Στην τελική ευθεία του μπαίνει από σήμερα το 60ο Φεστιβάλ κινηματογράφου ασθμαίνοντας από την ταχύτητα και τον όγκο των προβαλλομένων ταινιών.
Πολλές ταινίες,, μερικές πολύ καλές και σημαντικές, αρκετές που δεν είχαν λόγο δημιουργίας και ύπαρξης και προβληματισμός αδιέξοδος και αμήχανος.
Χθες προβλήθηκε η ισπανική ταινία “Η κόρη ενός κλέφτη” από την Καταλωνία, με κεντρικό θέμα, την οικογένεια, την διαλυμένη οικογένεια κατά βάση, τις ανασφάλειες και την μοναξιά, την αναζήτηση ελπίδας και την μητρική φροντίδα. Καλή ταινία με έντονο προβληματισμό αλλά και αβεβαιότητες στην πρόοδο της.
Η Σάρα, μια ανύπαντρη μητέρα στα είκοσί της, μένει στα προάστια της Βαρκελώνης, στο διαμέρισμα που της παρέχει η Πρόνοια, κάνει δουλειές του ποδαριού και πασχίζει να τα ξαναβρεί με τον πατέρα του γιου της. Μια μέρα, συναντά τυχαία τον δικό της πατέρα, που της γεννά την επιθυμία να μείνει μακριά του. Ένα πορτραίτο μιας βασανισμένης ύπαρξης, όπου καθετί σημαντικό υπονοείται, παραμένοντας έξω από το κάδρο.
Ένα δράμα, όπου η κάμερα «κλειδώνει» στην πρωταγωνίστρια, τρυπώνοντας στα άδυτα μιας ψυχής η οποία αναζητά τη λύτρωση.Ατού της ταινίας οι δυο πρωταγωνιστές Εντουάρντο και Γκρέτα Φερνάντεζ. Πατέρας και κόρη στην ζωή και στο φιλμ. Η γεννημένη στη Βαρκελώνη σκηνοθέτης Μπελέν Φούνες σπούδασε Κινηματογραφική Σκηνοθεσία και Σενάριο, δουλεύοντας αρχικά ως υπεύθυνη σκριπτ και βοηθός σκηνοθέτη σε πολλές ισπανικές παραγωγές.
Η πρώτη μικρού μήκους ταινία που σκηνοθέτησε με τίτλο Sara’s Runway προβλήθηκε σε διεθνή φεστιβάλ, αποσπώντας το Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας και Καλύτερης Σκηνοθεσίας για Μικρού Μήκους ταινία στο Φεστιβάλ της Μάλαγα. Το μεγάλου μήκους ντεμπούτο της, The Thief’s Daughter, συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. Η ταινία θα προβληθεί και σήμερα στις 6 μμ στην αίθουσα “Φρίντα Λιάππα”.
Αύριο περνάω απέναντι
Ταινία με επίκαιρο θέμα αλλά ρηχή σε περιεχόμενο και θεματική. Πρόκειται για τη συνάντηση μεταξύ δύο εύθραυστων ανθρώπων σε μια δύσκολη καμπή της ζωής τους. Της Μαρίας, μιας Ελληνίδας αστυνομικού που παίρνει μετάθεση για τη Λέσβο, και ενός Σύριου πρόσφυγα που καταφθάνει εκεί.
Η σχέση τους θα είναι μικρή, αλλά έντονη, και θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο. Η ταινία έχει συμπαραγωγούς μεταξύ άλλων το EKK, και την ΕΡΤ, αυτό όμως ουδόλως εμποδίζει την ιρανή Σεμπιντέ Φαρσί, να συκοφαντήσει την Ελληνική αστυνομία, μεταμορφώνοντας την ηρωίδα, σαν μια δωροδοκημένη αστυνομική υπάλληλο, που για να ξεπεράσει τα οικονομικά της αδιέξοδα, προωθεί με χρηματικές συναλλαγές την διευκόλυνση προσφύγων, και μολονότι εγκαταλείπει την ανήλικη κόρη της,συνάπτει πολύ εύκολα έναν ταπεινών ελατηρίων σεξουαλικό δεσμό, με τον πρώτο μετανάστη που θα βρει στο διάβα της.
Ταινία που στόχο έχει να προκαλέσει συναισθήματα στον θεατή επιλέγοντας τον εύκολο και προκλητικό τρόπο.