Εκρηκτικές πολιτικές διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αρνείται ότι τα στοιχεία της ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού.
Ο Αλέξης Τσίπρας που ανέβασε τους τόνους από τις Βρυξέλλες λέγοντας ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρωθυπουργός που θα είχε “συλληφθεί” να λέει ψέματα στη Βουλή είτε θα είχε βγει δημοσίως να ζητήσει συγγνώμη είτε θα είχε παραιτηθεί θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχίσει τη συζήτηση και κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού αξιώνοντας από τον κ. Μητσοτάκη απαντήσεις.
Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν πως ο κ. Οικονόμου επιχείρησε σήμερα να μαζέψει τα ασυμμάζευτα μήπως και γλιτώσει από τις εγκληματικές του ευθύνες τον κ. Μητσοτάκη και διερωτώνται: Εάν γίνει δεκτός ο ισχυρισμός του κ. Μητσοτάκη ότι δεν γνώριζε τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, τότε γιατί ο κ. Λύτρας είπε από την πρώτη στιγμή ότι η μελέτη παραδόθηκε “σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο”; Επιπλέον, σημειώνουν σε σχέση με την στάση του καθηγητή κ. Τσιόδρα: “Εάν δεν τη γνωστοποίησε στον πρωθυπουργό την απέκρυψε;” Και τότε σε ποιους αρμόδιους που λαμβάνουν αποφάσεις σε ανώτατο επίπεδο την γνωστοποίησαν, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Λύτρας;
Από την Κουμουνδούρου σχολιάζουν πως είναι πολύ πιθανό το Μέγαρο Μαξίμου να επιδιώξει να πετάξει τις ευθύνες στην τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δηλαδή τους κ.κ. Κικίλια και Κοντοζαμάνη, ενδεχομένως και στον ίδιο τον κ. Τσίοδρα καθώς -με βάση τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς- εφόσον είχε μία τόσο σημαντική μελέτη στα χέρια του επέλεξε να μην ενημερώσει τον πρωθυπουργό;
Σημειωτέον πως η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα δείχνει πως: Η θνητότητα στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ είναι 87% υψηλότερη, το 38,5% όσων είχαν πεθάνει ή διασωληνωθεί ως τις 6 Μαίου του 2021 θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν υπήρχε κανονική διασωλήνωση εντός ΜΕΘ και ότι από τους 10.576 θανάτους ως εκείνη την ημέρα, οι 6.588 ασθενει πέθαναν είτε στα σπίτια τους, είτε σε απλά κρεβάτια!