H Aθήνα για το «ναι» της Τουρκίας σε Φινλανδία και Σουηδία: «Αναδίπλωση Ερντογάν»

H τριμερής συμφωνία μεταξύ Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού βραχίονα εντός του ΝΑΤΟ, χωρίς να επηρεάζει τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και τις σχετικές Ευρωπαϊκές αποφάσεις, τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Όπως αναφέρουν, «η συμφωνία μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας, η οποία δρομολογεί τη διαδικασία για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο NATO, συνιστά ουσιαστικά μια αναδίπλωση της Τουρκίας, η οποία είχε εντείνει την ρητορική της τους τελευταίους μήνες, χωρίς όμως να αποσπά κάτι ιδιαίτερα θεμιτό από πλευράς της και δεν θίγει με οποιονδήποτε τρόπο τα συμφέροντα της Ελλάδας, ούτε μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι: «Συγκεκριμένα, η συμφωνία κάνει καταρχήν ρητή αναφορά στην ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ, η οποία τόσο στο προοίμιο, όσο και στο πρώτο άρθρο αναφέρεται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, κάτι που οφείλει να πράξει η Τουρκία. Το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου αφορά ζητήματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, κάτι που αποτελούσε την βασική προτεραιότητα της τουρκικής κυβέρνησης, προφανώς για εσωτερική κατανάλωση».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές επί των σημείων αυτών συγκρατούνται οι εξής σημαντικές παράμετροι:

  • Στην παράγραφο 4 επισημαίνεται ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα σταματήσουν να παρέχουν υποστήριξη στις κουρδικές οργανώσεις στην Συρία (YPD/PYG), καθώς και στο κίνημα του Fetullah Gülen, το οποίο, όπως επισημαίνεται στο κείμενο περιγράφεται στην Τουρκία, και κατ’επέκταση όχι στην Σουηδία και στην Φινλανδία ως “FETO”. Δεν γίνεται καμία διασύνδεση των εν λόγω κουρδικών οργανώσεων με την τρομοκρατία, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της Τουρκίας, το οποίο, όμως, δεν βρίσκει ανταπόκριση.
  • Στην παράγραφο 5 γίνεται αναφορά στο ΡΚΚ, οργάνωση η οποία έχει αναγνωρισθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τρομοκρατική.
  • Επίσης, στην παράγραφο 8, σημείο 3, γίνεται αναφορά σε δυνατότητα έκδοσης υπόπτων για τρομοκρατία από την Σουηδία και την Φινλανδία προς την Τουρκία, αλλά υπάρχει ρητή πρόβλεψη ότι αυτές, εφόσον υλοποιηθούν, θα γίνουν μόνο με σεβασμό στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τις εκδόσεις.

Αναφορικά με τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων, σημειώνεται ότι στο κείμενο δεν γίνεται καμία αναφορά στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν.

Τέλος, επισημαίνεται ότι υπάρχουν χώρες σύμμαχοι εντός του ΝΑΤΟ, οι οποίες έχουν σταματήσει τις εξαγωγές οπλισμού προς την Τουρκία.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Δημήτρης Σούρας: Η τελευταία του συνέντευξη, ο θρήνος στα social media και η λοίμωξη που τον οδήγησε στο θάνατο
20 Νοεμβρίου, 2024
Ντόναλντ Τραμπ: Ο τηλεοπτικός Δρ. Οζ σε θέση κλειδί στο υπουργείο Υγείας – Υπουργός Παιδείας πρώην επικεφαλής της ομοσπονδίας κατς
20 Νοεμβρίου, 2024
ΠΑΕ Ολυμπιακός για διώξεις στην υπόθεση Λυγγερίδη: Νέα απόπειρα εκβιασμού, ο χρόνος δεν είναι τυχαίος
20 Νοεμβρίου, 2024
Μώραλης για τη δίωξη για την υπόθεση Λυγγερίδη: Ανησυχώ για την ορθή λειτουργία των θεσμών
20 Νοεμβρίου, 2024
Οι ΗΠΑ κλείνουν την πρεσβεία στο Κίεβο μετά από πληροφορίες για αεροπορική επίθεση
20 Νοεμβρίου, 2024
Ουκρανία: Ο Πούτιν έτοιμος να συζητήσει κατάπαυση του πυρός με τον Τραμπ αναφέρει το Reuters
20 Νοεμβρίου, 2024
Επιδότηση ανακαίνισης χωρίς κριτήρια: Τι αλλάζει στο «Σπίτι μου» και άλλα δύο προγράμματα
20 Νοεμβρίου, 2024
Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Η μαζική συμμετοχή στην κάλπη απάντηση σε όσους απεργάζονται σχέδια διάλυσής μας
20 Νοεμβρίου, 2024
Προϋπολογισμός 2025: Υψηλότερα πλεονάσματα, φορο-έσοδα αλλά και πληθωρισμός – Στο 2,4% ο πήχης της ανάπτυξης, 1,1 δισεκ. οι παροχές
20 Νοεμβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: 37χρονος πετούσε εξαρτήματα αυτοκινήτων στον προαύλιο χώρο του συνεργείου του- Συνελήφθη για ρύπανση του περιβάλλοντος
20 Νοεμβρίου, 2024