«Αυτή την ώρα οι αβεβαιότητες σε διεθνές επίπεδο είναι πολλές. Στην Ελλάδα, όμως, το πρώτο που καίει τους πολίτες είναι η ακρίβεια, γιατί ο πληθωρισμός είναι μεγαλύτερος από το μέσο όρο της ευρωζώνης.
Τα, δε, μέτρα που λαμβάνονται για την καταπολέμηση της ακρίβειας είναι αναποτελεσματικά», τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο Star Κεντρικής Ελλάδος. «Επιπλέον αντιμετωπίζουμε και φαινόμενα αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας, ελλείψει επαρκών ελέγχων», επισήμανε.
Ακόμη, εξήγησε ότι «η παράταση του πολέμου ζημιώνει ευθέως τα συμφέροντα και των εμπολέμων αλλά και της ΕΕ». Και μάλιστα είπε ότι «στην Ελλάδα έχουμε ένα επιπλέον συμφέρον να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος», γιατί «όσο παρατείνεται ανοίγει η όρεξη και του Ερντογάν, εντείνεται ο ιστορικός αναθεωρητισμός του». «Η επιθετικότητα της Τουρκίας και η αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου απαιτούν ισχυρότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ο Ερντογάν προβάρει το ρόλο Πούτιν. Και δεν πρέπει η ΕΕ και η ευρωπαϊκή ηγεσία να κάνει τα στραβά μάτια, όπως έκανε απέναντι στον Πούτιν», δήλωσε.
«Η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να ορθώσει ανάστημα για τον τερματισμό του πολέμου. Να πάψει να είναι στην ουρά των ΗΠΑ, που για τους δικούς τους λόγους θέλουν παράταση του πολέμου. Όσο παρατείνεται κινδυνεύουμε και από την ακρίβεια, και από ύφεση, και από έκρηξη της φτώχειας και της ανεργίας. Απαιτείται ένας άμεσος συμβιβασμός μεταξύ Πούτιν και Ουκρανίας. Χρειάζεται περισσότερος ρεαλισμός και από τον Πούτιν και από τον Ζελένσκι», επισήμανε ο Δημ. Παπαδημούλης, ενώ επέκρινε: «Ορισμένοι στην Ελλάδα έχουν την άποψη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει με μια πλήρη νίκη της Ουκρανίας. Όσο επικρατεί αυτή η αντίληψη, σπρώχνουμε την Ευρώπη να είναι ουραγός των ΗΠΑ και τη Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας».
Ενόψει της Συνόδου Κορυφής και με αφορμή τα ελληνοτουρκικά, δήλωσε πως «το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι σαφώς πιο αυστηρό απέναντι στην Τουρκία». «Οι εκλεγμένοι στο Ε/Κ λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Το Ε/Κ ζητά εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία και κυρώσεις. Στην Κομισιόν οι αντιδράσεις για τον Ερντογάν μαλακώνουν. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δε, σε επίπεδο κυβερνήσεων δηλαδή, καμιά φορά η κατάσταση είναι… τσάι και συμπάθεια. Εδώ και δύο χρόνια κυρώσεις ακούμε και κυρώσεις δεν βλέπουμε».
«Επομένως, στη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να αξιοποιήσει ως διπλωματικό όπλο τα ψηφίσματα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Φυσικά θέλουμε διάλογο, φυσικά θέλουμε καλή γειτονία, αλλά αυτή μπορεί να χτιστεί μόνο πάνω στο σεβασμό της ακεραιότητας της Ελλάδας και της Κύπρου, πάνω στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, και όχι στη νομιμοποίηση πειρατικής και τσαμπουκαλίδικης συμπεριφοράς», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ.
Ο Δημ. Παπαδημούλης σημείωσε ακόμη: «Δυστυχώς η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν έχει πάρει τα μαθήματά της από τις πολλαπλές κρίσεις που περάσαμε. Και το βασικό μάθημα είναι ότι χρειαζόμαστε μια Ευρώπη πιο ενωμένη, επιτάχυνση της πολιτικής ενοποίησης, με πιο ισχυρή κοινωνική πολιτική και πιο μεγάλο κοινοτικό προϋπολογισμό. Και επιτέλους αυτόνομο γεωπολιτικό ρόλο. Που σημαίνει κοινή εξωτερική πολιτική και κοινή πολιτική ασφάλειας, σε όφελος όλων των κρατών-μελών».
«Περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη είναι αυτό που χρειαζόμαστε, και για να επιτευχθεί απαιτείται να αυξηθούν και τα θέματα στα οποία η ΕΕ αποφασίζει με αυξημένες πλειοψηφίες. Όπως για την υγεία, τη φορολογία, την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, τη διαφθορά. Αλλιώς η Ευρώπη θα κινδυνεύσει. Δεν μπορεί όλες οι μεγάλες δυνάμεις στον κόσμο να αποφασίζουν άμεσα και εμείς να κάνουμε μήνες να δέσουμε τα κορδόνια μας», είπε.
Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών δήλωσε: «Ο Μακρόν έχασε πολύ και πλήρωσε τη δεξιά οικονομική του πολιτική και την αλαζονεία του. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έχουμε ένα πανίσχυρο πρόεδρο, που δεν έχει αυτοδυναμία στη βουλή. Η δε Αριστερά με τις ευρύτερες συμμαχίες της και με σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις και με πράσινους, είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Δυστυχώς, όμως, ανέβηκε πολύ και η ακροδεξιά της Λεπέν. Με μεγάλη ευθύνη του Μακρόν, που για να χτυπήσει τον Μελανσόν, παρουσίασε ως… εθνικό κίνδυνο την Αριστερά. Δεν είπε ‘ούτε μια ψήφος στη Λεπέν’ όπως έκανε ο Μελανσόν. Οι Γάλλοι πολίτες ενοχλούνται από τις ανισότητες, αλλά και το αυτοκρατορικό στυλ της προεδρικής δημοκρατίας. Όταν, όμως, μέχρι και εκεί παύει να υπάρχει αυτοδυναμία αυτό σημαίνει ότι ήρθε η εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας. Και αυτό πρέπει να το κρατήσουμε και στην Ελλάδα».
«Στην ΕΕ 21 στις 27 χώρες κυβερνώνται από κυβερνήσεις συνεργασίας, έχουν αναλογικά εκλογικά συστήματα. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την Ελλάδα τη χρεοκόπησαν αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις, με το σύστημα ‘πάρ’τα όλα’, το πελατειακό κράτος, τα τζάκια, τη διαφθορά», προσέθεσε.
Ο Δημ. Παπαδημούλης κατέληξε: «Ο κ. Μητσοτάκης που ορκιζόταν ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, πήρε μια… τσουλήθρα. Επομένως νομίζω ότι πάμε σε εκλογές το φθινόπωρο και είναι καλοδεχούμενες. Για εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπάρχει μια πρόκληση. Να ηττηθεί και να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το εθνικό συμφέρον και η σοβαρότητα επιβάλλουν οι πρώτες εκλογές να δώσουν κυβέρνηση. Με ακρίβεια, πληθωρισμό, κίνδυνο ύφεσης και πόλεμο στη γειτονιά μας, είναι ανευθυνότητα οι δεύτερες και οι τρίτες εκλογές».