Μια νέα παγκόσμια οικονομική τάξη «βλέπει» να δημιουργείται – εξαιτίας του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας- η Credit Suisse.
«Γινόμαστε μάρτυρες της δημιουργίας του Bretton Woods III, μιας ολοκαίνουργιας παγκόσμιας (οικονομικής) τάξης που επικεντρώνεται γύρω από νομίσματα βασισμένα σε εμπορεύματα στην Ανατολή που μπορεί φαινομενικά να αποδυναμώσει το σύστημα του ευρωδολαρίου και ομοίως να συμβάλει στις πληθωριστικές δυνάμεις στη Δύση», γράφει αναλυτής.
Σύμφωνα με τον Zoltan Pozsar, στρατηγικό αναλυτή της ελβετικής τράπεζας, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια κρίση εμπορευμάτων που προκαλεί μια νέα παγκόσμια νομισματική τάξη, η οποία θα αποδυναμώσει τελικά το τρέχον δολάριο και να οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό στη Δύση.
«Αυτή η κρίση δεν μοιάζει σε τίποτα με αυτό που είδαμε από τότε που ο Πρόεδρος Νίξον αφαίρεσε το δολάριο από τον χρυσό το 1971», έγραψε ο Ποζάρ. Η συμφωνία του Bretton Woods, την οποία διαπραγματεύτηκαν 44 χώρες, έθεσε το χρυσό ως βάση για το δολάριο ΗΠΑ, ενώ άλλα νομίσματα ήταν συνδεδεμένα με το δολάριο. Αυτή η δομή άρχισε να ξεφτίζει τη δεκαετία του 1960, καθώς τα εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ έγιναν πολύ μεγάλα για να αγνοηθούν και κατέρρευσε εντελώς το 1971 όταν οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τη σύνδεση μεταξύ δολαρίου και χρυσού.
«Από την εποχή του Bretton Woods που στηρίχθηκε στον χρυσό, στο Bretton Woods II που υποστηρίζεται από εσωτερικό χρήμα, στο Bretton Woods III που υποστηρίζεται από εξωτερικό χρήμα (χρυσός και άλλα εμπορεύματα)», έγραψε ο Zoltan Pozsar.
Ο Pozsar εξηγεί ότι Ρωσία δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί τα τεράστια αποθέματα συναλλάγματος που συσσώρευσε μέσω των εξαγωγών εμπορευμάτων της κατά τη διάρκεια των δεκαετιών για να υπερασπιστεί το ρούβλι της που πέφτει ή να βοηθήσει την τοπική οικονομία, λόγω την κυρώσεων από τη Δύση.
Ενώ οι δυτικές κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να κλείσουν τα spread μεταξύ των ρωσικών και των μη ρωσικών τιμών των εμπορευμάτων, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει μπροστά της δύο στρατηγικές επιλογές για την προστασία των συμφερόντων της: είτε να πουλήσει ομόλογα για να αγοράσει ρωσικά εμπορεύματα, είτε να κάνει τη δική της ποσοτική χαλάρωση, π.χ. να τυπώσει renminbi, προκειμένου να αγοράσει ρωσικά εμπορεύματα. Ο Pozsar σημειώνει ότι και τα δύο σενάρια σημαίνουν υψηλότερες αποδόσεις και υψηλότερο πληθωρισμό στη Δύση. Παράλληλα, το δολάριο των ΗΠΑ αποδυναμώνεται, ενώ χάνει την αξιοπιστία του ως το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Καταλήγοντας, ο Pozsar υποστηρίζει ότι τα «χρήματα» δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας. Ισχυρίζεται, επίσης, ότι το Bitcoin πιθανότατα θα επωφεληθεί από το χάος εάν εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι εκείνη τη στιγμή. «Αφού τελειώσει αυτός ο πόλεμος, τα “χρήματα” δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια, και το Bitcoin (αν υπάρχει ακόμα τότε) πιθανότατα θα επωφεληθεί από όλα αυτά», αναφέρει χαρακτηριστικά.