Συνεδρίαση για το κράτος δικαίου στο ΕΚ: Στο επίκεντρο οι υποθέσεις Κουκάκη, Καραϊβάζ και Novartis

Aπρόθυμος να απαντήσει ουσιωδώς στα ερωτήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της ακρόασης στην υποομάδα DRFMG (παρακολούθησης Δημοκρατίας, Κράτος Δικαίου και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων) της Επιτροπής LIBE του ΕΚ με αντικείμενο την Ελλάδα, εμφανίστηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- ο ΓΓ Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπ. Δικαιοσύνης, Πάνος Αλεξανδρής.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης, είναι το γεγονός πως συμμετέχοντες από διάφορες πολιτικές ομάδες, παραλλήλισαν την Ελλάδα με την Ουγγαρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ευρωβουλευτές ρώτησαν τον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου, όπως οι διώξεις δημοσιογράφων και δικαστικών που ερεύνησαν την υπόθεση Novartis, η ελευθεροτυπία και οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων αλλά και οι απειλές κατά των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης εκφράστηκε η σοβαρή ανησυχία τους για ζητήματα χρηματοδότησης των ΜΜΕ στην Ελλάδα (Λίστα Πέτσα) και τη μη διαφαινόμενη πρόοδο στην υπόθεση της δολοφονίας Καραϊβάζ, ενώ στην λίστα των ανησυχιών προστέθηκε και η Υπόθεση Κουκάκη.

Στη συνεδρίαση είχε κληθεί και η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, που ερευνούσε την υπόθεση Novartis μέχρι που καταργήθηκε η θέση της και από τις αρχές Φεβρουαρίου είναι κατηγορούμενη για την ίδια υπόθεση. Η κυρία Τουλουπάκη παρουσίασε την ιστορία της υπόθεσης, υπογραμμίζοντας ότι η δίωξή της είναι πολιτική, και ότι υπάρχουν έγγραφα που το αποδεικνύουν, τα οποία προσφέρθηκε να διαθέσει στους ευρωβουλευτές. Από την πλευρά του ο κ. Αλεξανδρής ενημέρωσε ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγή στην Νοβάρτις για τις ζημίες που υπέστη, ενώ η εισαγγελέας Τουλουπάκη αναρωτήθηκε αν η αγωγή αυτή θα στοιχειοθετηθεί με τα στοιχεία που συνέλεξε η ίδια στη σχετική δικογραφία κατά τη διάρκεια της έρευνάς της και επεσήμανε την αντίφαση να χρησιμοποιείται η δουλειά της από την ίδια κυβέρνηση που τη χαρακτηρίζει «σκευωρό».

Παράλληλα, ο κ. Αλεξανδρής δήλωσε πως αύριο Παρασκευή θα δοθεί σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της οδηγίας για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

Κατά τις ίδιες πηγές, ύστερα από έντονες πιέσεις να δώσει εξηγήσεις για την περίπτωση της παρακολούθησης Κουκάκη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ισχυρίστηκε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν παρακολουθεί κανέναν, αν και μετά από λίγο  παραδέχτηκε ότι γίνονται παρακολουθήσεις για τις οποίες αποφασίζει η Δικαιοσύνη, εάν το κρίνει απαραίτητο.

Για την υπόθεση Καραϊβάζ ο ΓΓ σημείωσε ότι βρίσκεται σε στάδιο αστυνομικής προανάκρισης, ενώ δεν απάντησε καθόλου για το αν η Ελληνική κυβέρνηση έχει αγοράσει το λογισμικό παρακολούθησης Predator.

Στη διαδικασία συμμετείχαν η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη, ο ΓΓ Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπ. Δικαιοσύνης, Πάνος Αλεξανδρής, εκπρόσωποι της GRECO, της Κομισιόν και των Δημοσιογράφων χωρίς σύνορα, ενώ απουσίαζε το EPP.

Αξίζει να σημειωθεί πως απουσίαζε και πάλι ο κ. Τσιάρας.

 

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Το Ισραήλ χτύπησε στρατιωτικές βάσεις του Άσαντ στη Συρία
12 Δεκεμβρίου, 2024
Μιχαηλίδου για τον προϋπολογισμό: Η Ελλάδα έχει αλλάξει, έχει κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών
12 Δεκεμβρίου, 2024
Τι αλλάζει στις φορολογικές δηλώσεις του 2025
12 Δεκεμβρίου, 2024
Εφορία: Σε δοκιμαστική λειτουργία το ψηφιακό πελατολόγιο
12 Δεκεμβρίου, 2024
Αϊτή: Παράταση έως τον Μάρτιο στην απαγόρευση πτήσεων από τις ΗΠΑ προς το Πορτ-ο-Πρενς
12 Δεκεμβρίου, 2024
Ουκρανικό drone χτύπησε την Τσετσενία
12 Δεκεμβρίου, 2024
Εορταστικό ωράριο: Πως θα λειτουργούν τα μαγαζιά από σήμερα
12 Δεκεμβρίου, 2024
ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική στάση εργασίας για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στο ΕΣΥ
12 Δεκεμβρίου, 2024
Ένοχος ο 34χρονος που χτύπησε τη σύντροφό του στις διακοπές τους στη βόρεια Ελλάδα
12 Δεκεμβρίου, 2024
Ο Τραμπ προσκάλεσε τον Κινέζο πρόεδρο Σι στην ορκωμοσία του
12 Δεκεμβρίου, 2024