Συνέντευξη στην εκπομπή της ΕΡΤ1, «Συμβαίνει στην Ευρώπη» (Γ. Παπαγεωργίου / Κλ. Νικολάου) παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Μεταξύ άλλων, έκανε μια συνολική αποτίμηση της Συνόδου Κορυφής ενώ αναφέρθηκε και στο μείζον θέμα της εκτόξευσης των τιμών ενέργειας και στους τρόπους αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.
«Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία & η Ιταλία έχουν ήδη φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιριών παραγωγής ενέργειας και στην Ελλάδα η κυβέρνηση της #ΝΔ περιμένει να μελετήσει η ΡΑΕ εάν υπάρχουν κέρδη και πόσα είναι αυτά!»
👉'Συμβαίνει στην Ευρώπη' (ΕΡΤ1)https://t.co/wbu4sx9136
— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) March 28, 2022
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε:
Η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε να «κλωτσήσει το τενεκεδάκι μέχρι το τέλος Μαΐου» – Δεν περιμένω η Σύνοδος Κορυφής, μετά από δυο-τρεις μήνες, να πάρει θεαματικές αποφάσεις για το ενεργειακό ζήτημα: «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι»
«Χωρίς εξωραϊσμούς και στρογγυλέματα, αυτό που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής είναι να ανατεθεί στην Κομισιόν η εξέταση λύσεων για το θέμα των υψηλών τιμών ενέργειας. Στο κείμενο συμπεριλαμβάνεται η λέξη πλαφόν, όπως και οι αναφορές στην ‘ελευθερία της αγοράς’ και στο ‘να μην θιγούν αυτοί που κάνουν επενδύσεις’. Να το πω απλά: ‘’Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι’’.
Δεν περιμένω μετά από δύο και τρεις μήνες να παρθούν από την Σύνοδο Κορυφής θεαματικές αποφάσεις. Υπάρχουν λόγοι οικονομικών συμφερόντων και η κόντρα μεταξύ των φειδωλών του Βορρά και της Γερμανίας με τον ευρωπαϊκό Νότο είναι ισχυρή.
Επομένως το συμπέρασμα που προκύπτει είναι: Αντί να παραμυθιάζουμε τον κόσμο και να πιστεύουμε ότι τον Ιούνιο θα μπει πλαφόν, που δεν το βλέπω ως κάτι ρεαλιστικό, είναι να δούμε τι κάνουν άλλες χώρες σε εθνικό επίπεδο που δεν κάνει η Ελλάδα. Για παράδειγμα, οι τέσσερις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία- έχουν ήδη φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιριών παραγωγής ενέργειας που κερδίζουν από τα ουρανοκατέβατα κέρδη λόγω της έκρηξης της τιμής του φυσικού αερίου.
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να μελετήσει εάν θα το κάνει και περιμένει να της πει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εάν υπάρχουν κέρδη και πόσα είναι αυτά!»
Από την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστερεί να κάνει τα αναγκαία βήματα, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν φορολογεί τα υπερκέρδη των εταιριών παραγωγής ενέργειας όπως έχουν ήδη κάνει οι τέσσερις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες: Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία;
«Από την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστερεί, πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και σε εθνικό επίπεδο. Όπως και γιατί καθυστερούμε και δεν παίρνουμε μέτρα: 11 χώρες έχουν ήδη μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ στα καύσιμα, ενώ άλλες 9 χώρες έχουν μειώσει τις τιμές χονδρικής και λιανικής. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα από αυτά.
Γιατί αυτό που έκαναν αυτές οι τέσσερις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες με την φορολόγηση των υπερκερδών, δεν το έχει κάνει και η δική μας κυβέρνηση; Η δική μου εκτίμηση είναι γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θέλει να βάλει το χέρι στην τσέπη αυτών των υπερκερδών των ιδιωτών και της ΔΕΗ. Προτιμά να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων που για να παράγουν τα προϊόντα τους καταναλώνουν πολλή ενέργεια.
Η έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου που ξεκίνησε πριν από τον πόλεμο και συνεχίζεται, μαζί με το χρηματιστήριο ενέργειας το οποίο χτίστηκε με μία ακραία νεοφιλελεύθερη συνταγή, οδήγησαν στο να ανέβουν στα ύψη οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος – ανεξάρτητα από το εάν παράγονται από φυσικό αέριο, ανανεώσιμες πηγές, υδροηλεκτρικά κ.λπ. Ως αποτέλεσμα, ενώ ο καταναλωτής ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ -είτε είναι νοικοκυριό είτε είναι επιχείρηση- στα 4,5 χρόνια της κυβέρνησης Τσίπρα δεν είχε ούτε ένα ευρώ αύξηση στο τιμολόγιό του, τώρα βλέπει διπλασιασμό και τριπλασιασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και πριν ακόμη ζήσουμε τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία – διότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Αυτό έδωσε ως μπόνους στους ιδιώτες παραγωγούς του ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο, τεράστια υπερκέρδη. Διότι, τιμολογείται ο ηλεκτρισμός που παράγουν πολύ υψηλότερα από το κόστος παραγωγής. Και αυτά μένουν στην τσέπη τους. Ακόμη και εάν παράγουν φτηνά, εισπράττουν ακριβά».
