Συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα ξεκινά νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας σε τουρκικό έδαφος.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δηλώνει έτοιμος για συμφωνία που θα προβλέπει καθεστώς ουδετερότητας για τη χώρα του, την οποία ωστόσο θα θεσει σε δημοψήφισμα.
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε τους συμπατριώτες του εναντίον κάθε συνεργασίας με τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.
Σε διάγγελμά του το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους απηύθυνε αυστηρό μήνυμα πως τους «φαινομενικά ανόητους» οι οποίοι είπε πως συνεργάζονται με τον ρωσικό στρατό.
«Θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτοί (σ.σ. οι Ρώσοι) απορρίπτουν ακόμη και τον δικό τους λαό. Τι νομίζετε πως θα κάνουν με τους ξένους προδότες;»
Διεμήνυσε στους Ουκρανούς που το σκέφτονται να επανεξετάσουν τη στάση τους. «Ξέρω όμως ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν πολυσκέφτονται τα πράγματα».
«Αλλιώς δεν θα γίνονταν προδότες».
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα επιμείνει να γίνει σεβαστή η εθνική της κυριαρχία και η εδαφική της ακεραιότητα στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία σήμερα στην Τουρκία, δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος.
«Οι προτεραιότητές μας στις διαπραγματεύσεις είναι γνωστές: η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση», ανέφερε κατά τη διάρκεια του βραδινού διαγγέλματός του.
«Είναι εκ των ων ουκ άνευ το να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας. Προφανώς, σκοπός μας είναι η ειρήνη και η επιστροφή της χώρας μας στη φυσιολογική ζωή το συντομότερο δυνατό».
Επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων υπό τους ήχους των εκρήξεων
Το βράδυ της Κυριακής υπήρξαν αναφορές για σειρήνες και εκρήξεις στο Κίεβο, το Λβιβ και σε άλλες πόλεις. Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε η ρωσική επίθεση έχει προκαλέσει την καταστροφή ρωσόφωνων πόλεων και πρόσθεσε ότι η ζημιά είναι χειρότερη από αυτή στην Τσετσενία.
Αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας αναμένεται να συναντηθούν σήμερα, Δευτέρα, στην Κωνσταντινούπολη για έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Ο Ζελένσκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε Ρώσους δημοσιογράφους τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι θα ήταν δυνατό η Ουκρανία να μην έχει πυρηνικό καθεστώς, ζήτησε εγγυήσεις ασφαλείας από τρίτες χώρες, αποδέχθηκε την ουδετερότητα και εμφανίστηκε ανοιχτός για τη χρήση της ρωσικής γλώσσας.