Συμφωνήθηκε εκκένωση αμάχων – Περίπου 100.000 οι εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη

Ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ δήλωσε το πρωί της Τρίτης ότι μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός συμφωνήθηκε στην περιοχή για την εκκένωση αμάχων.

Το Reuters σημειώνει ότι ο κυβερνήτης Serhiy Gaidai είπε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ότι η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στις 9 το πρωί τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας).

Περίπου 100.000 οι εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη

Περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι και υπομένουν συνεχείς βομβαρδισμούς στην πολιορκημένη Μαριούπολη, σχεδόν έναν μήνα αφότου άρχισε η εισβολή στην Ουκρανία του ρωσικού στρατού, ο οποίος όμως δεν έχει κυριεύσει παρά μόλις μια μεγάλη πόλη, τη Χερσώνα, αν και έχει περικυκλώσει αρκετές άλλες.

Η Μαριούπολη, πόλη κατά πλειονότητα ρωσόφωνων κατοίκων, σε στρατηγική θέση ανάμεσα στην Κριμαία (νότια), που κατέλαβε και προσάρτησε η Μόσχα το 2014, και την περιοχή όπου βρίσκεται η αυτοανακηρυγμένη λαϊκή δημοκρατία του Ντανιέτσκ (ανατολικά), βομβαρδίζεται εδώ κι εβδομάδες από τον ρωσικό στρατό. Έγινε στόχος χθες Τρίτη δύο «πολύ ισχυρών βομβών», σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, που δεν δημοσιοποίησε απολογισμό των θυμάτων.

Δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν χθες το πρωί από την αμερικανική εταιρεία Maxar και έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο δείχνουν την καταστροφή σε συνοικίες της πόλης, σε πολιτικές υποδομές, σε εργοστάσια.

Ρωσικά άρματα μάχης έχουν μπει στην πόλη. Αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου εκτίμησε χθες βράδυ ότι η τακτική του ρωσικού στρατού είναι να «πλήττει με όπλα μεγάλης εμβέλειας το κέντρο της πόλης», κάτι που όπως είπε παρατηρεί η Ουάσινγκτον «τις τελευταίες 24 ώρες».

Κάτοικοι που έφυγαν από τη Μαριούπολη μίλησαν στη μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch για «παγωμένη κόλαση, με τους δρόμους σπαρμένους πτώματα και συντρίμμια κατεστραμμένων κτιρίων».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
ΟΠΕΚΕΠΕ: Παράταση έως 4 Οκτωβρίου για τις αιτήσεις Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2024
1 Οκτωβρίου, 2024
Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Πώς θα διεξαχθεί η ψηφοφορία
1 Οκτωβρίου, 2024
Φάμμελος: Η θέση του προέδρου δεν είναι αξίωμα, είναι ευθύνη
1 Οκτωβρίου, 2024
Ο πραγματικός του στόχος του Ισραήλ είναι το Ιράν, σύμφωνα με το Politico
1 Οκτωβρίου, 2024
Μίκαελ Σουμάχερ: Εμφανίστηκε δημόσια για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια
1 Οκτωβρίου, 2024
Βορειοκορεάτης μετάνιωσε που αυτομόλησε στη Νότια Κορέα και έκλεψε λεωφορείο να γυρίσει πίσω
1 Οκτωβρίου, 2024
Eurojackpot: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 67 εκατομμύρια ευρώ
1 Οκτωβρίου, 2024
Θρίλερ με τον θάνατο 31χρονης στις ΗΠΑ
1 Οκτωβρίου, 2024
Τροχαίο στο Γαλαξίδι – Νεκροί δύο ηλικιωμένοι μετά από μετωπική σύγκρουση
1 Οκτωβρίου, 2024
«Το παιδί είναι πολύ φοβισμένο», λέει μητέρα μαθητή που ξυλοκοπήθηκε από συμμαθητές του
1 Οκτωβρίου, 2024