Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θρίλερ με τον θάνατο της μικρής Τζωρτζίνας στην Πάτρα.
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο αστυνομικός συντάκτης της εφημερίδας “Το Βήμα” Βασίλης Λαμπρόπουλος, παραδόθηκε πριν λίγο το πόρισμα του ιατροδικαστή, Σταμάτη Μπουζιάνη για την 9χρονη.
Σε αυτό αναφέρεται ότι ο θάνατος της Τζωρτζίνας οφείλεται σε θανατηφόρο δηλητηρίαση από φαρμακευτική ουσία (κεταμίνη).
Επίσης, αναφέρονται ευρήματα όπως η βλάβη στο ήπαρ, η μικρή πνευμονορραγία αλλά και συμφόρηση οργάνων που αντιστοιχούν σε χορήγηση κεταμίνης.
Σημειώνεται πως μετά το τελικό συμπέρασμα υπάρχει επισήμανση και τίθεται το ζήτημα εκταφής της 9χρονης για λήψη τριχών, προκειμένου να ελεγχθεί εάν της είχε δοθεί η κεταμίνη ή άλλη ουσία σε προγενέστερο χρόνο και επιπλέον να υπάρξει ένα πλήρες χρονοδιάγραμμα του τι έχει συμβεί, ενώ αναμένονται και οι τελικές αναφορές για τους θανάτους των δύο άλλων παιδιών (Μαλένα, Ίριδα).
Δεν είναι ακόμη γνωστή η μέρα της εκταφής, ωστόσο οι ιατροδικαστές ζητούν να γίνει το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να μη χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος.
Τα «άγνωστα» επεισόδια βραδυκαρδίας της Τζωρτζίνας στο σπίτι
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star το παιδί είχε επεισόδια βραδυκαρδίας και το διάστημα των επτά μηνών που βρισκόταν στο σπίτι του. Η κατάθεση του παιδοκαρδιολόγου είναι αποκαλυπτική.
Ρούλα Πισπιρίγκου και Μάνος Δασκαλάκης ισχυρίστηκαν στις αρχές ότι η Τζωρτζίνα δεν παρουσίασε κάποιο επεισόδιο μέσα στους 7 μήνες που βρισκόταν στο σπίτι, μετά το εξιτήριο που είχε πάρει τον Ιούλιο του 2021 από το νοσοκομείο του Ρίου. Στο παιδί είχε τοποθετηθεί απινιδωτής με τη μητέρα, όπως αποκαλύπτει ο παιδοκαρδιολόγος του Ωνασείου, να στέλνει κάθε μέρα πληροφορίες για την λειτουργία της καρδιάς της Τζωρτζίνας. «Το έκανε αυτοβούλως», υποστηρίζει ο γιατρός στη μαρτυρία του, επισημαίνοντας όμως ότι είδαν επεισόδια βραδυκαρδίας όσο το παιδί ήταν στο σπίτι.
«Παρατηρήθηκαν κάποιες σημαντικές διακυμάνσεις της καρδιακής συχνότητας στη διάρκεια των περίπου 7 μηνών. Υπήρχαν κάποια διαστήματα όπως από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου του 2021 που η λειτουργία του βηματοδότη ήταν πολύ χαμηλή μέχρι και κάτω του 1% ενώ κάποια άλλα διαστήματα, όπως το τέλος Αυγούστου 2021 με μέσα Σεπτεμβρίου 2021 και ιδιαίτερα τον Δεκέμβριο του 2021 και μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2022 που η λειτουργία του βηματοδότη ήταν μέχρι και 30% του χρόνου».
Σύμφωνα με την μαρτυρία του παιδοκαρδιολόγου, ενώ εκείνοι έβλεπαν χαμηλούς παλμούς στο παιδί, η Ρούλα Πισπιρίγκου δεν τους ενημέρωσε ποτέ ότι είχε κάποιο επεισόδιο στο σπίτι, μέσα σε αυτό το διάστημα των 7 μηνών.
Μπορεί η βραδυκαρδία να προκληθεί από έλλειψη οξυγόνου ή από χορήγηση ουσιών;
Ο ιατροδικαστής Παντελής Αλεξάνδρου απάντησε στο παραπάνω ερώτημα υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να υπόκειται από ένα εξωτερικό αίτιο, δηλαδή π.χ. μια δηλητηρίαση η ακόμα και να υπάρχει λόγω της εγκεφαλοπάθειας.
«Αν έχουν καταγραφεί επεισόδια βραδυκαρδίας είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο, καθώς η βραδυκαρδία μπορεί να προκληθεί από έναν εξωγενή παράγοντα όπως είναι η έλλειψη οξυγόνου, η και από ουσίες που μπορούν να έχουν ανάλογη δράση», απαντά ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων.