«Νέα ηχηρή απάντηση από την Κομισιόν επιβεβαιώνει τα ρεπορτάζ – κόλαφο και τις αναφορές των France 24, της Deutsche Welle, βρετανικών ΜΜΕ και των μεγαλύτερων δημοσιογραφικών ενώσεων στον κόσμο (MFRR) για την οπισθοδρόμηση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Δημήτρης Παπαδημούλης, σχετικά με την απάντηση που έδωσε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βέρα Γιούροβα, σε ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Μεταξύ άλλων, η απάντηση της Κομισιόν, αναφέρει ότι «η Έκθεση της Επιτροπής του 2021 για το Κράτος – Δικαίου επεσήμανε τις συνεχιζόμενες επιθέσεις και απειλές κατά της σωματικής ασφάλειας των δημοσιογράφων στην Ελλάδα. Η έκθεση της Επιτροπής του 2022 για το κράτος δικαίου θα συνεχίσει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις εξελίξεις που αφορούν την ελευθερία του Τύπου και την ασφάλεια των δημοσιογράφων».
Αναλυτικά η ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-004708/2021
προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Dimitrios Papadimoulis (The Left), Konstantinos Arvanitis (The Left), Alexis Georgoulis (The Left), Petros Kokkalis (The Left), Stelios Kouloglou (The Left), Elena Kountoura (The Left)
Θέμα: Οπισθοδρόμηση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς παραιτήθηκε πρόσφατα από καγκελάριος της Αυστρίας, καθώς οι αρχές ερευνούν τον ίδιο και συνεργάτες του για τα αδικήματα της δωροδοκίας, της διασπάθισης δημοσίου χρήματος και της κατάχρησης εξουσίας για χαλκευμένες δημοσκοπήσεις και για τη δωροδοκία ομίλου μέσων ενημέρωσης για τη δημοσίευσή τους[1].
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση, επικαλούμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας, προχώρησε σε χρηματοδότηση ύψους σχεδόν 42 εκατομμυρίων ευρώ προς ΜΜΕ με αδιαφανή κριτήρια (απευθείας ανάθεση, χωρίς δημοσίευση, πρόσκληση λίγων ημερών κ.λπ.).
Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις εταιριών δημοσκοπήσεων που διενεργούν δημοσκοπήσεις κατά παραγγελία των ΜΜΕ και παράλληλα αναλαμβάνουν την παροχή υπηρεσιών σε φορείς της κυβέρνησης, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα αξιοπιστίας και δεοντολογίας.
Τέλος, τροπολογία που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων[2] έχει δεχτεί σφοδρή κριτική από εθνικούς[3] και ευρωπαϊκούς φορείς[4], που εφιστούν τον κίνδυνο λογοκρισίας και διώξεων δημοσιογράφων.
Σημειώνεται ότι σχετική έκθεση των “Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα” τονίζει τη σοβαρή οπισθοδρόμηση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «υπέστη σοβαρό πλήγμα το 2020»[5].
Δεδομένου ότι η ποιοτική και ανεξάρτητη ενημέρωση των πολιτών αποτελεί βασικό πυλώνα της δημοκρατίας και δικλείδα ασφαλείας για τη λειτουργία του κράτους δικαίου, ερωτάται η Επιτροπή:
1. Συνάδουν οι πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης με τις ευρωπαϊκές αρχές για την ελευθερία του Τύπου;
2. Θα εντάξει την οπισθοδρόμηση της ελευθερίας και πολυφωνίας του Τύπου στην Ελλάδα στην έκθεσή της για το κράτος δικαίου;
Η απάντηση της αντιπροέδρου της Κομισιόν
Η Επιτροπή παρακολουθεί τις σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά την πολυφωνία και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης σε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για το κράτος δικαίου και τα συναφή επακόλουθα μέτρα[6].
Η έκθεση της Επιτροπής του 2021 για το κράτος δικαίου επισήμανε τις συνεχιζόμενες επιθέσεις και απειλές κατά της σωματικής ασφάλειας των δημοσιογράφων στην Ελλάδα[7]. Η έκθεση της Επιτροπής του 2022 για το κράτος δικαίου θα συνεχίσει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις εξελίξεις που αφορούν την ελευθερία του Τύπου και την ασφάλεια των δημοσιογράφων.
Η ελευθερία και η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης είναι ζωτικής σημασίας για τη λογοδοσία των κυβερνήσεων και την παρακολούθηση των δημοκρατικών διαδικασιών. Η Επιτροπή εντείνει τις προσπάθειές της για την ενίσχυση της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης σε ολόκληρη την Ένωση. Ειδικότερα, η Επιτροπή επεξεργάζεται μια νέα πρωτοβουλία — έναν «ευρωπαϊκό νόμο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης». Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην αύξηση της διαφάνειας, της ανεξαρτησίας και της λογοδοσίας όσον αφορά δράσεις που επηρεάζουν την ελευθερία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης.