Τα ξημερώματα της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Με την φωτιά στο πυρηνικό εργοαστάσιο της Ζαπορίζια ξεκίνησε η ένατη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία).
Την ίδια ώρα οι Ρώσοι συνεχίζουν την επίθεση σε Κίεβο, Μαριούπολη, Χάρκοβο με τις σειρήνες να ηχούν σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας.
Όπως αναφέρει το bbc.com, οι Ρώσοι κατέλαβαν σχεδόν όλες τις παράκτιες περιοχές στο Νότο, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις στη Κριμαία να ενωθούν με εκείνες που σφυροκοπούν την Μαριούπολη, από τα δυτικά. Η πόλη μέχρι στιγμής δεν έχει πέσει, αλλά έχει σχεδόν ισοπεδωθεί, ενώ εγκλωβισμένοι είναι περίπου 400.000 κάτοικοι.
Live εικόνα από το Κίεβο και άλλες τέσσερις πόλεις της Ουκρανίας:
Επίσης, τι σχεδόν ένα 24ωρο μετά την πτώση της Χερσώνας, οι Ρώσοι κατέλαβαν και την πόλη-λιμάνι του Μικολάιφ, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Οδησσό, στην οποία έχει βρει καταφύγιο ο ουκρανικός στόλος. Με βάση αναλυτές, αναμένεται να δοθεί μεγάλη μάχη στο μεγαλύτερο πλέον ουκρανικό λιμάνι, ώστε να αποκοπεί πλήρως από την θάλασσα η Ουκρανία. Ιδιαίτερα από την στιγμή που έκλεισαν τα στενά του Βοσπόρου για την διέλευση πολεμικών πλοίων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ενισχυθεί ο ουκρανικός στόλος.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι το γεγονός ότι οι Ουκρανοί βύθισαν τη ναυαρχίδα του Πολεμικού Ναυτικού τους, ώστε να μην πέσει στη κατοχή της Ρωσίας. Μάλιστα, ο κυβερνήτης του Μικολάιφ, Βιτάλι Κιμ, δήλωσε ότι «ένα ολόκληρο μαχητικό σώμα διαλύθηκε στην οδό Pribuzhsky. Οι δυνάμεις αρχίζουν επίσης να μετακινούνται από την Μπαστάνκα».
Supposedly the first image of Ukrainian Navy flagship Hetman Sahaidachny (U130) scuttled in Nikolaev.@RALee85 @CovertShores @OSINTEng pic.twitter.com/R3ECQsqA10
— Granger (@GrangerE04117) March 3, 2022
Παράλληλα, ο δήμαρχος της Οδησσού, Γκενάντι Τρουχάνοφ, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος και δήλωσε ότι ο στόχος της Ρωσίας είναι να περικυκλώσει την Οδησσό με χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις, αποκόπτοντας την πρόσβαση της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα και τον κύριο σύνδεσμο της χώρας με την παγκόσμια οικονομία. «Η αίσθηση μου είναι ότι θα περικυκλώσουν την Οδησσό και θα κρατήσουν αυτή τη θέση όσο συνεχίζουν την επίθεσή τους στο Κίεβο», είπε χαρακτηριστικά.
Επίθεση στη Ζαπορίζια – Φόβοι για νέο Τσερνόμπιλ
Η ρωσική επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια δημιούργησε φόβους για νέο πυρηνικό ατύχημα, καθώς την Πέμπτη (3/3) σημειώθηκαν εκρήξεις σε αρκετά σημεία της περιοχής. Με βάση τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα ΜΜΕ του εξωτερικού, φέρεται να πρόκειται για χτυπήματα των Ρώσων.
Παρόλα αυτά, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι είναι προβοκάτσια, επειδή ο επικεφαλής του πυρηνικού παρατηρητηρίου του ΟΗΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, είχε ανακοινώσει επίσημα την Τρίτη (3/3) ότι η Ρωσία κατέλαβε τον σταθμό και μάλιστα έγιναν ενέργειες, έπειτα από συνεννόηση, ώστε να μην υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας.
Όμως, όπως μετέδωσε το Reuters, o Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι έχει θέσει σε πλήρη λειτουργία το κέντρο έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της κατάστασης στον πυρηνικό σταθμό.