Προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου δίνουν στην κυβέρνηση, οι τάσεις της MRB που δόθηκαν στη δημοσιότητα το πρωί της Πέμπτης.
Στην πρόθεση ψήφου προηγείται το κόμμα της ΝΔ λαμβάνοντας το 29,3% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,1% (Διαφορά 7,2%).
Στην τρίτη θέση με διψήφιο ποσοστό βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ (12,2%), στην τέταρτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ (4,7%), στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Ελληνική Λύση (4,5%) και στην έκτη θέση το Μέρα25 (3,1%).
Το 7% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα ψήφιζαν άλλο κόμμα, ενώ η «Αδιευκρίνιστη ψήφος», αγγίζει το 14% («Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ» 9,7% και «Λευκό-Άκυρο-Αποχή» 4,3%).
Καταλληλότερος πρωθυπουργός
Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 33,8% απαντά η ΝΔ, το 30% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 24,2% κανένα κόμμα.
Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 40,5% απαντά ΝΔ και το 37,3% απαντά ΣΥΡΙΖΑ.
Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 40, 1% και ο Αλέξης Τσίπρας 30,1%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 25,1%.
Παράσταση νίκης
Μεγάλη παραμένει, η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στην παράσταση νίκης με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει 44,7% και τον ΣΥΡΙΖΑ 22,3%, μια διαφορά, δηλαδή, της τάξης του 22,4% αν και η «ψαλίδα» μικραίνει υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το 61,4% θεωρεί πιθανό ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία
Ιδιαίτερα ανήσυχοι φαίνεται πως είναι οι πολίτες για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Το 61,4% των ερωτηθέντων απαντά ότι το θεωρεί «πολύ» και «αρκετά» πιθανό.
Βασικότερο πρόβλημα η ακρίβεια
Η έρευνα επιχειρεί να καταγράψει και τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες αλλά και το αν και κατά πόσο είναι αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι για το μέλλον με τα μηνύματα να μην είναι ευοίωνα.
Όσον αφορά τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας οι πολίτες τοποθετούν στην κορυφή αυτό της ακρίβειας (54,3%), η υγεία (40,5%), η ανεργία (34,9%), η ανάπτυξη (20,5%) και η πανδημία (20,1%).
Στην αξιολόγηση των πολιτών ακολουθούν ως προβλήματα η παιδεία, η φορολογία, το μεταναστευτικό, τα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής και η εγκληματικότητα.