Η δήλωση «βόμβα» του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη ότι η χώρα μας δεν θα αποφύγει το καθολικό lockdown, εξαιτίας της ραγδαία μεταδιδόμενης Όμικρον μετάλλαξης, δεν βρίσκει σύμφωνη όλη την εγχώρια επιστημονική κοινότητα.
Κι αυτό την ώρα που η νέα παράλλαξη σημειώνει εκτίναξη στη χώρα μας.
Το νέο μέτρο της μάσκας παντού μπορεί να είναι η απάντηση στην Όμικρον; Και για πόσο χρόνο; Ή μήπως το «παραθυράκι» που αφήνει ανοικτό ο υπουργός Υγείας για επιπρόσθετα μέτρα μετά τις 3 Ιανουαρίου επί της ουσίας «φωτογραφίζει» το νέο lockdown, που έρχεται, προκειμένου να αποφευχθεί η νέα πίεση στο ήδη καταρρέον Εθνικό Σύστημα Υγείας;
«Ούτε ο ΠΟΥ υπέρ του lockdown»
«Θα το δούμε όταν έρθει η ώρα. Αν γίνει lockdown, θα είναι η τελευταία λύση» δήλωσε στο sputniknews.gr. ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
«Ακόμα και ο ΠΟΥ και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί δεν προκρίνουν ως λύση το lockdown του Μαρτίου του 2020. Δεν συνίσταται από κανέναν» τονίζει ο ειδικός, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «δεν είναι το ίδιο με το Ηνωμένο Βασίλειο».
«Η Βρετανία όταν ξεκίνησε η Όμικρον δεν είχε ούτε ένα μέτρο, δεν είχε ούτε τη μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ούτε πρωτόκολλα στα σχολεία ή μάσκα, ούτε εκτεταμένο testing, σε αντίθεση με εμάς. Μη συγκρινόμαστε επομένως μαζί τους. Είναι λάθος» επισημαίνει το μέλος της επιτροπής των Ειδικών.
«Υπάρχουν κι άλλα μέτρα πέρα από το lockdown» σημειώνει ο κ. Χατζηχριστοδούλου , υπενθυμίζοντάς μας ότι «η Δέλτα μετάλλαξη είχε διπλάσια ενδοοικογενειακή μεταδοτικότητα ανάμεσα σε εμβολιασμένους από τη Βήτα μετάλλαξη. Φανταστείτε λοιπόν τι θα γίνει αν με την Όμικρον τους κλείσουμε τους πολίτες με lockdown μέσα στα σπίτια τους».
Από την άλλη, το βέλτιστο, σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας, θα είναι «να νοσήσουμε με την Όμικρον όσο το δυνατό πιο αργά και πιο ήπια κι όχι να επιδιώξουμε αφήνοντας τα πάντα ανοιχτά να οδηγηθούμε σε ανοσία της αγέλης».
Ακόμη κι αν υποθέσουμε, προσθέτει ο κ. Χατζηχριστοδούλου, ότι με την Όμικρον, η πιθανότητα νόσησης είναι 50% ή και 70% χαμηλότερη απ’ ό,τι με τη Δέλτα, «λόγω της διπλάσιας μεταδοτικότητας το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο».
Φουντώνουν τα σενάρια και οι φόβοι για lockdown – «Θα είναι ολική καταστροφή για την αγορά»
«Ένα lockdown θα μας κόψει τα χέρια» αναφέρει ο κ.Γιάννης Καραγιάννης, επιχειρηματίας με οικιακά είδη, στην οδό Βουλής.
«Κι αυτό αφορά εμάς με τα είδη σπιτιού που αυτές τις μέρες αλλά και ο Γενάρης είναι ένας καλός μήνας για αγορές» εξηγεί, τονίζοντας ότι και με ενδιάμεσες καταστάσεις μέτρων «η ψυχολογία του πελάτη πέφτει κατακόρυφα».
«Θα είναι καταστροφή ολική. Τέλος!»
Ακόμη και σήμερα «παραμονή Χριστουγέννων» διαπιστώνει ότι η αγορά στο κέντρο είναι αφύσικα για την εποχή «μαγκωμένη».
«Δείτε τα πλάνα στην τηλεόραση από τον κόσμο στην Ερμού. Δεν έχει κανένας ψώνια. Βόλτες κάνουνε οι άνθρωποι» επισημαίνει. Το αποδίδει «στον φόβο» και στο ότι «δεν προβαίνουν σε αγορές που δεν θεωρούν αναγκαίες».
Και ο Παναγιώτης Βεργέτης με εμπορικό ειδών ανδρικής ένδυσης στην οδό Κολοκοτρώνη, για αρκετές γενιές, αρνείται να αποδεχτεί ότι μπορεί να επιβληθεί νέο lockdown από τη νέα χρονιά.
«Θα είναι καταστροφή ολική. Τέλος!» λέει αρνούμενος να σχολιάσει περαιτέρω.
«Ούτε καν το συζητάμε. Εκτός πραγματικότητας»
Εξίσου «αδιάλλακτος» εμφανίζεται ενόψει του «σεναρίου» ενός νέου lockdown και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης.
«Δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο» αντιδρά όταν τον ρωτάμε. «Ούτε καν το συζητάμε. Είναι εκτός πραγματικότητας. Γιατί το λιανεμπόριο είναι απολύτως ασφαλές. Δεν υπάρχει αυτή η συζήτηση και ούτε δέχομαι να την κάνω».
Πηγή δηλώσεων: sputniknews.gr.