Η κρίση δείχνει ότι η λύση που συμφέρει την Ευρώπη και τους Ευρωπαίους πολίτες είναι η επιτάχυνση της πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης της Ευρώπης – όχι ως ουραγού των ΗΠΑ αλλά με τον δικό της αυτόνομο ρόλο. Στους κερδισμένους είναι σίγουρα οι ΗΠΑ, ενώ στους χαμένους συγκαταλέγεται η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο
«Με την βάρβαρη εισβολή του στην Ουκρανία, ο Πούτιν αποδεικνύεται μέγας χορηγός του αμερικανοκρατούμενου ΝΑΤΟ. Πριν λίγα χρόνια, μόλις το 2019, ο Εμμανουέλ Μακρόν χαρακτήριζε το ΝΑΤΟ εγκεφαλικά νεκρό. Και ήρθε η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία για να γιγαντώσει το ΝΑΤΟ και να στρέψει ένα μεγάλο κομμάτι χρημάτων σε επανεξοπλισμούς, με κορυφαία περίπτωση την Γερμανία. Η Ρωσική εισβολή έστρεψε επίσης προς το ΝΑΤΟ παραδοσιακά ουδέτερες χώρες όπως η Σουηδία και η Φινλανδία. Και αυτά τα χρήματα που πηγαίνουν τώρα για κανόνια, αεροπλάνα, φρεγάτες, συστήματα ασφαλείας, ραντάρ κ.λπ. από κάπου κόβονται: Από το κοινωνικό κράτος, την παιδεία, την υγεία και το εισόδημα των εργαζομένων.
Ένα δεύτερο που κέρδισαν οι Αμερικανοί είναι από το σχέδιο υποκατάστασης του Ρωσικού αερίου, σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Διότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που θα έρθει από τις ΗΠΑ και το Κατάρ θα είναι ακριβότερο από το αέριο που έρχεται με αγωγούς».
Η Ευρώπη αναγκάζεται να κάνει βήματα ουραγού προς τις ΗΠΑ – Η εισβολή Πούτιν την έχει οδηγήσει, υπό πίεση, να θέσει διαφορετικούς στόχους από αυτούς του Ταμείου Ανάκαμψης για την ανάκαμψη, το κοινωνικό κράτος, την μείωση των ανισοτήτων και την δίκαιη μετάβαση
«Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία έχει οδηγήσει την Ευρώπη υπό πίεση να κάνει πράγματα διαφορετικά από αυτά που ενδεχομένως θα ήθελε. Διότι, το σχέδιο ήταν να επενδύσουμε στην ανάκαμψη της οικονομίας, την κοινωνική ανθεκτικότητα, την μείωση των ανισοτήτων – αυτοί είναι οι στόχοι του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τώρα, η εισβολή του Πούτιν θα αφαιρέσει λεφτά από την οικονομία, την ανάκαμψη, το κοινωνικό κράτος και την ενεργειακή μετάβαση. Κακά τα ψέματα, αυτή η υπόθεση έχει κερδισμένους και χαμένους. Θα προσθέσω στους κερδισμένους και την Κίνα. Διότι, η μεν Ευρώπη αναγκάζεται να κάνει βήματα ουραγού προς τις ΗΠΑ και θα έχει ήδη μια σημαντική επίπτωση και στον πληθωρισμό και στους ρυθμούς ανάπτυξης και στην ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Και η Ρωσία πηγαίνει προς την αγκαλιά της Κίνας. Γι’ αυτό, έχει τεράστια σημασία η Σύνοδος που θα γίνει την 1η Απριλίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας».
Εντελώς λανθασμένη η απόφαση της ΝΔ για βίαιη απολιγνιτοποίηση και ανατροπή του ενεργειακού μείγματος της χώρας
«Αυξήσαμε την συμμετοχή του Ρωσικού φυσικού αερίου στο ενεργειακό μας μείγμα από την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει μια βίαιη, βιαστική και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση, φέρνοντας το τέλος των λιγνιτικών μονάδων το 2023 – πέντε χρόνια νωρίτερα απ’ ότι το είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση Τσίπρα και δεκαπέντε χρόνια νωρίτερα απ’ ότι το είχαν σχεδιάσει Γερμανία και Πολωνία για την δική τους απανθρακοποίηση. Είχαμε συμφωνήσει ως Ελλάδα με την ΕΕ, η αναγκαία απολιγνιτοποίηση να ολοκληρωθεί το 2028. Και ήρθε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το άλλαξε για το 2023. Και αυτό που παρήγαμε από λιγνίτη, θα το αντικαταστήσουμε με παραγωγή από φυσικό αέριο μέσω ιδιωτών παραγωγών. Και αυτό, αγοράζοντας πριν την εισβολή στην Ουκρανία το ίδιο φυσικό αέριο με τους Βούλγαρους, 30% ακριβότερα!
Τέλος, χρειάζεται να προχωρήσουμε ταχύτερα την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην Ελλάδα».