«Αρκετοί από όσους βρέθηκαν θετικοί και ήταν ασυμπτωματικοί δεν ανέπτυξαν φυσική ανοσία, σε αντίθεση με την αποτελεσματική ανοσοποίηση που προσφέρουν τα εμβόλια γράφει σε ανάρτησή του ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.
Όπως ο ίδιος λέει πρόκειται για μελέτη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Πνευμονολογική του Κλινική, που συμπεραίνει ότι «οι τίτλοι αντισωμάτων ήταν σημαντικά υψηλότεροι σε προηγουμένως μολυσμένους συμμετέχοντες που είχαν εμβολιαστεί και σε εκείνους που νοσηλεύτηκαν.
Υψηλότεροι τίτλοι αντισωμάτων βρέθηκαν σε άτομα που είχαν εμβολιασθεί και είχαν μολυνθεί προηγουμένως και ιδιαίτερα σε άτομα με σοβαρή νόσο που τους οδήγησε σε νοσηλεία (εικόνα 2). Συνολικά 69 άτομα, συμμετείχαν στη μελέτη, από τη Δεσκάτη, μία από τις ελληνικές κοινότητες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία.
Όλοι οι συμμετέχοντες που είχαν μολυνθεί προηγουμένως διατήρησαν αντισώματα έναντι του ιού, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού τους.
Οι τίτλοι αντισωμάτων ήταν σημαντικά υψηλότεροι σε προηγουμένως μολυσμένους συμμετέχοντες που είχαν εμβολιαστεί από εκείνους που δεν είχαν εμβολιαστεί και σε εκείνους που είχαν νοσηλευτεί προηγουμένως για COVID-19 από εκείνους με ήπια νόσο, επισημαίνεται και ακολουθούν τα συμπεράσματα:
- Οι αποκρίσεις αντισωμάτων στη μόλυνση από SARS-CoV-2 διατηρήθηκαν εννέα μήνες μετά την πανδημία.
- Ο εμβολιασμός από μόνος του είχε δημιουργήσει ανοσοαπόκριση στο ήμισυ των συμμετέχοντων
- Υψηλότεροι τίτλοι αντισωμάτων βρέθηκαν από τον εμβολιασμό σε άτομα που είχαν μολυνθεί προηγουμένως και ιδιαίτερα σε άτομα με σοβαρή νόσο που οδήγησε σε νοσηλεία.
Το ισχυρό πανδημικό κύμα που χαρακτηρίσθηκε από πολλές νοσηλείες αλλά και θανάτους άφησε φυσική ανοσία στο 46% του πληθυσμού. Οι εμβολιασμοί που ακολούθησαν, ανοσοποίησαν επιπρόσθετα το 48% του πληθυσμού, αναφέρει ο κ. Γουργουλιάνης, παραθέτοντας ένα ενθαρρυντικό στοιχείο από την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου του 2020 όταν η θετικότητα των τεστ έφθασε στο 75%, ενώ σε λιγότερο από δύο μήνες μετά, μηδενίστηκε (εικόνα1).
Ίσως τα αποτελέσματά της μπορεί να αξιοποιηθούν στη διαχείριση και του πανδημικού κύματος της Όμικρον που χαρακτηρίζεται από πολλούς ασυμπτωματικούς ή ήπια νοσούντες, σύμφωνα με τον καθηγητή.