Κορονοϊός: Εφιαλτικό σενάριο για δημιουργία υπερ-μετάλλαξης με Όμικρον και Δέλτα

Τι αναφέρει ο επικεφαλής γιατρός της Moderna – Πώς μπορεί να δημιουργηθεί και γιατί είναι επικίνδυνη.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των επιστημόνων σε παγκόσμιο επίπεδο για την εξέλιξη της πανδημίας, με τους επιστήμονες να εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για νέες παραλλαγές του ιού.

Ο επικεφαλής γιατρός της Moderna τόνισε πως ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων της νέας παραλλαγής Όμικρον, σε συνδυασμό με την ήδη υπάρχουσα Δέλτα αυξάνουν τον κίνδυνο για μια νέα υπερ – μετάλλαξη.

Πώς θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με τον Πόλ Μπάρτον, ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να συμβεί όταν τα δύο στελέχη μολύνουν κάποιον ταυτόχρονα. Οι λοιμώξεις που προκαλεί ο SARS-CoV-2 συνήθως περιλαμβάνουν μόνον ένα μεταλλαγμένο στέλεχος, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις δύο – πιθανώς από διαφορετικές πηγές- μπορούν να μολύνουν ένα άτομο ταυτόχρονα. Εάν αυτά μολύνουν επίσης το ίδιο κύτταρο, τότε μπορεί να είναι σε θέση να ανταλλάξουν DNA και να δημιουργήσουν μια νέα έκδοση του ιού.

Ο Μπάρτον είπε στην Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας ότι θα ήταν «σίγουρα» δυνατό να ανταλλάξουν γονίδια και να ενεργοποιήσουν μια ακόμη πιο επικίνδυνη παραλλαγή, σημείωσε ωστόσο πως κάτι τέτοιο είναι σπάνιο.

Για παράδειγμα, όπως είπε ο επικεφαλής γιατρός της Moderna, όταν συνυπήρχε η Δέλτα με την Άλφα δεν υπήρξε συνδυασμός.

Μόνο τρία στελέχη Covid που δημιουργήθηκαν από γονίδια που ανταλλάσσουν ιούς έχουν ποτέ καταγραφεί, με τον ιό να βασίζεται κυρίως σε τυχαίες μεταλλάξεις για να κάνει περισσότερες παραλλαγές.

Οι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι αυτά τα συμβάντα, που επιστημονικά ονομάζονται «γεγονότα ανασυνδυασμού», είναι πιθανά αλλά ότι απαιτούν πολύ συγκεκριμένες συνθήκες και τη σύμπτωση ως επί το πλείστον μη ελεγχόμενων γεγονότων.

Με την Όμικρον πάντως να κυριαρχεί και τη Δέλτα να μην έχει εξαλειφθεί, ο κίνδυνος για τη δημιουργία μιας υπερ – μετάλλαξης είναι ορατός, με τον Μπάρτον να επισημαίνει πως αν αυτό θα συμβεί, το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Επικίνδυνη η Όμικρον – Μεταδίδεται εξαιρετικά γρήγορα

Καμία παραλλαγή του κορονοϊού που προκαλεί την Covid-19 δεν διαδόθηκε τόσο γρήγορα όσο η Όμικρον, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που εκτιμά ότι το στέλεχος αυτό βρίσκεται πλέον σε όλες τις χώρες.

Ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σημείωσε ότι μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί κρούσματα της Όμικρον σε 77 χώρες. «Όμως η πραγματικότητα είναι ότι η Όμικρον βρίσκεται πιθανότατα στις περισσότερες χώρες, ακόμη και αν δεν έχει εντοπιστεί ακόμη. Η Όμικρον εξαπλώνεται με ρυθμό που δεν έχουμε ξαναδεί σε καμία άλλη παραλλαγή» του SARS-CoV-2, εξήγησε.

