Διάλογο με την Πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, είχε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής (ECON) και στη συζήτηση με θέμα: «Νομισματικός διάλογος με την Christine Lagarde, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».
Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς και με την ιδιότητα του τακτικού μέλους της ECON, καθώς και ως Συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (ΤheLeft) στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) και σκιώδης εισηγητής για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, απευθυνόμενος προς την Πρόεδρο της ΕΚΤ, είπε τα εξής:
«Κυρία Λαγκάρντ, θα ήθελα πριν απ’ όλα να σας ρωτήσω για την αγορά των ελληνικών ομολόγων. Η δήλωσή σας για τα ελληνικά ομόλογα δεν έχει σταθεί ικανή -παρά την ευελιξία που σημειώσατε για την επανεπένδυση και για τα ελληνικά ομόλογα το προσεχές διάστημα- να αποτρέψει μια μεγάλη αύξηση των ελληνικών ομολόγων στην αγορά, 2.3% μέσα σε λίγες ημέρες.
Έχετε κάποια πρόγνωση για τους ρυθμούς και για για τον όγκο των αγορών ελληνικών ομολόγων, με τη δέουσα ευελιξία, το επόμενο χρονικό διάστημα;
Και μια συναφής ερώτηση: Σας ανησυχεί το αυξανόμενο δημόσιο χρέος; Στην πατρίδα μου, την Ελλάδα, είναι πάνω από 200% του ΑΕΠ. Επηρεάζουν και πόσο οι πληθωριστικές τάσεις; Συμφωνείτε με τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα;
Έχουμε μια μεγάλη αύξηση των τιμών των καυσίμων. Η Κομισιόν προτείνει από τον Οκτώβριο, μέσω της εργαλειοθήκης της, τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Συμφωνείτε με αυτή την πρόταση της Κομισιόν; Τη θεωρείτε χρήσιμη, καθώς μας είπατε ότι ο υψηλός πληθωρισμός κυρίως οφείλεται στην έκρηξη των τιμών των καυσίμων;»
Η Κριστίν Λαγκάρντ, απάντησε στα ερωτήματα του Δημήτρη Παπαδημούλη ως εξής:
«Σας ευχαριστώ πολύ κ. Παπαδημούλη. Ελπίζω να απαντήσω σε όλας σας τα ερωτήματα.
Το πρώτο που αναφέρατε σε σχέση με τη χρήση της επανεπένδυσης σχετικά με το πρόγραμμα αγορών για την περίοδο της πανδημίας. Αυτό που συνειδητοποιήσαμε παρατηρώντας προσεκτικά τα PEPP είναι ότι η ευελιξία ήταν ιδιαίτερα επιτυχής όσον αφορά τη συγκράτηση του κατακερματισμού στις αρχικές φάσεις της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε μαρτυρία ότι υπάρχει επίπτωση στη διαδικασία μεταφοράς. Θα πρέπει να δούμε βέβαια ότι η επανεπένδυση των PEPP είναι ένα εργαλείο.
Η ίδια η πανδημία έδειξε ότι η νομισματική πολιτική χρειάζεται να έχει στη διάθεσή της εργαλεία, έτσι ώστε να μπορούμε να βρούμε λύσεις, εφόσον παρουσιαστεί ανάγκη, γρήγορα.
Οσον αφορά τη δεύτερη ερώτησή σας, για τις φορολογικές ελαφρύνσεις έτσι ώστε σε περίπτωση υψηλών ενεργειακών τιμών, να ανακουφιστεί ο κόσμος. Προφανώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημοσιεύσει ένα κατάλογο με τα πιθανά εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Από δημοσιονομική άποψη πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει εστίαση στους πιο ευάλωτους, θα πρέπει οπωσδήποτε να αφορά συγκεκριμένη χρονική περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματικά το υψηλό ενεργειακό κόστος δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα σε συγκεκριμένους πολίτες.
Ευχαριστώ πολύ».