Εξοικονόμηση έως 2 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για ένα τρίμηνο θα έχουν τα ελληνικά νοικοκυριά και οι εγχώριες επιχειρήσεις με την επιβολή πλαφόν στην ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά φυσικού αερίου.
Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τα οφέλη στις δαπάνες ενέργειας από την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το προαναφερόμενο ποσό των 1,7 με 2 δισ. ευρώ προκύπτει με βάση υπολογισμούς που έχουν κάνει και σενάρια ως προς το ύψος της ανώτατης τιμής που θα οριστεί.
Προϋπόθεση βέβαια είναι η αποδοχή της πρότασης του έλληνα Πρωθυπουργού, η οποία γνωστοποιήθηκε από προχθές στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και συζητήθηκε στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ.
Με βάση το σενάριο που θέλει η ανώτατη τιμή στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο φυσικού αερίου να ορίζεται στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αλλά και την τρέχουσα μέση τιμή να ισορροπεί στα 120 ευρώ, η ρύθμιση της σχετικής χονδρεμπορικής αγοράς για τρεις μήνες θα εξοικονομήσει ευρωπαϊκές δαπάνες για αγορά αερίου της τάξης των 35 δισ. ευρώ. Οι ποσότητες αυτές για τρεις μήνες υπολογίζονται στις 660 εκατομμύρια μεγαβατώρες.
Ως προς την ελληνική αγορά, τα προαναφερόμενα στελέχη εκτιμούν, με βάση τις προαναφερόμενες παραδοχές, ότι για την εγχώρια αγορά φυσικού αερίου οι δαπάνες θα μειωθούν για ένα τρίμηνο κατά περίπου 1 δισ. ευρώ. Ως προς την ηλεκτρική αγορά ενέργειας, με δεδομένο το ότι η τιμή χονδρεμπορικής του ρεύματος θα υποχωρήσει στα 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα από τα περίπου 300 ευρώ σήμερα, οι περίπου 13 εκατομμύρια μεγαβατώρες θα κοστίσουν φθηνότερα κατά 1,3 δισ. ευρώ.
Συνολικά το όφελος στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ.