Κλείδωσε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ ΤΖΟ Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου.
Την ημερομηνία ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Αμερικάνου Προέδρου ελληνοαμερικανίδα Τζεν Ψάκι η οποία σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει: «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανυπομονεί να υποδεχθεί τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου 2022.
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού θα δώσει την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την ισχυρή διμερή μας συνεργασία και να γιορτάσουμε τα 201 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας. Οι ηγέτες θα συζητήσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες με τους Συμμάχους και τους εταίρους για την υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας και την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για την απρόκλητη επιθετικότητά της. Θα συζητήσουν τη στενή μας συνεργασία σε παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής ασφάλειας.
Οι δύο ηγέτες θα κάνουν απολογισμό των κοινών τους προσπαθειών για την προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας μέσω του ΝΑΤΟ, καθώς και των κοινών τους στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή. Θα γιορτάσουν επίσης την ιστορία, τις δημοκρατικές αξίες και τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς που έχουν ενώσει τους λαούς και τις χώρες μας για γενιές».
Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με κύριο θέμα συζήτησης τον συντονισμό Αθήνας και Ουάσινγκτον υπό τη σκέπη φυσικά της νατοϊκής συμμαχίας. Όπως έγραψε ο πρωθυπουργός στο Τουίτερ:
«Εποικοδομητική συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ συνεχίζουν τον στενό συντονισμό μας ως Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενάντια στις απρόκλητες στρατιωτικές επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Κυριάκος Μητσοτάκης και Άντονι Μπλίνκεν συζήτησαν και για τους τρόπους έμπρακτης υποστήριξης των Ουκρανών, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη γενικότερη στάση της Αθήνας, την εφαρμογή των κυρώσεων, αλλά και για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη.
Συζητήθηκαν και τα επόμενα βήματα του σχήματος 3+1, δηλαδή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών.
Με πρώτο εξ αυτών των βημάτων να είναι η συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, παρουσία του Άντονι Μπλίνκεν. Πηγές από το Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνουν ότι η συνάντηση έχει κλείσει, άνευ απροόπτου εντός των επόμενων εβδομάδων χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα τον τόπο.
Να υπενθυμίσουμε ότι την τελευταία περίοδο η Ουάσινγκτον δίνει ιδιαίτερη βάση στο σχήμα 3+1, ως ένα σχήμα που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και να προωθήσει συνεργασίες και συνέργειες στον τομέα της ενέργειας, με άμεσο στόχο την απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Υπάρχει το σχέδιο για τον East Med, με τα δεδομένα να μεταβάλλονται συνεχώς, υπάρχει επίσης και το πρότζεκτ με την ονομασία EuroAsia Connector, η ηλεκτρική διασύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη, δηλαδή από το Ισραήλ στην Κύπρο από εκεί στην Ελλάδα και από εκεί στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Πέραν αυτών η επιμονή των Ηνωμένων Πολιτείων στο σχήμα 3+1 δίνει ένα σαφές μήνυμα και προς την Άγκυρα, καθώς η Ουάσινγκτον δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ειρήνη και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, μια περιοχή από την οποία θα πρέπει να εκλείψουν οποιεσδήποτε αναθεωρητικές σκέψεις ή/και ενέργειες.