Την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών επιμένει να ζητά η Τουρκία που έχει επιδοθεί σε ένα κρεσέντο προκλήσεων τον τελευταίο καιρό.
άλιστα εξαπολύει απειλές κατά της Ελλάδας με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει πως η Αγκυρα θα θέσει θέμα κυριαρχίας στο Αιγαίο σε περίπτωση που δεν αποστρατικοποιηθούν τα νησιά. Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής του τουρκικού ακροδεξιού κόμματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε πως «τα Δωδεκάνησα θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους είτε με το καλό είτε με το ζόρι».
Η Τουρκία τις τελευταίες δεκαετίες ανακυκλώνει συστηματικά τα ίδια ζητήματα στις σχέσεις της με την Ελλάδα με απώτερο σκοπό να δημιουργήσει την ύπαρξη «γκρίζων ζωνών» που κατά τη γνώμη της Αγκυρας θα διευκολύνει μια συνολική αναδιαπραγμάτευση του καθεστώτος στο Αιγαίο και συνολικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μετά την επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξαιτίας της εισβολής στην Κύπρο το 1974 οι ελληνικές κυβερνήσεις επέλεξαν την επαναστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου με βάση το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ που ρητά επιτρέπει σε μία χώρα την αναγκαία αμυντική προπαρασκευή για να μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας.
Η «Γαλάζια Πατρίδα» και τα νησιά που έχουν οι Τούρκοι στο στόχαστρο
Η «Γαλάζια Πατρίδα» των Τούρκων, περιλαμβάνει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, εκείνα που τις τελευταίες ημέρες η ηγεσία της Τουρκίας έχει επαναφέρει στην επικαιρότητα, ζητώντας την αποστρατικοποίησή τους. Ηδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει τον χάρτη στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς. Σύμφωνα με την Άγκυρα, η Ελλάδα οφείλει -στη βάση του διεθνούς δικαίου- να μην διαθέτει στρατεύματα σε συνολικά 23 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.
Πρόκειται συγκεκριμένα για:
- Λέσβος
- Σάμος
- Χίος
- Ικαρία
- Λήμνος
- Σαμοθράκη
- Αστυπάλαια
- Ρόδος
- Χάλκη
- Κάρπαθος
- Κάσος
- Τήλος
- Νίσυρος
- Κάλυμνος
- Αγαθονήσι
- Χάλκη
- Λέρος
- Λειψοί
- Ψέριμος
- Πάτμος
- Σύμη
- Κως
- Καστελόριζο