Συνάντηση για συνομιλίες με τη Ρωσία εντός 48 ωρών ζητά το Κίεβο, σύμφωνα με το BBC. Η συνάντηση ζητά να γίνει με τη συμμετοχή των μελών του ΟΑΣΕ.
Ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι η Ρωσία αγνόησε επίσημα αιτήματα να εξηγήσει τη συσσώρευση στρατευμάτων. Είπε ότι το «επόμενο βήμα» ήταν να ζητηθεί συνάντηση εντός των επόμενων 48 ωρών για «διαφάνεια» σχετικά με τα σχέδια της Ρωσίας.
Η Μόσχα από την πλευρά της επιμένει ότι πρόκειται για δυτική προπαγάνδα και δεν δείχνει να ανησυχεί για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον της. Μέχρι τώρα, οι διπλωματικές προσπάθειες έχουν πέσει στο κενό.
Τα τύμπανα του πολέμου στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα ηχούν πάντως πιο δυνατά, μετά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις, πως πλέον, η εισβολή της Ρωσίας μπορεί να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου να επαναλαμβάνει ότι η Μόσχα πιθανόν να σχεδιάζει προβοκάτσια ως πρόσχημα για να εισβάλει σε ουκρανικό έδαφος.
«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε απόλυτα την ημέρα, όμως λέμε εδώ και κάποιο καιρό ότι βρισκόμαστε κοντά και μια εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει, μια μεγάλη στρατιωτική δράση θα μπορούσε να ξεκινήσει από τη Ρωσία στην Ουκρανία οποιαδήποτε ημέρα. Αυτό περιλαμβάνει την επόμενη εβδομάδα πριν από το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων», σημείωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.
Για αμερικανική υστερία κάνει λόγο το Κρεμλίνο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα συνεχιστούν οι επαφές του προέδρου Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του. «Οι Αμερικανοί τροφοδοτούν αυτή την υστερία για την επονομαζόμενη ρωσική εισβολή. Ανακοινώνουν ακόμη και ημερομηνίες, παράλληλα με τους συμμάχους και ενισχύουν στρατιωτικά την Ουκρανία» τόνισε ο διπλωματικός σύμβουλος του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε σήμερα τηλεφωνικά, για 50 λεπτά, με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν γρήγορα και αποφασιστικά, μαζί με τους συμμάχους τους, σε οποιαδήποτε ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της συνέχισης της διπλωματίας και της αποτροπής ως απάντηση στη ρωσική στρατιωτική ενίσχυση στα σύνορα της Ουκρανίας.
Η Ευρώπη μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα πολέμου, προειδοποιεί σύσσωμη η γερμανική ηγεσία δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη του Όλαφ Σολτς στη Μόσχα. Μετά τον πρόεδρο Μπάιντεν και ο Γερμανός καγκελάριος προειδοποίησε εκ νέου τη Ρωσία. «Έχουμε μεγάλους στρατούς με τεθωρακισμένα παραταγμένους από τη μία πλευρά και από την άλλη. Είναι απολύτως ανησυχητικό και απειλητικό», επισήμανε ο κ. Χάμπεκ μιλώντας στα τηλεοπτικά δίκτυα ntv/RTL.
«Είμαστε σαφείς ότι σε περίπτωση στρατιωτικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας, που θα απειλεί την εδαφική της ακεραιότητα και την κυριαρχία της, θα οδηγηθούμε σε σοβαρά μέτρα και κυρώσεις που έχουμε προσεκτικά ετοιμάσει και μπορούν να τεθούν άμεσα σε ισχύ» δήλωσε ο Σολτς.
Αιχμηρή ήταν η απάντηση του Ρώσου πρεσβευτή στη Σουηδία: «Συγχωρείστε με για την έκφραση, αλλά δεν δίνουμε δεκάρα για όλες τις κυρώσεις τους».
Κι ενώ το προσωπικό των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΑΣΕ αποσύρεται από το Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, ο Άντονι Μπλίνκεν υπεραμύνεται της εκκένωσης της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο. «Ο κίνδυνος ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης είναι αρκετά υψηλός και η απειλή είναι αρκετά άμεση ώστε να δικαιολογείται αυτή η απόφαση» είπε χαρακτηριστικά.
Φόβους για προβοκάτσια από την Ουκρανία εκφράζουν και οι αυτονομιστές στο Ντονέτσκ, βλέποντας την κινητοποίηση της Δύσης και την συγκέντρωση ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή. Αφήνουν μάλιστα ανοικτό τα ενδεχόμενο να ζητήσουν τη βοήθεια της Ρωσίας.
Για την αποφυγή πολέμου στην Ουκρανία προσευχήθηκαν ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Την ίδια ώρα, η Ουκρανία ανακοινώνει ότι θα κρατήσει ανοικτό τον εναέριο χώρο της, αλλά συστήνει στις αεροπορικές εταιρείες να μην πετούν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα έως το επόμενο Σάββατο λόγω των ρωσικών ναυτικών γυμνασίων.
Ηνωμένες Πολιτείες και ΝΑΤΟ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα στείλουν στρατό στην Ουκρανία, αλλά θα τη βοηθήσουν στρατιωτικά παρέχοντας της αμυντικό εξοπλισμό. Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξηγώντας τι εννοούσε ο πρόεδρος Μπάιντεν λέγοντας άμεσες και βαριές κυρώσεις, είπε ότι θα επιβληθούν εξουθενωτικά αντίποινα που θα παραλύσουν τη ρωσική οικονομία και ότι θα ενισχυθούν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, απομονώνοντας διπλωματικά τη Μόσχα και πλήττοντας τη στρατηγική της θέση στην περιοχή.
Στο Κίεβο η πλειονότητα των κατοίκων φαίνεται να αρνείται να δεχτεί το πιθανότητα επικείμενης εισβολής των Ρώσων και συνεχίζει κανονικά τη ζωή του, παρά τις προειδοποιήσεις των Αμερικάνων. Ο πρωθυπουργός τους, ωστόσο εκτιμά πως ο πραγματικός κίνδυνος προέρχεται από τις υβριδικές προκλήσεις των Ρώσων και την παραπληροφόρηση, εργαλεία στα οποία όπως λέει έχουν μακρά παράδοση.