Από την Κωνσταντινούπολη, στην Αθήνα και έως τις αίθουσες του Ευρωκοινοβουλίου, για ακόμη μία φορά συζητήθηκε το μείζον θέμα της επαναλειτουργίας της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Αυτή τη φορά, αφορμή ήταν το διήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών της Σχολής, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από τότε που διεκόπη η λειτουργία του ιστορικού θεολογικού εκπαιδευτηρίου, αλλά και 30 ετών από την εκδημία του τελευταίου Σχολάρχη Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως κυρού Μαξίμου.
Το συνέδριο από μόνο του ήταν σημαντικό, με θέμα «Ἀπὸ τῶν λυπηροτέρων ἐπὶ τᾶ θυμηδέστερα: Εὐχὴ καὶ Προσευχή», όμως κάθε νέα αφορμή για να τεθεί το θέμα της Χάλκης έχει τη δική της σημασία. Ενδιαφέρον, ότι είχε απήχηση και στο ευρωκοινοβούλιο, καθώς με αφορμή το συνέδριο ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, επανέρχεται με ερώτηση του προς την Κομισιόν, από την οποία ζητεί να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την επαναλειτουργία της Σχολής. Το ερώτημα τι ενέργειες και τι κυρώσεις προτίθεται να πάρει η Ευρώπη για να πειστεί η Τουρκία ώστε να προχωρήσει άμεσα στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, παραμένει επί της ουσίας αναπάντητο.
Την αποφασιστικότητα του Πατριαρχείου να συνεχίσει τον αγώνα για την επαναλειτουργία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, κατά την έναρξη της διαδικασίας, χαιρέτισε τη διοργάνωση του διεθνούς επιστημονικού Συμποσίου και επαίνεσε την οργανωτική επιτροπή του για την επιλογή της θεματικής του.
Το θέμα σύνθετο και συνάμα απλό, μιλά στην καρδιά όλων των ορθοδόξων, αλλά μπλέκεται στις πτυχές της διεθνούς διπλωματίας. Στο συνέδριο συμμετείχαν Ευρωπαίοι και άλλοι αξιωματούχοι, κεντρικοί τραπεζίτες, καθηγητές και δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, οπότε η προβολή ήταν αναμενόμενη. Ενδεικτικά, μετά τον Πατριάρχη που με την ομιλία του πραγματοποιήθηκε η έναρξη των διαδικασιών, ακούστηκαν φωνές όπως του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μαργαρίτη Σχοινά, των Καθηγητών Συμεών Πασχαλίδη και Κωνσταντίνου Δελικωνσταντή, του προέδρου του International Alert και πρώην Πρέσβη Carey Cavanaugh, της αναπληρώτριας διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας Barbara Kolm και του πρώην αναπληρωτη υποδιοικητή της UNESCO Jerome Binde, σε μία λίστα συμμετεχόντων σημαντική τόσο για τις λαμπερές προσωπικότητες, όσο και για το μέγεθός της.
Την διεθνή διοργάνωση της παγκόσμιας συνάντησης ανέλαβε η Ελληνίδα Ειρήνη Βανταράκη που τα τελευταία 20 χρόνια έχει διοργανώσει κάποιες από τις σημαντικότερες διεθνείς εκδηλώσεις ενώ τα τελευταία χρόνια τη βλέπουμε να πρωτοστατεί στην προσπάθεια να ανοίξει τους δρόμους του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός στο ελληνικό επιχειρείν μέσα από τη δημιουργία του Greek House Davos.