Ετοιμαστείτε για περισσότερα γράμματα του ελληνικού αλφάβητου. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η τεράστια εξάπλωση της Ομικρον σημαίνει πως σίγουρα δεν θα είναι και η τελευταία μετάλλαξη κορωνοϊού που θα δημιουργήσει παγκόσμια ανησυχία.
Κάθε μόλυνση δίνει την ευκαιρία στον ιό να μεταλλαχθεί, συνεπώς η Ομικρον έχει ένα πλεονέκτημα έναντι των προηγούμενων μεταλλάξεων: Εξαπλώνεται πολύ ταχύτερα, παρά το γεγονός ότι εμφανίστηκε σε μια περίοδο με ισχυρότερη ανοσία λόγω εμβολίων αλλά και αντισωμάτων που έχουν δημιουργηθεί λόγω νόησης.
Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων στους οποίους ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί είναι μεγαλύτερος. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πώς θα μοιάζουν οι επόμενες μεταλλάξεις ή πώς αυτές θα μπορούσαν να διαμορφώσουν την πορεία της πανδημίας, αλλά ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει κάποιο δεδομένο ότι οι επόμενες παραλλαγές θα προκαλούν ηπιότερα συμπτώματα ή ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα λειτουργούν εναντίον τους.
Προτρέπουν λοιπόν σε διεύρυνση του εμβολιασμού, μιας και τα σημερινά εμβόλια εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά.
«Οσο πιο γρήγορα εξαπλώνεται η Ομικρον, τόσο περισσότερο προχωρούν οι μεταλλάξεις, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει σε περισσότερα παραλλαγμένα στελέχη του ιού», δήλωσε ο Λεονάρντο Μαρτίνεζ, καθηγητής Επιδημιολογίας Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.
Από τότε που εμφανίστηκε, στα μέσα Νοεμβρίου, η Ομικρον έχει εξαπλωθεί σε όλο τον Κόσμο όπως η φωτιά σε ένα χωράφι με ξερά χόρτα. Οι έρευνες δείχνουν ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι τουλάχιστον δύο φορές πιο μεταδοτική από τη Δέλτα και τουλάχιστον τέσσερις φορές πιο μεταδοτική από την αρχική εκδοχή του ιού.
Η Ομικρον είναι πιο πιθανό να επαναμολύνει άτομα που είχαν προηγουμένως νοσήσει απ’ ό,τι η Δέλτα και να προκαλέσει «επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις» σε εμβολιασμένα άτομα, ενώ επιτίθεται σφοδρά και στους ανεμβολίαστους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε νέο ρεκόρ με 15 εκατομμύρια νέα κρούσματα για την εβδομάδα 3-9 Ιανουαρίου, μια αύξηση της τάξεως του 55% σε σχέση με μια εβδομάδα πριν.
Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κρατάει τους σχετικά υγιείς ανθρώπους εκτός εργασίας και σχολείου, η ευκολία με την οποία εξαπλώνεται η παραλλαγή αυξάνει τις πιθανότητες ο ιός να μολύνει και να παραμείνει μέσα σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα – δίνοντάς του περισσότερο χρόνο να μεταλλαχθεί περεταίρω.
«Οι μακροχρόνιες, επίμονες λοιμώξεις φαίνεται να είναι το πιο έφορο έδαφος για την ανάπτυξη νέων μεταλλάξεων», δήλωσε ο Δρ Στιούαρτ Κάμπελ Ρέι, ειδικός σε θέματα Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. «Μόνο όταν έχεις μια ευρέως διαδεδομένη μόλυνση θα δώσεις την ευκαιρία να συμβεί κάτι τέτοιο».
Επειδή η Ομικρον φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια από την Δέλτα, η συμπεριφορά της έχει αναζωπυρώσει τις ελπίδες ότι θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους για τον ιό, τον οποίο θα μπορούσε να καταστήσει ήπιο, σαν ένα κοινό κρυολόγημα.
Είναι μια πιθανότητα, λένε οι ειδικοί, δεδομένου ότι οι ιοί δεν εξαπλώνονται εύκολα εάν σκοτώσουν τους ξενιστές τους πολύ γρήγορα. Ωστόσο οι ιοί δεν καθίστανται λιγότερο θανατηφόροι με την πάροδο του χρόνου.