Τροπολογία για την προστασία της κυρίας κατοικίας των οικονομικά ασθενέστερων δανειοληπτών από πλειστηριασμούς καταθέτει τη Δευτέρα στη Βουλή η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ, όπως είχε προαναγγείλει η πρόεδρός του, Φώφη Γεννηματά.
Η τροπολογία προβλέπει την επαναφορά του νόμου 3869/2010 (γνωστού ως νόμου Κατσέλη), όπως ίσχυε πριν καταργηθεί για να δώσει τη θέση του στον ν. 4605/2019, ο οποίος προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας με υποβολή αίτησης σε ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη ρύθμιση των δανείων και την επιχορήγηση μέρους των δόσεων τους από το Δημόσιο.
Επιπλέον, η τροπολογία προβλέπει το δικαίωμα προαίρεσης του δανειολήπτη στην αγορά του δανείου, εφόσον έχει κριθεί από τα αρμόδια όργανα της τράπεζας ή με δικαστική απόφαση ότι αυτός, δεν δύναται να ανταποκριθεί πλήρως στις δανειακές του υποχρεώσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ρύθμιση η τράπεζα υποχρεούται, πριν την πώληση του δανείου στα funds, να δώσει στο δανειολήπτη τη δυνατότητα να αγοράσει ο ίδιος το δάνειο. Μάλιστα, όχι απαραίτητα στην ίδια τιμή με την τιμή πώλησης στο fund, αλλά και σε υψηλότερη,
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, “σήμερα, τα νοικοκυριά απειλούνται όσο ποτέ άλλοτε από την απώλεια της κατοικίας. Οι τράπεζες, αντί της διευκόλυνσης των ρυθμίσεων με βάση τις δυνατότητες των δανειοληπτών, έχουν επιλέξει τη στρατηγική της πώλησης των δανείων. Χιλιάδες πλειστηριασμοί κατοικιών επισπεύδονται, πλέον και από τις εταιρίες που αγοράζουν τα δάνεια αποβλέποντας στο γρήγορο κέρδος τους”. Για τον λόγο αυτό, “καθίσταται επιβεβλημένο, προκειμένου να αποφευχθεί το τραγικό αδιέξοδο αρκετών νοικοκυριών, να αποκατασταθεί το πλέγμα προστασίας της κύριας κατοικίας που προέβλεπε ο Ν. 3869/2010”.