Aπορρίπτει τη σύγκριση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με εκείνη της τουρκικής εισβολής του 1974 στην Κύπρο ο Ρώσος Πρέσβης στη Λευκωσία Στάνισλαβ Οσάτσι.
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο Ρώσος διπλωμάτης υποστήριξε πως δεν υφίσταται η παραμικρή ομοιότητα, ενώ κληθείς να σχολιάσει την υποστηρικτική θέση της Κύπρου υπέρ των αποφάσεων της ΕΕ για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, έκανε λόγο για «μη φιλική ενέργεια».
Σε ερώτηση κατά πόσο βλέπει ομοιότητες ανάμεσα στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την τουρκική εισβολή του 1974 στο νησί, ο κ. Οσάτσι υποστήριξε πως η Κύπρος δεν αποτελούσε απειλή για την Τουρκία, ούτε στρατιωτικά ούτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
«Η Ουκρανία όμως τα τελευταία χρόνια σκόπιμα και ενεργά προετοιμαζόταν υπό τη μορφή μιας βάσης για πολεμική αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Αρχίζοντας από το 2014 οι ΗΠΑ επένδυσαν για τη στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας με 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Κατά δε τους τελευταίους μήνες του περασμένου χρόνου με επιταχυνόμενους ρυθμούς είμαστε όλοι μάρτυρες ενός συνεχούς εφοδιασμού αυτής της χώρας με εκατοντάδες τόνους θανατηφόρου εξοπλισμού. Σε στρατόπεδα στα δυτικά της Ουκρανίας ανοικτά και χωρίς να κρύβονται, εργάζονταν εκατοντάδες Αμερικανοί, Βρετανοί και Καναδοί στρατιωτικοί εκπαιδευτές. Σε αυτά τα στρατόπεδα έχουν εκπαιδευτεί πέραν των 22,5 χιλιάδων Ουκρανών στρατιωτικών. Στο έδαφος της Ουκρανίας έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν αμερικανικά εργαστήρια επεξεργασίας και παρασκευής βιολογικών όπλων», απάντησε, αναπαράγοντας τη γνωστή προπαγάνδα της Μόσχας περί ύπαρξης εργαστηρίων παρασκευής βιολογικών όπλων που δεν επιβεβαιώνονται από καμιά άλλη κατεύθυνση πέραν της Ρωσίας. Υποστήριξε ακόμα πως άλλη μια διαφορά είναι πως τα ρωσικά στρατεύματα προτίθενται να αποχωρήσουν από το έδαφος της Ουκρανίας όταν επιτευχθεί η αποστρατιωτικοποίηση και «αποναζιστικοποίηση» της χώρας.
Προειδοποίησε ακόμα πως όταν λήξουν οι επιχειρήσεις των Ρώσων στο ουκρανικό έδαφος, τότε η Μόσχα θα λάβει καταλυτικά υπόψη τη συμπεριφορά κάθε χώρας έναντι της Ρωσίας.
«Στη συνέχεια θα λαμβάνουμε υπόψη μας την εξέλιξη των διμερών μας σχέσεων, καθώς και εκείνων των μέτρων που θα λαμβάνει η Λευκωσία σε σχέση με τη χώρα μας. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα προκαλούν τεράστια προβλήματα. Η Ρωσία θεωρεί ότι είναι άδικες και τονίζει πως τις εκλαμβάνει ως μια μη φιλική ενέργεια», διεμήνυσε.