«Ανησυχούμε από το γεγονός ότι οι άνθρωποι θεωρούν την Όμικρον ήπια (…) Ακόμη και αν η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια, ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε για άλλη μια φορά να κατακλύσει εκείνα τα συστήματα υγείας που δεν είναι προετοιμασμένα», προειδοποίησε.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ υπογράμμισε επίσης ότι τα εμβόλια από μόνα τους δεν θα επιτρέψουν σε καμία χώρα να βγει από την κρίση και ζήτησε να χρησιμοποιούνται όλα τα διαθέσιμα εργαλεία: οι μάσκες, ο τακτικός αερισμός των κλειστών χώρων και η τήρηση των αποστάσεων. «Να τα κάνετε όλα αυτά. Κάντε τα με συνέπεια. Κάντε τα σωστά», επέμεινε.

Ο Τέντρος επισήμανε ότι η εμφάνιση της Όμικρον ώθησε ορισμένες χώρες να επιταχύνουν τα προγράμματα αναμνηστικού εμβολιασμού για όλον τον ενήλικο πληθυσμό τους, «μολονότι δεν έχουμε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των ενισχυτικών εμβολιασμών έναντι αυτής της παραλλαγής». «Ο ΠΟΥ ανησυχεί ότι τέτοια προγράμματα θα οδηγήσουν ξανά στη συσσώρευση εμβολίων για την Covid-19 που παρατηρήσαμε φέτος και θα επιδεινώσουν την ανισότητα. Είναι σαφές, καθώς προχωράμε, ότι οι αναμνηστικές δόσεις θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο, ιδίως για εκείνους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια ή να πεθάνουν», πρόσθεσε.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: ο ΠΟΥ δεν είναι κατά των αναμνηστικών δόσεων. Είμαστε κατά της (εμβολιαστικής) ανισότητας», είπε ο Τέντρος. «Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Η σειρά (εμβολιασμού) μετράει. Το να δίνεις ενισχυτικές δόσεις σε ομάδες χαμηλού κινδύνου, απλώς θέτει σε κίνδυνο τη ζωή εκείνων που είναι υψηλού κινδύνου και ακόμη περιμένουν την πρώτη δόση τους, λόγω των προβλημάτων στον ανεφοδιασμό», εξήγησε. «Από την άλλη, το να δίνεις πρόσθετες δόσεις σε εκείνους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο μπορεί να σώσει περισσότερες ζωές από το να δίνεις τις πρώτες δόσεις σε εκείνους που ανήκουν σε ομάδες χαμηλού κινδύνου», κατέληξε στη διαδικτυακή, τακτική ενημέρωση του Οργανισμού από τη Γενεύη.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τα χρονοδιαγράμματα και οι ψηφοφορίες για την εκλογή ΠτΔ – Τον Ν. Κακλαμάνη προτείνει ο πρωθυπουργός για νέο πρόεδρο της Βουλής
16 Ιανουαρίου, 2025
Ξέσπασμα Κούγια κατά Μπαλάσκα: Πήρε το απολυτήριο με βαθμό τη βάση – Παίρνει 100 ευρώ για να εμφανίζεται σαν μαϊντανός
16 Ιανουαρίου, 2025
Θεσσαλονίκη: Προσωρινά κρατούμενος ο 87χρονος που κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά της 79χρονης συζύγου του
16 Ιανουαρίου, 2025
Προβλήματα στην ταχύτητα απόκρισης ορισμένων εφαρμογών του gov.gr. – «Εκτεταμένη επίθεση»
16 Ιανουαρίου, 2025
Πέθανε ο Λάκης Ιωαννίδης, ο μακροβιότερος πρόεδρος του Άρη
16 Ιανουαρίου, 2025
Παραιτείται σήμερα από βουλευτής και πρόεδρος της Βουλής ο Κ. Τασούλας
16 Ιανουαρίου, 2025
Άγρια συμπλοκή μαθητών σε αγώνα μπάσκετ στο Ηράκλειο: Το βίντεο της ντροπής από την επίθεση
16 Ιανουαρίου, 2025
Η Εθνική Τράπεζα στο νέο Πρόγραμμα «Σπίτι μου 2»
16 Ιανουαρίου, 2025
Αυτοκτόνησε 49χρονος στην Αμαλιάδα – Οδύνη για την οικογένειά του
16 Ιανουαρίου, 2025
Ως τα μέσα Φεβρουαρίου η έξαρση ιώσεων – Πρωταθλητής η γρίπη
16 Ιανουαρίου, 2025