετάλλαξης δίνοντας χρόνο στους επιστήμονες να την ερευνήσουν, ώστε να σωθούν τα Χριστούγεννα. Από τις χώρες ωστόσο που πήραν τα πιο αυστηρά μέτρα είναι η Βρετανία και το Ισραήλ.
Μετάλλαξη «Όμικρον» – Βρετανία: Μόνο με PCR τεστ η είσοδος στη χώρα
Χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως όλοι όσοι ταξιδεύουν από το εξωτερικό στην Αγγλία από εδώ και πέρα θα χρειάζεται να κάνουν ένα διαγνωστικό μοριακό τεστ PCR μέχρι το τέλος της δεύτερης μέρας από την ημερομηνία άφιξης τους. Υποχρεούνται δε, να μένουν απομονωμένοι μέχρι να λάβουν το αποτέλεσμα του τεστ το οποίο φυσικά θα πρέπει να είναι αρνητικό για να μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα. Επίσης ανακοίνωσε ότι η χρήση μάσκας σε καταστήματα και μέσα μαζικής συγκοινωνίας ξαναγίνεται υποχρεωτική. Πράγμα το οποίο δεν ισχύει όμως για την εστίαση.
Κανείς αλλοδαπός στο Ισραήλ εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον
Σκληρή στάση υιοθέτησε και το Ισραήλ, όπου έχει εντοπιστεί ένα κρούσμα της Όμικρον. Ο πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι η κυβέρνησή του θα απαγορεύσει για 14 ημέρες την είσοδο στην επικράτεια σε όλους τους αλλοδαπούς ανεξαιρέτως, για να αποτραπεί η εξάπλωση στη χώρα του νέου παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του SARS-CoV-2. Ακόμη, ο κ. Μπένετ διεμήνυσε ότι θα επανενεργοποιηθεί η αξιοποίηση τεχνολογίας παρακολούθησης των κινήσεων προσώπων μέσω των κινητών τηλεφώνων τους, που συνήθως γίνεται για αντιτρομοκρατικούς σκοπούς, για τον ίδιο λόγο.
Την ίδια ώρα η Νότια Αφρική, οι κάτοικοι της οποίας έχουν γίνει «ανεπιθύμητα πρόσωπα» σε όλον τον κόσμο, αισθάνεται ότι «τιμωρείται» και της επιφυλάσσεται άδικη αντιμετώπιση επειδή οι επιστήμονες της σήμαναν τον παγκόσμιο συναγερμό. Η κυβέρνηση κατήγγειλε τον στιγματισμό του «αγγελιαφόρου κακών ειδήσεων», όπως έκαναν και πάρα πολλοί χρήστες του διαδικτύου, ανήσυχοι και εξοργισμένοι από τις εξελίξεις.
Οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις ισοδυναμούς «με τιμωρία της Νότιας Αφρικής για τις προηγμένες δυνατότητες που έχει όσον αφορά την αλληλούχηση του γονιδιώματος και την ικανότητά της να εντοπίζει γρηγορότερα τις νέες παραλλαγές», εκτίμησε η κυβέρνηση, τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση του εντοπισμού της παραλλαγής Όμικρον. «Η επιστημονική αριστεία θα πρέπει να χειροκροτείται και όχι να τιμωρείται», υπογράμμισε. «Νέες παραλλαγές εντοπίζονται και σε άλλες χώρες. Καμία από αυτές δεν έχει κάποια σχέση με τη νότια Αφρική. Να σημειώσουμε ότι οι αντιδράσεις απέναντι σε αυτές τις χώρες είναι ριζικά διαφορετικές από εκείνη που επιφυλάχθηκε στις χώρες της νότιας Αφρικής» σχολίασε ο υπουργείο Εξωτερικών.
Ελβετία: Ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στις χώρες όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα εκτός της Γερμανίας και της Ιταλίας
Η Ελβετία επέκτεινε χθες τα μέτρα για να αναχαιτίσει την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, επιβάλλοντας καραντίνα στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία, την Τσεχία, την Ολλανδία, την Αίγυπτο και το Μαλάουι, χώρες όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα. Την Παρασκευή η Ελβετία είχε απαγορεύσει όλες τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική και τις γειτονικές της χώρες, ενώ επέβαλε και περιορισμούς σε άλλες χώρες, όπως στο Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ και το Βέλγιο. Από αυτές τις χώρες επιτρέπεται να ταξιδέψουν στην Ελβετία μόνο οι Ελβετοί πολίτες και όσοι διαμένουν μόνιμα στη χώρα ή στην ευρύτερη ζώνη Σένγκεν. Οι ταξιδιώτες από τη Βρετανία, την Τσεχία, την Ολλανδία, την Αίγυπτο και το Μαλάουι θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ για την Covid-19 και, επιπροσθέτως, να μπουν σε καραντίνα για 10 ημέρες.
Εν αναμονή των αποτελεσμάτων για τους 61 θετικούς στην Ολλανδία
Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα του Σαββάτου οι επιβάτες δύο αεροπλάνων από τη Νότια Αφρική τέθηκαν σε καραντίνα μόλις προσγειώθηκε στο Άμστερνταμ, με τους επιβάτες να υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ. Από αυτούς οι 61 βρέθηκαν θετικοί και απομονώθηκαν, με τις Αρχές να εξετάζουν αν νοσούν από τη μετάλλαξη Όμικρον. Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, «σε έναν αριθμό των ατόμων που εξετάστηκαν εκτιμούμε ότι εντοπίστηκε η παραλλαγή Όμικρον». Ένας εκπρόσωπος του Ινστιτούτου είπε ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι πρόκειται για κρούσματα της νέας παραλλαγής, όμως χρειάζεται να γίνουν και άλλες αναλύσεις.
Ταξιδιωτική οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και των CDC για οκτώ αφρικανικές χώρες
Ταξιδιωτική οδηγία για οκτώ αφρικανικές χώρες εξέδωσαν απόψε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), αφού ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει νωρίτερα νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, λόγω του εντοπισμού της «ανησυχητικής» παραλλαγής Όμικρον στην περιοχή αυτήν. Τα CDC αναθεώρησαν τις ταξιδιωτικές συστάσεις τους στο επίπεδο 4, δηλαδή του «πολύ υψηλού» κινδύνου, για τη Νότια Αφρική, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, τη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι, το Λεσότο, την Εσουατίνι και την Μποτσουάνα. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προτρέποντας τους Αμερικανούς πολίτες να μην επισκέπτονται την περιοχή αυτή της νότιας Αφρικής. Μόλις την περασμένη Δευτέρα, τα CDC είχαν θέσει τη Νότια Αφρική στο επίπεδο 1, δηλαδή του «πολύ χαμηλού» κινδύνου.