Υγειονομικά σαφώς αντίθετος στην επέκταση της χρονικής διάρκειας των πιστοποιητικών δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Τα πιστοποιητικά, όπως πάνε να γίνουν, είναι μηχανισμός χαλάρωσης για να λειτουργήσει καλύτερα η αγορά» σημείωσε, διευκρίνισε όμως ότι «η κυβέρνηση όμως συνυπολογίζει πολλές παραμέτρους».
«Τη στιγμή που δεν έχει αποφασίσει ακόμα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού τέταρτη δόση, αντιλαμβάνομαι την επέκταση της χρονικής διάρκειας του πιστοποιητικού εμβολιασμού… Όταν ακολουθήσουμε τους Αμερικανούς του FDA και του CDC νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να επανεξεταστεί» δήλωσε ο καθηγητής.
«Η ανοσία που αφήνει η Όμικρον είναι πολύ μικρότερης χρονικής διάρκειας, 1 με 2 μήνες. Έχουμε πολλές επαναμολύνσεις… Άρα η επέκταση του πιστοποιητικού νοσήσεις στο εξάμηνο δεν γίνεται με κριτήριο την υγειονομικά πλήρη προστασία του εμβολιαζόμενου, αλλά την απροβλημάτιστη λειτουργία της εστίασης» σχολίασε.
Ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι οι άνω των 50 εμβολιάζονται στις ΗΠΑ με τέταρτη δόση, δηλαδή 4 μήνες μετά την τρίτη. «Τώρα πρέπει να εμβολιάσουμε τους πιο ευάλωτους να δοθεί τώρα η τέταρτη δόση για τους άνω των 60 ή άνω των 50. Να δοθεί το δικαίωμα σε όσους θέλουν να εμβολιαστούν προληπτικά, να μην απαγορεύεται».
Αλλαγές στα πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού
Με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση άλλαξε η διάρκεια ισχύος τόσο για το πιστοποιητικό εμβολιασμού όσο και για το πιστοποιητικό νόσησης. Η διάρκεια ισχύος για αυτά τα πιστοποιητικά έλαβε παράταση, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Με τη νέα απόφαση, που αφορά εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, η μεν διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι στους 9 μήνες, η δε του πιστοποιητικού νόσησης στους 6 μήνες. Τα χρονικά όρια ήταν ενενήντα (90) ημέρες και επτά (7) μήνες αντίστοιχα.
Έτσι, τα πιστοποιητικά νόσησης που έληξαν προ της 4ης Απριλίου, που ξεκινά η εφαρμογή της απόφασης, θα έχουν πλέον νέα ημερομηνία λήξης.
Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, πλήρως εμβολιασμένοι έναντι του κοροναϊού θεωρούνται:
- όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και
- όσοι έχουν εμβολιαστεί για κορονοϊό COVID-19 με την πρώτη δόση του εμβολίου των δύο (2) δόσεων, κατόπιν νοσούν από κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης-ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.
«Όσοι ενήλικοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον εννέα (9) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση», αναφέρεται στην απόφαση.
Τα πιστοποιητικά νόσησης
Σε ό,τι αφορά τα πιστοποιητικά νόσησης στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι εκδίδονται:
- κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό COVID-19, εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο,
- ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test).
Για τα πιστοποιητικά νόσησης αναφέρει ότι πλέον «η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο».