Έφτασε νωρίτερα σήμερα Παρασκευή (8.4.2022) στο Κίεβο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά την επίσκεψή της στη Μπούτσα, την πόλη που έγινε η σφαγή των αμάχων πριν από λίγες ημέρες.
Όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι περίμενε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έξω από το κτίριο της ουκρανικής προεδρίας. Μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.
Φορώντας αλεξίσφαιρο επισκέφθηκε τη Μπούτσα
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι οι θάνατοι αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα έδειξαν το «απάνθρωπο πρόσωπο» του ρωσικού στρατού, ενώ δεσμεύτηκε να στηρίξει το Κίεβο στον αγώνα για την υπεράσπιση των «συνόρων της Ευρώπης».
Κατά την επίσκεψή της στην Μπούτσα, όπου ερευνητές άρχισαν τις εκταφές πτωμάτων από έναν ομαδικό τάφο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν εμφανώς συγκλονισμένη από όσα αντίκρισε σε μια πόλη όπου οι Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα.
Η Ρωσία αρνείται τις επιθέσεις κατά αμάχων στην εισβολή των στρατευμάτων της στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε πριν από έξι εβδομάδες. Απορρίπτει τις κατηγορίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτέλεσαν αμάχους στην Μπούτσα μετά την κατάληψη της πόλης, κάνοντας λόγο για «τερατώδη παραχάραξη» που έχει στόχο τη δυσφήμηση του ρωσικού στρατού.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Μπούτσα, η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει την Ουκρανία στα «απαραίτητα βήματα» για να εξασφαλίσει την ένταξή της στην ΕΕ – την οποία επιζητεί εσπευσμένα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Το αδιανόητο έχει συμβεί εδώ. Είδαμε το απάνθρωπο πρόσωπο του στρατού του Πούτιν. Είδαμε την απερισκεψία και την ψυχρότητα με την οποία είχαν καταλάβει την πόλη», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δημοσιογράφους στην Μπούτσα.
«Ολόκληρος ο κόσμος θρηνεί μαζί με τους κατοίκους της Μπούτσα και είναι εκείνοι που… υπερασπίζονται τα σύνορα της Ευρώπης, υπερασπίζονται την ανθρωπιά, υπερασπίζονται τη δημοκρατία. Και για τον λόγο αυτόν, είμαστε στο πλευρό τους σε αυτόν τον σημαντικό αγώνα», σημείωσε.
Οι εικόνες από την Μπούτσα, η οποία κατελήφθη μαζί με άλλες πόλεις στα βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αναδιπλώθηκαν για να εστιάσουν στις επιχειρήσεις τους στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, έδωσαν νέα ώθηση στις προσπάθειες της Δύσης να τιμωρήσει τη Μόσχα για την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.
Η ηθική στήριξη στον Ζελένσκι και την Ουκρανία
Το ταξίδι της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Κίεβο είχε σκοπό να προσφέρει στον Ζελένσκι ηθική και (κάποια) οικονομική στήριξη. Ταξιδεύοντας με τρένο από τις Βρυξέλλες στο Κίεβο, είπε σε δημοσιογράφους ότι το πιο σημαντικό μήνυμα που κόμιζε ήταν ότι είναι ανοικτός ο δρόμος για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ είπε σε δημοσιογράφους ότι η επίσκεψη αυτή καταδεικνύει πως «η Ουκρανία έχει τον έλεγχο των εδαφών της». «Υπάρχει μια κυβέρνηση που δέχεται επισκέπτες από το εξωτερικό και μπορεί κανείς να ταξιδέψει στο Κίεβο», συνέχισε ο Μπορέλ, συμπληρώνοντας ότι ελπίζει πως η ΕΕ θα προσφέρει επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες.
Ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι ο πόλεμος είναι μια ευθεία επίθεση εναντίον όχι μόνο της ίδιας της ύπαρξης της Ουκρανίας αλλά και της ασφάλειας της Ευρώπης συνολικά.
Η Ρωσία χαρακτηρίζει την επίθεση ως μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της γειτονικής της χώρας. Πριν από την εισβολή, ο Πούτιν είχε παρουσιάσει την στροφή που η Ουκρανία είχε κάνει τα τελευταία χρόνια προς τη Δύση — συμπεριλαμβανομένης της φιλοδοξίας της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ — ως απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας.
Ο Ζελένσκι έχει ζητήσει από τις Βρυξέλλες να κάνουν περισσότερα για να τιμωρήσουν τη Μόσχα, όπως το εμπάργκο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, ενώ έχει καλέσει την ΕΕ να αποδεχθεί την Ουκρανία ως πλήρες μέλος της.
Ο Μπορέλ παραδέχθηκε ότι οι κυρώσεις που αφορούν το πετρέλαιο είναι περίπλοκες — κάνοντας λόγο χαρακτηριστικά για «έναν μεγάλο ελέφαντα στο δωμάτιο» — καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι ο αποκλεισμός του ρωσικού αργού θα προκαλούσε εκτίναξη των τιμών που θα ήταν οδυνηρή για τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Ανέφερε ότι η απόφαση για τις εξαγωγές αναμένεται να ληφθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