Δεν έχει τέλος η φυγή των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων από τη Ρωσία μετά την απόφαση του προέδρου Πούτιν να εισβάλλει στην Ουκρανία.
Στο πλαίσιο των ασφυκτικών οικονομικών μέτρων που επιβάλλει η Δύση προκειμένου να ασκήσει πίεση στον Ρώσο πρόεδρο, αποκλείοντας τις τράπεζες της χώρας του από το παγκόσμιο δίκτυο Swift, πολλές από τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στη Μόσχα και τις άλλες μεγάλες πόλεις, αναστέλλουν τη λειτουργία τους και ο σχετικός κατάλογος αναμένεται να μεγαλώσει κι άλλο.
Πρόκειται για επιχειρήσεις απ’ όλους τους κλάδους, αρκετές εκ των οποίων είναι πάρα πολύ γνωστές και στην Ελλάδα, οι οποίες είτε διαθέτουν εργοστάσια και υποκαταστήματα στη Ρωσία, είτε τις πωλούσαν μέχρι πρότινος προϊόντα.
Ειδικότερα, καταρχάς στον τομέα των μεταφορών ανέστειλαν την εξαγωγή μηχανών ή εξαρτημάτων προς τη Ρωσία οι εξής εταιρείες:
- Audi
- General Motors
- Harley-Davidson
- Honda
- Jaguar Land Rover
- Scania
- Skoda
- Porsche
Οι κατασκευαστές ποδηλάτων Colnago, Merrida και Σκοτ, ενώ πάγωσαν την παραγωγή και την κατασκευή οχημάτων οι:
- BMW Group
- Ford
- Hyundai
- MAN
- Mercedes-Benz
- Renault
- Volkswagen
- Volvo Group
- Daimler Truck (σταμάτησε τη συνεργασία με την KamAZ)
Παράλληλα, δεν προσφέρουν πια υπηρεσίες συντήρησης ρωσικών αεροσκαφών οι κολοσσοί Airbus και Boeing.
Όσον αφορά το λιανεμπόριο, οι εταιρείες που έχουν ανασταλεί τις δραστηριότητες τους στη Ρωσία είναι μεταξύ άλλων οι:
- H&M,
- IKEA,
- Jysk και
- Mango.
Σταμάτησαν την αποστολή – παράδοση αγαθών οι:
- ASOS, Mr Porter,
- Net-a-porter,
- Nike (έκλεισε τις διαδικτυακές πωλήσεις),
- Yoox και
- iHerb, ενώ ανέστειλαν την προμήθεια προϊόντων ο Karl Lagerfeld, η Adidas (ανέστειλε τη συνεργασία με την RFU – Russian Football Union.
Ιδιαίτερο σημαντικό είναι επίσης το εμπάργκο των πιστωτικών ιδρυμάτων και ειδικότερα τα online χρηματιστήρια (Cryptocurrency exchange) BTC Alpha και Binance.
Προβλήματα με τις πληρωμές υπάρχουν επίσης στη Ρωσία με τις υπηρεσίες της Google Pay και Samsung Pay, ενώ συστήματα και υπηρεσίες πληρωμών που έχουν αναστείλει τη συνεργασία με τράπεζες που υπόκεινται σε κυρώσεις είναι η American Express, η Apple Pay, η MasterCard και η Visa. Ακόμη, δεν προσφέρουν υπηρεσίες οι συμβουλευτικές εταιρείες Accenture, McKinsey και BCG.
Όσον αφορά τις εταιρείες IT, προέβησαν σε διακοπή προμηθειών οι: AMD, Apple (έκλεισε τις διαδικτυακές πωλήσεις), Autodesk, Dell (σταμάτησε εντελώς τις πωλήσεις), Ericsson Intel, Nokia, Siemens και Taiwan Semiconductor Manufacturing Company. Στο ίδιο πλαίσιο αναστολή της δραστηριότητάς τους στη Ρωσία ανακοίνωσαν η Oracle Corp και η SAP.
Στον τομέα της ενέργειας το πλήγμα είναι εξίσου σημαντικό καθώς αποχωρησαν από τα ρωσικά έργα η BP (British Petroleum), η Equinor, η Exxon Mobil και η Shell, ενώ η Fortum σταμάτησε όλα τα νέα επενδυτικά έργα και η Kone διέκοψε την προμήθεια προϊόντων και υπηρεσιών της.
Στο κομμάτι των logistics και των ταχυμεταφορών, ανέστειλαν την παραλαβή και την αποστολή δεμάτων η DHL, η FedEx και η UPS, δηλαδή οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου. Την ίδια ώρα ανέστειλαν το booking οι ναυτιλιακές εταιρείες CMA CGM, Hapag-Lloyd, Maersk, Mediterranean Shipping Company, Shipco και Yang Ming.
Στον τομέα του κινηματογράφου και της διασκέδασης, ακύρωσαν τις πρεμιέρες ταινιών και σειρών οι Paramount, Sony Pictures, The Walt Disney Company, Universal Pictures και Warner Bros και σταμάτησε η μετάδοση από τα BBC Studios, Netflix (σταμάτησε την δραστηριότητα σε ρωσικά έργα) και Megogo. Σταμάτησαν επίσης να δέχονται πληρωμές και απορρίπτουν τα αιτήματα αγοράς παιχνιδιών και εφαρμογών από Ρωσία η PlayStation Store και η Steam. Ενώ η EA Sports αφαίρεσε τους ρωσικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους και την εθνική ομάδα από τα βιντεοπαιχνίδια.
Όλες τις λειτουργίες της στο ρωσικό έδαφος ανέστειλε η Airbnb, ενώ η Google ανέστειλε την πώληση διαδικτυακών διαφημίσεων και υπάρχει πλέον περιορισμένη πρόσβαση σε Facebook, Instagram, Spotify (προκαλεί εσκεμμένα προβλήματα με πληρωμές, συνδρομή και ανάληψη/ μεταφορά κεφαλαίων), TikTok και YouTube.
Στον κλάδο των τροφίμων και εστιατορίων ανέστειλαν τις εξαγωγές τους η Diageo ( που εμπορεύεται μεταξύ άλλων τις μάρκες Johnnie Walker, Captain Morgan, και Guinness), η Pernod Ricard (που εξάγει τα ποτά Chivas Regal και Jameson), πλειάδα από τσέχικα ζυθοποιεία, η Staropramen η Plzensky Prazdroj, η Budejovicky Budvar, η Berbard και η Ninja Sushi που έκλεισε όλα τα εστιατόρια.
Στον κατασκευαστικό κλάδο ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία η φινλανδική κατασκευαστική εταιρεία YIT και τα αρχιτεκτονικά γραφεία Herzog & de Meuron, Αρχιτέκτονες David Chipperfield, το Zaha Hadid Architects και η ολλανδική MVRDV. Ακόμα και η OneWeb αναστέλλει τις εκτοξεύσεις από το Baikonur.