«Η συζήτηση για τα σχολεία είναι ανοιχτή ακόμα, η απόφαση θα ληφθεί προς το τέλος της εβδομάδας όταν θα αρχίσει να φαίνεται τι συμβαίνει με την Όμικρον και τι επιβάρυνση θα φέρει» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος
«Μέχρι τις 10 Ιανουάριου θα δούμε το αποτύπωμα της Πρωτοχρονιάς όσον αφόρα τον αριθμό των κρουσμάτων, πιο σύντομα θα δούμε τι συμβαίνει στο ΕΣΥ, που ήδη υπάρχει πίεση. Θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων, ελπίζουμε μικρή και ελεγχομένη» σημείωσε ο καθηγητής.
Όπως επισήμανε, «εάν την Πέμπτη συνεχίζουμε να έχουμε 50.000 με 60.000 κρούσματα δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να πεις ‘ανοίγουν τα σχολεία’».
«Η Όμικρον έχει και ταχύτερη επώαση και γρήγορα αποσύρεται» πρόσθεσε.
Η αξιοπιστία των τεστ
Σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία των τεστ, ο κ. Μανωλόπουλος διευκρίνισε ότι τα μοριακά έχουν απόλυτη αξιοπιστία, ενώ τα σελφ τεστ και ράπιντ τεστ έχουν λίγο μικρότερη αξιοπιστία στη μετάλλαξη Όμικρον.
Το ράπιντ τεστ είναι λίγο λιγότερο αξιόπιστο, έχει αξιοπιστία, αλλά δεν έχει 80%, λίγο λιγότερο στην Όμικρον, εξήγησε. Για το σελφ τεστ παρατήρησε ότι έχει αξιοπιστία όσο και το ράπιντ τεστ, η διαφορά είναι να το κάνουμε σωστά.
«Υπάρχουν περιπτώσεις, σπάνιες, που το ράπιντ θα βγει αρνητικό ενώ έχεις συμπτώματα… Τότε πρέπει να συμπεριφερθείς σαν να είσαι θετικός» ξεκαθάρισε ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος.
Για τις ουρές για ράπιντ σχολίασε ότι οι πολίτες φοβούνται από τα ρεβεγιόν, αφού η έκθεση σε μεγάλο βαθμό προκαλεί ανησυχία.