Τρόπους ώστε να θωρακιστεί ενεργειακά η Ελλάδα απέναντι σε ένα ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία αναζητεί η κυβέρνηση.
Έγινε σύσκεψη στο Μαξίμου, για την τροφοδοσία της Ελλάδας με φυσικό αέριο και εξετάστηκαν όλα τα σενάρια.
Τα τρία σενάρια που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου
Καθοριστικός παράγοντας η διάρκεια της κρίσης και εάν η Ρωσία, που προμηθεύει το 40% του αερίου στην Ελλάδα (και στην ΕΕ) αποφασίσει να συνεχίσει ή να διακόψει τη ροή αερίου.
1. Εάν η Ρωσία συνεχίσει να στέλνει αέριο και όλοι οι άλλοι προμηθευτές συνεχίσουν να προμηθεύουν LNG, και ταυτόχρονα εάν η ζήτηση φυσικού αερίου παραμείνει σταθερή θα υπάρχουν επαρκή αποθέματα μέχρι τον Απρίλιο του 2022.
2.Αν η Ρωσία μειώσει τη ροή και ο καιρός είναι εξαιρετικά κρύος θα αντιμετωπίσουμε κάποια προβλήματα με την επάρκεια μείωση αποθεμάτων κατά 40-50%.
3.αν σταματήσει η ροή αερίου από Ουκρανία και Λευκορωσία μπορεί να έρχεται ρώσικο αέριο μέσω Τουρκίας. Οι ενεργειακές αποθήκες, τότε, θα συμπληρωθούν από τους άλλους προμηθευτές κατά 20%.
4. Με πλήρη διακοπή αερίου από τη Ρωσία θα γίνει προσπάθεια να καλυφθεί η ζήτηση από άλλους προμηθευτές Αζέρικο αέριο-υγροποιημένο LNG από Αίγυπτο- Κατάρ ΗΠΑ, μέσω Ρεβυθούσας σε ποσοστό 20%
Σε αυτή την περίπτωση, για να φθάσουν τα αποθέματα να καλύψουμε τις ανάγκες πρέπει να μειωθεί και η κατανάλωση κατά 20%
Πηγές από τη ΡΑΕ αναφέρουν πως: «Εξετάζονται διάφορα σενάρια σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας σε περίπτωση κρίσης με την Ουκρανία. Για λόγους εμπιστευτικότητας δεν μπορούν να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας λαμβάνονται όλα τα μέτρα».
Σενάρια ενεργειακής επάρκειας
1.Απρόσκοπτη ροή Ρώσικου αερίου & LNG.
2. Μείωση ροής Ρώσικου αερίου & βαρυχειμωνιά.
3.Διακοπή διαδρόμου από Ουκρανία-Λευκορωσία–>εισαγωγή μέσω Τουρκίας & άλλους προμηθευτές.
4.Πλήρης διακοπή ροής Ρώσικου αερίου–> προμήθεια αερίου και LNG έως 20% από άλλες χώρες.
Πηγή: ΕΡΤ