«Πιστεύω πως ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να αποδράσει. Το κύμα της ακρίβειας το οποίο χτύπα ήδη τα λαϊκά και τα μεσαία στρώματα φέρνει τεράστια δυσαρέσκεια που καταγράφεται ήδη στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων σε ποσοστά άνω του 70%», δηλώνει η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο.
Όπως λέει η ίδια, «δεν είναι τυχαία φαινόμενα η ενεργοποίηση όλου του μηχανισμού τους, ούτε οι συναντήσεις υπουργών σε σπίτια, ούτε φυσικά οι στοχευμένες μαζικές περιοδείες σε μέρη με ισχυρή πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως π.χ. στην περιοχή μου, την Άρτα όπου την επόμενη εβδομάδα την ίδια μέρα θα παρευρίσκονται ταυτόχρονα έξι στελέχη της ΝΔ. Ο νομός Άρτας είχε παραμείνει πλειοψηφούν κόμμα με 40 % ο ΣΥΡΙΖΑ και στις τελευταίες εκλογές. Άρα το στοίχημά τους είναι αυτές οι περιοχές να ξαναγίνουν μπλε, όπως άλλωστε λένε και οι ίδιοι. Ζούμε λοιπόν σε μία προεκλογική περίοδο ήδη, με αυτά τα χαρακτηριστικά και τις μηχανές του κυβερνητικού κόμματος στο φουλ. Ο κ. Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να αποδράσει εάν κάτι δεν ανατρέψει αυτόν το σχεδιασμό μέσα στο καλοκαίρι. Μία εικόνα κάκιστης διαχείρισης φυσικών καταστροφών όπως του περσινού καλοκαιριού θα είναι αποτρεπτική. Θα εξαρτηθεί επίσης από την κατάσταση στα εθνικά ζητήματα αλλά και τις δυνατότητες που θα εκτιμήσουν οι ίδιοι ότι έχουν προκειμένου να αντιστρέψουν το δυσμενές οικονομικό κλίμα».
Η βουλευτής κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά επίσης ότι η κυβέρνηση θα επενδύσει στον φόβο και θα συνεχίσει να μηχανεύεται κόλπα σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, «η ατζέντα «ασφάλεια» του πρωθυπουργού η οποία είχε γίνει σημαία στις εκλογές του 2019 έχει φύγει από τη μέση λόγω παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης. Η έννοια της ασφάλειας εξέπεσε με την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ σε εκείνη του αυταρχισμού και της πάταξης με πρακτικές εισβολής σε σινεμά, σε σπίτια, με άγριους ξυλοδαρμούς νέων και βεβαίως με νομοθετικό έργο που θωρακίζει αυτή την αντίληψη όπως το πρόσφατο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, όπως η επερχόμενη περιβόητη μεταρρύθμιση στην παιδεία. Αυτά όλα συναντούν έντονες αντιδράσεις από την κοινωνία. Η ΝΔ θα επενδύσει βεβαίως στον φόβο, για άλλη μία φορά, με την όξυνση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του «ξόρκισε» την εργαλειοποίηση αυτών των ζητημάτων για ίδιον πολιτικό όφελος. Ως παραδοσιακή σταθερά στην ατζέντα τους παραμένει η στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρόσφατη έκφρασή της στα λεγόμενα του Πρωθυπουργού κατά την ίδια συνέντευξη. Η μακρά προεκλογική περίοδος, σημείωσε΄ο πρωθυπουργός, δεν ευνοεί λόγω τοξικότητας και αντιπολίτευσης πράγμα που θα προκαλέσει πόλωση.
Εν τη απουσία θετικής ατζέντας λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης κατηγορεί την αντιπολίτευση για τοξικότητα. Ενώ το κόμμα του ως αντιπολίτευση τράφηκε εργαλειοποιώντας από φυσικές καταστροφες έως εθνικές νίκες και συμφέροντα και συμμαχώντας με την ακροδεξιά. Και ενώ σήμερα ο ίδιος στέλνει στελέχη της αντιπολίτευσης σε ειδικά δικαστήρια με κατηγορητήρια τα οποία έχουν καταπέσει και με “δολοφονίες” χαρακτήρων. Θυμίζω πώς αυτή η κυβέρνηση εξελέγη και συνέχισε να κυβερνά με σημαία της τη διαρκή ατζέντα σπίλωσης πολιτικών, δημοσιογράφων που εν τέλει η δικαιοσύνη αθωώνει με πρόσφατο παράδειγμα την αθώωση της Ρ. Δούρου, την αθώωση της Γ Παπαδάκου και του Κ. Βαξεβάνη κ.ό.κ. Συμπέρασμα: Όταν δεν διαθέτεις θετική ατζέντα μηχανεύεσαι κόλπα σπίλωσης του πολιτικού αντιπάλου».
«Σε αυτό το μοτίβο, προσθέτει η κ. Γεροβασίλη, θα συνεχίσουν να επενδύουν δεδομένου ότι ούτε στην άσκηση οικονομικής πολιτικής διέπρεψαν, υπολειπόμενοι μονίμως σε σχεδιασμό, ακολουθώντας τις εξελίξεις, επιδιδόμενοι σε δισεκατομμύρια απευθείας αναθέσεις και μεριμνώντας κατ’ επιλογήν για τους ολίγους. Σε αυτό το context παρουσιάζει ενδιαφέρον η επίκληση της έλλειψης δημοσιονομικού χώρου από την κυβέρνηση σχετικά με τη λήψη μέτρων στήριξης της κοινωνίας και του παραγωγικού ιστού της χώρας. Υπήρχε άραγε έλλειψη δημοσιονομικού χώρου στις απευθείας αναθέσεις των 7 δις; Για τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις όπως η μείωση φόρων στα μερίσματα μετόχων; Στις γονικές παροχές τεράστιων περιουσιών της τάξης του 1,6 εκ ανά ζευγάρι; Στη μείωση του ΕΝΦΙΑ στις μεγάλες ακίνητες περιουσίες; Ενώ δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για την μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, για παράδειγμα. Σε κάθε περίπτωση όμως η αύξηση των έμμεσων φόρων που έλαβε χώρα επί ΝΔ δημιουργεί προφανώς και ένα δημοσιονομικό περιθώριο εξ ου και εμφανίζονται κατά καιρούς με χρονική υστέρηση και χαμηλή αποτελεσματικότητα, μέτρα στήριξης. Και αυτό θα προσπαθήσουν να το αξιοποιήσουν ενόψει εκλογών. Εμείς πάντως βρισκόμαστε σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας».