AP

Πόλεμος-Ουκρανία: 34 ημέρες από τη ρωσική εισβολή – «Έπεσε» η Μαριούπολη – Live εικόνα από Κίεβο

Μαίνεται για 34η ημέρα ο πόλεμος – Στα χέρια των Ρώσων η Μαριούπολη

«Στα χέρια των κατακτητών» έπειτα από μια εβδομάδα ανελέητου σφυροκοπήματος πέρασε η Μαριούπολη σύμφωνα με το δήμαρχο της πόλης.

Όπως αναμεταδίδει το CNN, οι ρωσικές δυνάμεις που ισοπέδωσαν την πόλη, άφησαν πίσω τους άγνωστο αριθμό νεκρών ενώ ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν από το σπίτι τους.

«Δεν είναι όλα στα χέρια μας», είπε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, ο φιλοκυβερνητικός δήμαρχος της Μαριούπολης, σε ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη και πρόσθεσε πως: «Δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών».

Ο Μποϊτσένκο ζήτησε την πλήρη εκκένωση της Μαριούπολης η οποία είχε πληθυσμό πάνω από 400.000 κατοίκους προτού η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, περίπου 160.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπου είναι αδύνατο να ζήσουν επειδή δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρισμός, θερμότητα, σύνδεση», είπε και πρόσθεσε πως: «Και είναι πραγματικά τρομακτικό».

Live εικόνα από Κίεβο:

Πιθανόν την Τρίτη ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις Κιέβου-Μόσχας στην Τουρκία

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία στην Τουρκία είναι πιθανόν να ξεκινήσουν αύριο και είναι σημαντικό να διεξαχθούν τετ α τετ παρά την απουσία προόδου μέχρι σήμερα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν κατά την διάρκεια χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας για την διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, με την Αγκυρα να ελπίζει ότι μπορεί να οδηγήσουν σε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει γίνει πρόοδος σχετικά με την προοπτική συνάντησης ανάμεσα στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Βλαντίμιρ Πούτιν και ότι μέχρι σήμερα οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ομάδες της Ουκρανίας και της Ρωσίας δεν έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι τα σχόλια του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, που δήλωσε ότι ο Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε «χασάπη», δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία, αποτελούν πηγή ανησυχίας και ότι Κρεμλίνο θα συνεχίσει να παρακολουθεί «πολύ προσεκτικά» τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου.

Τι σημαίνει για την Ουκρανία το «καθεστώς ουδετερότητας»;

Στην κυριακάτικη συνέντευξή του με τους Ρώσους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Ζελένσκι μίλησε για την ετοιμότητα της Ουκρανίας να συνομιλήσει για καθεστώς ουδετερότητας, εάν οι μάχες σταματήσουν, σύμφωνα με το BBC.

«Εγγυήσεις ασφάλειας και ουδετερότητα, ένα μη πυρηνικό καθεστώς για τη χώρα μας. Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό», είπε ο Ζελένσκι.

Εκ πρώτης όψεως, αυτό μοιάζει με μία σημαντική εξέλιξη.

Με την ουδετερότητα, η Ουκρανία θα αποκήρυσσε τη φιλοδοξία της να προσχωρήσει στην Νατοϊκή Συμμαχία, έναν από τους λόγους που η Ρωσία επικαλείται για την αρχική έναρξη της εισβολής

Υπάρχουν όμως μία σειρά από σημαντικές επιφυλάξεις.

Πρώτον, οι εγγυήσεις ασφάλειας: Ο Πρόεδρος Ζελένσκι κατέστησε σαφές στη συνέντευξή του ότι για να αποδώσει μία συμφωνία, οι δυτικές χώρες θα πρέπει αν δεσμευτούν σε μία σοβαρή συμφωνία υποστήριξης της Ουκρανίας.

Δεύτερον, ο Πρόεδρος Ζελένσκι λέει ότι η Ρωσία θα έπρεπε να επιστρέψει στις προ 24ης Φεβρουαρίου θέσεις της. Όμως έχοντας δώσει τόσο σκληρές μάχες για να κερδίσει έδαφος, είναι πολύ δύσκολο να δει κανείς τη Ρωσία να συμφωνεί σε αυτό, ειδικά για το Νότο και τα ανατολικά της χώρας.

Τρίτον, είναι η διαδικασία. Εάν η Ουκρανία πρόκειται να υιοθετήσει την ουδετερότητα, ο Πρόεδρος Ζελένσκι λέει ότι θα έπρεπε να υπάρξει δημοψήφισμα και συνταγματικές αλλαγές, οι οποίες θα μπορούσαν να διαρκέσουν έως και έναν χρόνο.

Θα δεχόταν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν να συμφωνήσει στο τέλος των μαχών εάν ο ουκρανικός λαός θα μπορούσε μετά να απορρίψει τις βασικές παραχωρήσεις που ο ίδιος ο Πούτιν θα μπορούσε να αποσπάσει από τον Ζελένσκι;

Και τέλος –και το πιο σημαντικό όλων- υπάρχει μία ερώτηση που δεν έχει απαντηθεί για το τι πραγματικά θέλει η Ρωσία από τον αυτόν τον πόλεμο/.

