Ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο διεκδικεί ο Ερντογάν, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να λέει οτι θα κάνει πίσω μόνο όταν το Κίεβο ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του.
Ο Ερντογάν κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο για άμεση κατάπαυση του πυρός, άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων και υπογραφή συμφωνίας ειρήνης, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να δηλώνει οτι η «επιχείρηση» στην Ουκρανία θα λήξει μόνο αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν και οι ρωσικές απαιτήσεις ικανοποιηθούν.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε εκ νέου ότι η στρατιωτική επιχείρηση, όπως χαρακτηρίζει η Μόσχα την εισβολή της στην Ουκρανία, εξελίσσεται βάσει σχεδίου. Πρόσθεσε πως ελπίζει πως οι Ουκρανοί διαπραγματευτές θα κρατήσουν μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση και θα λάβουν υπόψη τους την πραγματικότητα.
Συμπλήρωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με την Ουκρανία και ξένους εταίρους.
Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται την 11η ημέρα. Η Τουρκία συνεχίζει τις διπλωματικές της προσπάθειες, με στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία Ουκρανίας-Ρωσίας, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της τουρκικής προεδρίας. Η Άγκυρα ωστόσο φαίνεται να προωθεί τη δική της ατζέντα, επιχειρώντας να ισορροπήσει σε δύο βάρκες.
Ο Ππρόεδρος Ερντογάν βρίσκεται σε μαραθώνιο διαβουλεύσεων το τελευταίο διάστημα. Προηγουμένως είχε πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον Λιθουανό ομόλογό του Γκιτάνας Ναουσέντα και τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Ο Ερντογάν είχε επίσης συνάντηση με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν περιφερειακά ζητήματα και πρόσφατες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Τουρκία συνεχίζει τις διπλωματικές της προσπάθειες για αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, καλώντας σε αυτοσυγκράτηση όλες τις πλευρές. Ενώ η Άγκυρα έχει αντιταχθεί στις διεθνείς κυρώσεις που στοχεύουν στην απομόνωση της Μόσχας, έκλεισε επίσης τον Βόσπορο και τα Δαρδανέλια στο πλαίσιο της Συνθήκης του Μοντρέ (1936), επιτρέποντάς της να εμποδίσει ορισμένα ρωσικά πλοία να διασχίσουν τα Τουρκικά Στενά.
Η σύμμαχος του ΝΑΤΟ Τουρκία, συνορεύει με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα και έχει καλούς δεσμούς και με τις δύο χώρες. Από την αρχή της σύγκρουσης, η Άγκυρα προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο πλευρών και να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες, υπογραμμίζοντας την υποστήριξή της για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας.
Έχοντας χαρακτηρίσει πρόσφατα την εισβολή της Ρωσίας «απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», η Τουρκία έχει διατυπώσει προσεκτικά τη ρητορική της για να μην προσβάλει τη Μόσχα, με την οποία έχει στενούς ενεργειακούς, αμυντικούς και τουριστικούς δεσμούς.
Η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι θέλει να συγκεντρώσει τους υπουργούς Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας για συνομιλίες σε ένα φόρουμ διπλωματίας την επόμενη εβδομάδα στη νότια Τουρκία. Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία έχουν εκφράσει την ανοιχτότητά τους σε τέτοιες συνομιλίες.
Ο Ερντογάν, ο οποίος συχνά αποκαλεί τον Πούτιν «φίλο», του μίλησε για τελευταία φορά στις 23 Φεβρουαρίου, μια ημέρα πριν η Μόσχα ξεκινήσει αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.