Μητσοτάκης: Οι εταιρείες ενέργειας να καταθέσουν μερίδιο από τα υπερκέρδη τους

«Κλείνει σχεδόν ένας μήνας από την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που μεταβάλει δραστικά τα γεωπολιτικά δεδομένα, καταπατά την νομιμότητα και προκαλεί αίμα, προσφυγικές ροές και παγκόσμια ανασφάλεια. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές το αποτύπωμα αυτής της σύρραξης, της μεγαλύτερης γεωπολιτικής αναταραχής στην ήπειρό μας από το τέλος του β’ παγκοσμίου πολέμου ενδέχεται να είναι βαθύτερο από εκείνο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και ο οικονομικός της απόηχος παραπέμπει στην κρίση του 2008 καθώς ο πόλεμος και η ενεργειακή αναστάτωση συνοδευόμενη από την διεθνή έκρηξη των τιμών δημιουργούν ένα παγκόσμιο εφιαλτικό τρίγωνο το οποίο διαρκώς ανατροφοδοτείται» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Επισήμανε ότι αυτό το βιώνει ολόκληρη η Ευρώπη με τους εθνικούς προϋπολογισμούς όλων των κρατών να πολιορκούνται αλλά το ίδιο δυστυχώς συμβαίνει παντού στην Ευρώπη και με τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς οι οποίοι είναι ήδη εξαντλημένοι μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

«Η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να ναρκοθετήσει την παγκόσμια ανάπτυξη που όλοι περιμέναμε» είπε.

Ο πρωθυπουργούς σημείωσε ότι «η υπέρβαση αυτών των προκλήσεων είναι μονόδρομος. Η Ελλάδα από την αρχή συντάχθηκε με το μέρος της ειρήνης, του διεθνούς δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων. Στο πλευρό της Ουκρανίας αλλά και των δεκάδων χιλιάδων ομογενών μας που δοκιμάζονται σήμερα ειδικά στη φρίκη της Μαριούπολης».

«Στην Ουκρανία αντιμάχεται η δημοκρατία με τον αυταρχισμό. Ο σύγχρονος δυτικός πολιτισμός με τον ανατολίτικο αυταρχισμό, δεσποτισμό του παρελθόντος» σημείωσε και πρόσθεσε «Είναι ανάγκη να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια βίαιης αλλαγής των συνόρων όπως και κάθε μοντέλο ηγέτη που θέλει αντιδημοκρατική ηγεμονία. Η Ελλάδα, οι Έλληνες είμαστε με την ελευθερία».

Μητσοτάκης: Οι εταιρείες ενέργειας να καταθέσουν μερίδιο από τα υπερκέρδη τους

Όσον αφορά την ενεργειακή κρίση, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων τροφοδοσίας φυσικού αερίου, σημειώνοντας πως οι προτάσεις του θα συζητηθούν ξανά στην αυριανή συνεδρίαση των Βρυξελλών. «Απαιτείται ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία και να οδηγηθούμε στην πράσινη οικονομία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ως προς τις τιμές φυσικού αερίου, ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή παρέμβαση μέσω της κοινής αγοράς και της κοινής αποθήκευσης. «Πρέπει να κινηθούμε άμεσα, να μην χαθεί περισσότερος χρόνος, να αντιδράσουμε και απέναντι στον λαϊκισμό που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση», είπε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας αιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε πως η παγκόσμια ενεργειακή κρίση απειλεί την ανάπτυξη στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι έχουν μπει ισχυρά θεμέλια. «Η πολιτική οφείλει να δράσει απέναντι στην διεθνή κερδοσκοπία ώστε η αγορά να επανέλθει στην κανονικότητα και οι τιμές να καθορίζονται με βάση τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης», είπε ο πρωθυπουργός. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως οι εταιρείες πρέπει να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών τους κερδών για την άρση αυτής της κατάστασης.

Για τις μειώσεις φόρων, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν 950 εκατ. λιγότερα σε σχέση με ό,τι τους είχε βεβαιωθεί το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και 350 εκατ. λιγότερα σε σχέση με ό,τι πλήρωσαν το 2019 μετά τις πτρώτες μειώσεις ΕΝΦΙΑ από τη ΝΔ.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η αύξηση αφορά μόνο στο 1% των ζωνών, ενώ στο 65% θα υπάρξει μείωση. «Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ όχι κατά 30% όπως είχαμε υποσχεθεί, αλλά κατά 35%», είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως 8 στους 10 συμπολίτες μας θα δουν έως και 40% μειωμένο φόρο για τα ακίνητά τους. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε στον Αλέξη Τσίπρα ρωτώντας τον εάν θα ψηφίσει αυτές τις μειώσεις.

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης των πολιτών που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θα επιθυμούσε και ο ίδιος να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι πολίτες, σημειώνοντας ωστόσο πως στόχος είναι να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη και να ανακουφιστεί η μεσαία τάξη και ο παραγωγικός ιστός της οικονομίας.

«Τα συγκεκριμένα μέτρα περιορίζουν την εκτίναξη των τιμών στα καύσιμα και ανακουφίζουν επιχειρήσεις και τον πρωτογενή τομέα», είπε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

  • Δίνουμε 200 ευρώ τον μήνα Απρίλιο απευθείας σε 900.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Επιδοτούμε τα καύσιμα. Δεν γίνεται οριζόντια αλλά για τα νοικοκυριά με όριο έως 30.000 ευρώ και επιδοτούνται τα 60 λίτρα τον μήνα και γιατί το μέτρο αυτό πρέπει να απλωθεί σε όλη την μεσαία τάξη. Οι δικαιούχοι να είναι πάνω από 3 εκατομμύρια. Η ενίσχυση θα είναι 22 λεπτά στην ηπειρωτική χώρα και 28 λεπτά στα νησιά.
  • Από τον επόμενο μήνα αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου.
  • Διπλή δόση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
  • Ενίσχυση του επιδόματος παιδιού.
Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σίσσυ Χρηστίδου: «Έχω βρεθεί σε θέση δημόσιου διασυρμού από τερατώδη ψέματα εναντίον μου»
24 Νοεμβρίου, 2024
Γκιουλέκας: Οι Έλληνες ξέρουν να επιλέγουν πάντα το δρόμο της τιμής και της εθνικής αξιοπρέπειας
24 Νοεμβρίου, 2024
Φωτιά σε εστιατόριο στη Γλυφάδα
24 Νοεμβρίου, 2024
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ live: 21.465 πολίτες ψήφισαν έως τις 12:00
24 Νοεμβρίου, 2024
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισε ο Γκλέτσος – «Το κόμμα να βγει ενωμένο και μεγαλύτερο»
24 Νοεμβρίου, 2024
Συγκινεί η Έφη Παπαθεοδώρου: «Παραλίγο να πεθάνω»
24 Νοεμβρίου, 2024
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας
24 Νοεμβρίου, 2024
Ο Έλον Μασκ προτείνει τον Φειδία Παναγιώτου για πρόεδρο της ΕΕ
24 Νοεμβρίου, 2024
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισε ο Νίκος Παππάς
24 Νοεμβρίου, 2024
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισε ο Φαραντούρης – «Η παράταξη χρειάζεται οξυγόνο δημοκρατικής συμμετοχής»
24 Νοεμβρίου, 2024