«Μπλόκο» από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην τοποθέτηση καμερών σε σχολεία και παιδικές χαρές του Δήμου Παλλήνης. Κατόπιν προσφυγών Συλλόγων Γονέων και αντιπολιτευόμενων δημοτικών παρατάξεων η Ανεξάρτητη Αρχή έκρινε μη νόμιμη την τοποθέτηση συστήματος βιντεοεπιτήρησης που είχε αποφασιστεί από τη δημοτική αρχή Θ. Ζούτσου.
Απευθύνοντας αυστηρή προειδοποίηση για παραβίαση των διατάξεων του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, η Αρχή καλεί τον δήμο εντός τριών μηνών (δηλαδή έως τις 31 Μαρτίου) να προχωρήσει σε μελέτη Εκτίμησης Αντικτύπου σχετικά με την προστασία δεδομένων – κάτι που σύμφωνα με την Αρχή ο δήμος «όφειλε» αλλά «παρέλειψε να εκπονήσει». Εκτιμήσεις θέλουν την απόφαση της Αρχής να δημιουργεί «δεδικασμένο» και για άλλες παρόμοιες υποθέσεις.
Η δημοτική αρχή Παλλήνης είχε αποφασίσει να τοποθετήσει τις κάμερες επικαλούμενη την ανάγκη πάταξης φαινομένων βανδαλισμών στα σχολικά κτίρια, εξηγώντας ότι θα λειτουργούν εκτός σχολικού ωραρίου (μεταξύ 22.30-07.00) και θα επιβλέπουν μόνο τον περιμετρικό χώρο.
Ωστόσο, δάσκαλοι του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παλλήνης και μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Αλέξανδρος Δελμούζος» κατήγγειλαν στην Αρχή ότι από τις 8 κάμερες που τοποθετήθηκαν στο σχολείο τους, οι 6 ήταν στραμμένες προς τους χώρους προαυλισμού και μόλις 2 προς τις εισόδους του σχολείου, κάτι που θα είχε αποτέλεσμα για μικρούς μαθητές και δασκάλους, όταν είναι εκτός τάξης αλλά εντός σχολικών χώρων, να βρίσκονται «διαρκώς στο πεδίο των καμερών» και να «αναπτύξουν το αίσθημα ότι βρίσκονται υπό διαρκή παρακολούθηση».
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην απόφαση της Αρχής (το έγγραφο βρίσκεται στην κατοχή της «Εφ.Συν.»), αν και λήφθηκε απόφαση από τη δημοτική αρχή για τοποθέτηση καμερών σε 6 σχολεία, οι κάμερες δεν εγκαταστάθηκαν στο σύνολό τους κι ενώ στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης εγκαταστάθηκε σύστημα βιντεοεπιτήρησης, δεν τέθηκε σε λειτουργία. Αντιθέτως, σε 17 παιδικές χαρές τέθηκαν σε λειτουργία κάμερες για τις οποίες η Αρχή έχει δεχτεί καταγγελίες (συνοδεία φωτογραφικού υλικού) ότι «εστιάζουν χαμηλά, καλύπτοντας σε 360 μοίρες την περιοχή, δημιουργώντας έντονα την αίσθηση της παρακολούθησης…».
Μελέτη εντός τριμήνου
Η καταδικαστική για τον Δήμο Παλλήνης απόφαση της Αρχής εστιάζει κυρίως στην έλλειψη Εκτίμησης Αντικτύπου σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Καλεί μεν τον δήμο να προβεί εντός τριμήνου στη σύνταξη της σχετικής μελέτης, ωστόσο, σύμφωνα με αντιπολιτευόμενες πηγές, καθίσταται ανέφικτη η λήψη όποιων «διορθωτικών» μέτρων, καθώς η Αρχή στην απόφασή της ταυτόχρονα επισημαίνει:
● Κινδύνους να περιοριστεί η ανάπτυξη της έννοιας της ελευθερίας στους μαθητές «εάν πιστέψουν από μικρή ηλικία ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται µέσω καμερών», καθώς και στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.
● Υψηλό κίνδυνο για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες φυσικών προσώπων από την εγκατάσταση συστήματος βιντεοεπιτήρησης ακόμα και σε ώρες μη λειτουργίας των σχολείων.
Παράλληλα, η Αρχή επιπλήττει τον δήμο ότι δεν ζήτησε τη γνώμη εκπαιδευτικών και γονέων πριν προχωρήσει στην εγκατάσταση των καμερών. Ο Δήμος Παλλήνης καλείται τεκμηριωμένα να αιτιολογήσει τα κριτήρια επιλογής των σχολικών μονάδων (η Ενωση Γονέων έχει καταγγείλει ότι τα κριτήρια επιλογής των 6 σχολείων ήταν «αποκλειστικά τυχαία») και του αριθμού των καμερών, αλλά και γιατί δεν προέβη σε ηπιότερα εναλλακτικά μέτρα, όπως η πρόσληψη σχολικών φυλάκων.
Η απόφαση της Αρχής «δικαιώνει τις ανησυχίες, τις επιφυλάξεις, την εγρήγορση» όσων συμπορεύτηκαν στο θέμα της βιντεοεπιτήρησης, τόνισε η επικεφαλής της παράταξης «Εμείς η πόλη μας», Ειρήνη Κουνενάκη. Για το ίδιο θέμα αναμένεται προσεχώς και απόφαση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), στην οποία έχουν προσφύγει αντιπολιτευόμενοι σύμβουλοι εγείροντας θέμα νομιμότητας στη σύμβαση του δήμου με την ιδιωτική εταιρεία φύλαξης.
Πηγή: «Εφημερίδα των Συντακτών»