Έχει να κάνει με την ασφάλεια και τις φιλοδοξίες του ΝΑΤΟ όπως αρχικά ισχυριζόταν η Μόσχα; Έχει να κάνει με ακόμη περισσότερο έδαφος στην Ανατολική Ουκρανία; Ή ο Πρόεδρος Πούτιν είναι αποφασισμένος να αδρανοποιήσει οριστικά την δυνατότητα της Ουκρανίας να λειτουργεί ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος;

«Πες τους θα τους συντρίψω»

Τον ρόλο «συνδέσμου» μεταξύ Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντιμίρ Ζελένσκι φαίνεται ότι έχει αναλάβει ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, αφού δημοσιεύματα θέλουν τον μεγιστάνα να μεταφέρει… ραβασάκια που ανταλλάσσουν οι δύο ηγέτες. Οι Times σχολιάζουν μάλιστα ότι η εμπλοκή του μοιάζει αρχικά να οφείλεται σε προσωπικά κίνητρα για την διατήρηση των ελευθεριών και της περιουσίας του.

Την περασμένη Τετάρτη, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς – σύμφωνα με το δημοσίευμα των Times – ταξίδεψε από την Κωνσταντινούπολη στη Μόσχα, όπου και συνάντησε τον πρόεδρο της Ρωσίας. Ο μεγιστάνας φέρεται να παρέδωσε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ένα χειρόγραφο σημείωμα του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, το οποίο περιείχε μια σύνοψη των όρων που θα αποδεχόταν το Κίεβο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Η απάντηση του προέδρου της Ρωσίας, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα των Times, ήταν ξεκάθαρα αρνητική. «Πες του ότι θα τους συντρίψω» φέρεται να είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν διάβασε το σημείωμα που του έδωσε ο Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Το ίδιο βράδυ, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος φέρεται να επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και να συναντήθηκε με τον βουλευτή της Ουκρανίας Ρουστέμ Ουμέροφ, ο οποίος συμμετέχει στην αντιπροσωπεία του Κιέβου που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με την Μόσχα. Ουμέροφ και Αμπράμοβιτς, όπως αναφέρουν οι Times, έχουν συναντηθεί και άλλες φορές σε πεντάστερα ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης υπό το συντονισμό του Ιμπραήμ Καλίν, εκπροσώπου του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παρά την αρνητική απάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν, οι διαπραγματεύσεις – όπως σημειώνουν οι Times – φαίνεται να σημειώσει πρόοδο, και ενδεχομένως αυτό να πιστώνεται σε αυτόν τον δίαυλο συνομιλιών. Το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας παραπέμπει μάλιστα σε πρόσφατη δήλωση Ιμπραήμ Καλίν ότι οι Μόσχα και Κίεβο είναι «κοντά σε συμφωνία», αν και το αγκάθι στις συνομιλίες είναι το μέλλον της Κριμαίας και του Ντονμπάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δημοσίευμα των Times σχολιάζει επίσης ότι ο ενεργός ρόλος του Ρομάν Αμπράμοβιτς μοιάζει αρχικά να οφείλεται σε προσωπικά κίνητρα, καθώς οι Ρώσοι ολιγάρχες γνωρίζουν πως η περιουσία τους και η ελευθερία τους εξαρτώνται από τις κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, έχοντας δει τις επιπτώσεις του πολέμου, προσθέτουν οι Times, ο μεγιστάνας είναι πραγματικά αποφασισμένος να συμβάλει στον τερματισμό της σύρραξης. Σημειώνεται ότι η μητέρα του Ιρίνα γεννήθηκε στην Ουκρανία και ότι η κόρη του Σοφία έχει δημοσίως εκφράσει την αντίθεσή της προς τον πόλεμο.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
Ιανουάριος 16, 2024
Άγριο ξύλο στην Κρέστενα: Εξωσχολικός επιτέθηκε σε 16χρονο μέσα στο σχολείο
Ιανουάριος 10, 2025
Συγκλονιστικές μαρτυρίες από κατοίκους που επιστρέφουν στα σπίτια τους στο Λος Άντζελες – Οργή και απογοήτευση για τους πυρόπληκτους
Ιανουάριος 10, 2025
Ευρωλίγκα: Ο τρομερός Βεζένκοφ «εκτέλεσε» με 45άρι την Μπάγερν στο ΣΕΦ
Ιανουάριος 10, 2025
Συνελήφθη 21χρονος στο Περιστέρι με πιστόλι και 12 φυσίγγια πάνω του
Ιανουάριος 10, 2025
«Θα σας βρουν σε χαντάκι» – Απειλές καταγγέλλει ότι δέχεται ο δικηγόρος της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής
Ιανουάριος 10, 2025
Ν. Δένδιας για έκτακτες κρίσεις: Απαιτείται να εκσυγχρονιστούμε για να πάμε μπροστά
Ιανουάριος 10, 2025
Λάρισα: Περιπλέκεται το μυστήριο της εξαφάνισης του 39χρονου Βασίλη – Πού στρέφονται οι έρευνες
Ιανουάριος 10, 2025
Είχε βραβευτεί ως «αστυνομικός της χρονιάς» μια από τους συλληφθέντες για το κύκλωμα προστασίας των οίκων ανοχής
Ιανουάριος 10, 2025
Εφετείο Θράκης: Επικυρώθηκε η πρωτόδικη καταδίκη του ιδιοκτήτη των σκύλων που σκότωσαν την Βρετανίδα τουρίστρια στη Μαρώνεια
Ιανουάριος 10, 2025
Πήλιο: Απειλούσε και εκβίαζε την παντρεμένη σύντροφό του για να γυρίσει κοντά του
Ιανουάριος 10, 2025